Witam. Będę robić nowy kompostownik z palet. Nie mam za dużo odpadów które będę do niego wrzucać ......Trawa, to jest główna zieleń, która występuje w dużych ilościach na mojej działce. Co robić gdy będę wrzucała do kompostownika praktycznie samą trawę? Podobno sama gnije i z powodu braku powietrza wolniej się kompostuje Poradźcie bo przecież muszę z nią coś robić
Podoba mi się pomysł z nastrurcją, zwłaszcza, że brakuje mi tutaj koloru.Może w przyszłym roku, teraz już chyba za późno na sianie.
Kompostownik otwiera sie z góry, a od dołu jest też taka klapka do wyjmowania gotowego kompostu. On takze jest dużo za mały na moje potrzeby ogrodowe, pewnie ze 4 bym zużyła...
Torf wydobywany jest rabunkowo, kosztem środowiska. Na torfowiskach rośnie specyficzna roslinność. W dziale choroby różaneczników pisałam sporo o podłozu i właściwościach torfu.
Nawiasem mówiąc to trudno jest mi odpowiadać na to co producenci piszą na opakowaniach. Piszą "cuda na patyku" bo chcą towar sprzedać.
Kora musi być przekompostowana i najlepsza do max. frakcji 60mm (najlepsza to 0-40mm). Ale ostatnio to co sprzedawane jest jako kora mielona jest śmietnikiem z okorowania ciętych drzew, patyki, kamienie i inne śmieci. Absolutnie nie przekompostowane.
Jesli taka kora się trafi (mnie się ostatnio trafiła) to jedyne wyjście rozsypać ją na rabaty, na warstwę kompostu,a potem kilka razy starannie zlać/polewać rozcieńczonymi gnojówkami np, z pokrzywy. Gnojówka bardzo przysłuży się tujom, ożywi i wzmocni je, a kora w kilka miesięcy przekompostuje się.
Możesz opryskać Topsinem, ale mozesz też zrobić oprysk Asahi (nie jedno z drugim)
I wyściółkuj tak jak do Krzyśka pisałam. Gnojówki też polecam. Warto się poświęcić
Wszystkim dziękuje za wizytę..by nie nabijać postów nie odnoszę się do każdego wpisu.. zaglądam bo cały dzień psuje mi się program do pracy, zepsuło się ksero, wiesza się komputer i co chwila walczę ze złośliwościami przedmiotów martwych.. w między czasie jak coś tam miele to zaglądam
Parking zarósł mi kwiatkami.
Czyli te wszystkie torfy zakwaszone nie nadają się do iglaków, mimo że producenci je polecają do tego celu?
Mam kompostownik, który składa się wszelkiego rodzaju części zielonych roślin (koszona trawa, chwasty, pocięte gałęzie) oraz resztek jedzenia, skorupek jaj itp. Czy taki kompost nadaj się pod tuje?
Kora świeża, czy przekompostowana?
Mam pytanie, 2 tyg temu wysiałem trawnik, w miejcu gdzie był zlikwidowany kompostownik zanim wzeszła trawa pojawiło się coś takiego:
pokrywa to ok 2m^2 "dywanowo" pytanie czy trawka się przebija czy odżałować ten fragment i polecieć jakąś chemią odczekać i dosiać trawę? Czy może rwać chwasta, tylko co to i czy rwanie będzie skuteczne?
Kompostownik najlepiej jest zbudować z murku gabionowego, który zasłoni całość i dodatkowo pochłonie nieprzyjemne zapachy. Takie rozwiązanie będzie znacznie lepsze, a w dodatku zyskasz element dekoracyjny.
Aby zaprojektować tak duży ogród potrzebne są wymiary, a nie tylko sam plan i układ rabat. Wszak zasięg zraszaczy dobierasz do odległości. Gardena jest dobra dla amatorów, do samodzielnego montażu, a więc w sam raz dla ciebie. najlepiej skorzystać z ich projektowania, jakie mają gdzieś na stronie, na bank ogród będzie podlewał się źle, bo mają wadliwe projekty.
Dlatego nie polecam. Poza tym za wszelkie złączki, które są nietypowe (nie pasują do niczego typowego, wszystko musi być z gardeny) - zapłacisz ogromnie.
Czarno widzę samodzielne projektowanie, gdy nie masz w tym doświadczenia. Tego się człowiek uczy na odpowiednich kursach zakończonych certyfikatem, oraz montując systemy, nie oczekuj odpowiedzi, ponieważ podałeś za mało danych. Radzę dać do zaprojektowania komuś, kto ma ku temu uprawnienia. I jeszcze ma dobre opinie, że te systemy działają.
Ewentualnie potem próbować samemu zrobić, ale mam wątpliwości. Może nie zadziałać, bo może być źle policzone wszystko na początku. Jakie masz źródło wody? Jaka jest pow. działki? Jakie są wymiary, gdzie jest cień?
Aniu, pięknie masz i rozpływam się nad Twoim trawnikiem, bardzo fajnie połączyliście działki takimi przejściami. Zastanawiałam się właśnie gdzie masz kompostownik, a Ty tak sprytnie ukryłaś go To te tuje ostatnio kupowane?
Cisy Twoje cudne przyrosty mają, moje jakoś dziwnie, niby przyrosty są, ale ciągle nie są takie limonkowe Uwielbiam cisy, szkoda, że nie mam miejsca na więcej
Czosnków muszę kupić na jesieni
Trudno o szybką metodę zasłonięcia takiego zikkurata Właściwie to już to zrobiłaś, stoi w bardzo odpowiednim miejscu, mało rzuca się w oczy, jak cisy podrosną będzie ok. Nie wiem jak jest otwierany ten kompostownik, z boku, od góry? Na szybko to można przesłonić go np nasturcjami. Gdybym ja zdecydowała się na kompostownik, to musiałabym nabyć ich przynajmniej dziesięć! Tyle produkuję odpadów zielonych w jeden sezon
Żeby nie było, że bajzel tylko w mojej głowie istnieje. Te deski na pergolę już z rok tak leżakują. A za nimi wykopane rośliny leżakujące chyba ze 2 miesiące.
Brama leżakuje również 2 lata, panele dopiero kilka miesięcy. Za kostką robi się warzywnik też od zeszłego roku...
Kolejne rozgrzebane miejsce - ścianka wodna i mój faworyt - kompostownik
Proszę wziąć pod uwagę, że moją działkę ogarnia się jednym spojrzeniem na raz. A i jeszcze dom do generalnego remontu (elewacja i dach) więc Aniu proszę mi tu kokieterią pstryczka w nos nie dawać
No to pomecze Cie troche Agnieszko .Napisalas ze mialas piekne roze.Kupie sprobuje .Tylko ktore z nich sa okrywowe ?? Jak rozpoznac angielki ?? Czy wiesz moze dlaczego krzaczki szczepione na pniach nie chca u mnie rosnac ?? Czy sa tak delikatne ?? Czy poprostu mnie nie lubia??Bo staram sie jak moge zeby kazdy karzaczek mial u mnie wszystko .Kompostownik nawet swoj mam.No ale niestety nie wszystko mi sie udaje.
Pozdrawiam..Zycze sloneczka i kolorow w ogrodeczkach !!