Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogródek Iwony II 18:30, 29 mar 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
plan rabaty ma fajny układ ...ty jednak do tych układów masz fajny zmysł

ale dlaczego chcesz wrzosy? ...ja tam bym dała dwa rodzaje szałwii albo inne byliny które będą kwitnąc cały sezon ... nawet jeżówki jakieś niskie odmiany ..wrzosy szybko się starzeją i będą ładne właściwie tylko we wrześniu ...a jak przyjdą wrześniowe przymrozki to krócej.

Ta rabatka Justynko z odzysku (uskubałam trochę e-Mowi)
ma na celu zagospodarowanie moich wrzosów i Irgii na pniu z rabaty, na której mają być róże :
Stąd zabieram:

Mam taką ciekawą odmianę wrzosów, które zmieniają kolor: wiosną są cytrynowe, a jesienią i przez całą zimę bordowe.
Wiem, że wrzosy brzydną, za kilka lat już nie będą ładne, wtedy je wymienię na coś lepszego. Teraz mają rok i szkoda mi się ich pozbywać.

Żwirek przed deszczem zdążyłam zdjąć, rabata jest już jednolita, kostka zdjęta (Zbyszek upierał się na ten żwirek w kole, mi od początku nie pasował ). Może jutro będzie lepsza pogoda, to przekopię roślinki i przygotuję rabatę pod róże.
Mały ogród w małej gminie 12:09, 29 mar 2016

Do góry
Witam was wszystkich. Mam na imię Ela i mieszkam w najmniejszej gminie w Polsce, stąd tytuł wątku. (okolice Rybnika). No i oczywiście potrzebuję pomocy fachowej z ogrodowiska, bo ... chciałabym mieć fajny ogród. Jestem fanką waszą i waszych ogrodów - ogrodowisko to ostatnio mój narkotyk...

Poniżej zamieszczam odręczny plan mojej działki (lepiej nie potrafię...)

Parę informacji: brązowe to kostka, pomarańczowe taras (rozmiar tarasu to 3,6mx5m).
Trawa posiana została jesienią 2015r, jak również trochę roślinek. Te zdjęcia niektórzy już znają...

Parę moich marzeń dotyczących mojego ogrodu:
Podobają mi się:
1. tawuły (np. Golden Princess)
2. żurawki (te żółte i bordowe)
3. hortensje też są ok
4. iglaki ogólnie bo są zielone cały rok
5. azalie
6. róże
7. wrzosy
8. marzą mi się jakieś trawy (np. turzyce) ale niekoniecznie te z takimi kwiatostanami na końcach...
9. hosty
10. lawenda
11. trzmielina

Mam wrażenie, że te rośliny się ciągle powtarzają na ogrodowisku, prawda?

Nie podobają mi się bukszpany.

Jak widzicie na zdjęciu nasadziłam trochę krzewów z przodu, do przeróbki. Tylko nie wiem jak. No nie chciałabym jakoś tak wysoko się odgradzać w tym fragmencie, jeśli można. Maksymalnie do wysokości płotu/siatki. Z pozostałych stron to co innego. Czy wystarczy coś posadzić pomiędzy to, co już jest i coś niższego z przodu, czy całe do przeróbki?
Aha, no i ta rabata okrągła będzie wywalona jak mi przekwitną tulipany. Mam tam po dwie żurawki bordowe, żółte i jakieś zielone, lawendę, 2 trzmieliny (zmieniły barwę na czerwoną...) i hostę, ale liście odpadły to i nie wiem, czy ona mi się pojawi jeszcze.

Na razie tyle. Pomożecie?
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 00:28, 26 mar 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
No to mamy mięcho do obrobienia
Wrzucam rzut z góry:

Wizualizacje:

Cytuję wszytko, by rzucać okiem.. miałam Ci podpowiedzieć trawy, ale od razu rzucam okiem na resztę. Styl formalny to jakoś nie moja bajka..

Pinky Winky nie lubię... ale to ja... ale pasuje do bordowego drzewa. Jednak wolałabym Wanilkę. Dużo ładniejsza. I też pasuje.

Z wyjątkiem konwalnika i kępy turzycy w kwadracie.. masz wiosną pusto. Kostka na podjeździe i kamienie na rabacie. Jak chcesz konwalnik, to daj go w kamieniach poziomym paskiem, ale nie jako obwódka... i pamiętaj że się rozłazi na boki. Aby trzymał "paska" to posadź w ograniczniku. Nie rozumiem jak te paski bylin mają zasłonić studzienki szamba.. studzienki są na rabatach czy pomiędzy??
Jak zasłonią to latem i jesienią, a co z połową roku??? Rozplenice z wszystkich traw niezimozielonych najszybciej robią się brzydkie.
I pytanie kto to będzie kosił??? Jak chłop to ci poucina wszystkie liście, bo nie będzie się pitolił z leżącymi na trawie liśćmi traw. Mój leci kosiarką po wszystkim co rzuca się na trawnik. I praktycznie i wizualnie mi nie pasuje..

Rozplenice, miskanty ruszają dopiero w maju i warto o tym wiedzieć.

Żurawka nawet bordowa na słońce to taki sobie pomysł.Zresztą mam nerwa na żurawki..

Jakie trawy??? Dopasuj od drzew.. dopasuj do innych traw. To mały ogród wiec nie może być za dużo kolorów i rodzajów. Może powtórz te careksy co w kostce. Zakładam że to Evergold. Jak nie chcesz by było nudno to podziel na odcinki.. i daj kostkę z bukszpanu, trawy, kostka z bukszpanu, trawy... Nawiąże do kostek grabowych.

Jak wypełnić trawą całość to sadz Ice Dance, ładnie zadarni, nie starzeje się tak jak Evergold.

Ale tak sobie gdybam.. patrząc jednym okiem, a drugim już śpię.

Prawa strona mi się podoba
Ogród Mirelli 07:22, 25 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Domi streszczę Ci - kostka położona, został tylko kawałeczek do zrobienia, nowa rabata szkielet jest, donice obsadzone - to wszystko
nowa rabata - co ??? gdzie ???? co ty znowu kombinujesz ????
Ogród Mirelli 17:41, 24 mar 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Mirellko zostawiam pozdrowienia i postaram się nadrobić zaległości

Domi streszczę Ci - kostka położona, został tylko kawałeczek do zrobienia, nowa rabata szkielet jest, donice obsadzone - to wszystko
Ogród Mirelli 10:36, 24 mar 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Mirelko pięknie obsadziłaś donice ja też ostatnio w niebieski idę
kostka super... też kiedyś mnie to czeka.
miłego dnia !!!

Ooooo fajnie, że mnie odwiedzasz
Dziękuję za miłe słowa
Ogród Mirelli 10:25, 24 mar 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Mireko autostrada pierwsza klasa Donica super się prezentuje a róże i hortki to moim zdaniem dobre połączenie u mnie też tak będą rosły

Tereniu psy już biegają, a ja patrzę przez okno i nic,a nic nie żałuję, że ta kostka jest

Jestem bardzo nastawiona na hortki Anabell do tego róże (jeszcze nie wiem jakie) i trawy

Myślę, że będzie fajnie ten cały przedogródek nareszcie wyglądał
Ogród Mirelli 10:16, 24 mar 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Świetnie wyszła ta kostka a studzienka jest teraz ozdobą. Kwiatki cudne wsadziłaś

Dziękuję Aniu za pochwałę
Ogród Mirelli 10:11, 24 mar 2016

Do góry
Mirelko pięknie obsadziłaś donice ja też ostatnio w niebieski idę
kostka super... też kiedyś mnie to czeka.
miłego dnia !!!
Ogród Mirelli 10:02, 24 mar 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Mirellka super kostka, donica z bramkami miodzio pokaż ta rabatę gdzie myślisz dać róże, szukam inspiracji

Paulinko róże z hortensjami chcę dać na tej nowej/starej rabacie, która powstaje
Ogród Mirelli 20:36, 23 mar 2016

Do góry
Świetnie wyszła ta kostka a studzienka jest teraz ozdobą. Kwiatki cudne wsadziłaś
Ogród Mirelli 19:46, 23 mar 2016

Do góry
Mirellka super kostka, donica z bramkami miodzio pokaż ta rabatę gdzie myślisz dać róże, szukam inspiracji
Komendówka 08:54, 23 mar 2016

Do góry
Romka kostka w przedogródku się kładzie, żadnych niewidzialnych ogrodzeń nie zakładam. Niby całkiem bezpieczne, ale takim rozwiązanią mówię stanowcze NIE!
Postawiłam Cię Romeczko
Ogród Mirelli 20:01, 21 mar 2016

Do góry
Już fajnie wygląda a jak jeszcze kostka będzie pozamiatana to będzie bardzo fajnie
Ogród Mirelli 19:07, 21 mar 2016

Do góry
Położona kostka na podjeździe do drugiego garażu

Kuchnia Luteczki 14:29, 21 mar 2016

Do góry
Ciasteczka do piwa

-1 gotowe ciasto francuskie
-ser żółty kostka ok 200 g
-jogurt grecki
-pęczek szczypiorku lub 1 cebula
-płatki migdałowe 1 op.
-pieprz do smaku
-jajko do posmarowania

Robimy nadzienie. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać 1\2op jogurtu, płatki migdałowe, posiekany szczypiorek lub cebulkę, pieprz. Wszystko dobrze wymieszać. Nałożyć na rozłożone ciasto francuskie i rozsmarować na całej powierzchni. Rolować ciasto wzdłuż długiego boku jak roladę. Zawinąć w papier od ciasta i włożyć do zamrażarki na 20-30 minut.
Nastawić piekarnik na 220 stopni bez termoobiegu.
Po wyjęciu ciasto kroić w plasterki o grubości ok 1 cm, układać na papierze do pieczenia , posmarować jajkiem i włożyć do piekarnika. Piec aż ciasteczka się zrumienią. Wyjąć, ostudzić i zajadać się
Smacznego
Ogród Mirelli 09:39, 21 mar 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Mirellko zakupy i ozdoba cudna hiacynty urocze, a zapach w szczególnościkostka ułożona?

Dziękuję za pochwałę - ściągnięte od Ciebie i Andy, trochę zmieniłam

Na podjeździe kostka jest, a w przedogródku się robi
Ogród Mirelli 09:21, 21 mar 2016

Do góry
Mirellko zakupy i ozdoba cudna hiacynty urocze, a zapach w szczególnościkostka ułożona?
Ogród Mirelli 21:02, 20 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Aga kostka na podjeździe zrobiona, a od jutra w przedogródku będzie kładzona

a gdzie foty?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies