Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:56, 19 wrz 2018

Do góry
A w drugim ogrodzie Baron szaleje

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:54, 19 wrz 2018

Do góry
I kilka dzisiajszych widokow

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:45, 19 wrz 2018

Do góry
Jakiś czas temu obiecałam porównanie Gracilimusa i podrobke jego...
Po lewej są dwa Gracilimusy,po prawej dwa miskanty nn kwitnące od miesiąca.
Podstawa kępy Gracilimusa jest strzelista,źdźbła rosną ku górze i nie rozchodzą się na boki jak u sąsiada.
Gracilimus jest ciemnozielony A te obok mają ewidentnie jaśniejsza zieleń.
W naszym klimacie Gracilimus bardzo rzadko kwitnie-jeśli jest długa i ciepła jesień to może się to zdarzyć pod koniec października. Mam 50 gracilimusow i żaden nie kwitnie
O gracilimusach pisał też jakiś czas temu Waldek u Johanki.

I niekwitnace gracki w pierwszym ogrodzie

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:33, 19 wrz 2018

Do góry
Życie tak bardzo mnie wchlonelo,że czasu brak na forum...Nawet już nie obiecuje poprawy bo nie wiem kiedy przyjdzie spowolnienie...Dla porządku na watku kilka zdjęć trawiastych oraz z weekendowego wędrowania

Babia Góra nie od parady jest nazywana kapryśna góra...mgła,mżawka i zero dalszych widoków. Byliśmy tak pierwszy raz i jesteśmy zachwyceni szlakami,chociaż Bieszczady nadal zajmują pierwsze miejsce w naszych sercach

Późnym popołudniem po zdobyciu Babiej doczlapalismy się jeszcze na Skrzyczne,gdzie mieliśmy zarezerwowany nocleg w schronisku.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:21, 19 wrz 2018

Do góry
magda19831 napisał(a)
Polinko mam szybkie pytanie nt trzcinnika karl foester - kiedy najbezpieczniej go podzielić ? Wiosną czy może teraz jeszcze mogę?

Odpowiedziałam u Ciebie MAdziu
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:20, 19 wrz 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

tak też myślałam, szkoda. Próbowałam w garażu ją przezimować w tym roku ale nie wyszło . Co do suchego podłoża ja też bardzo dużo podlewam a mimo to mam stanowiska bardzo suche niestety dzięki za podpowiedź z seslerią.

Nie ma z co Dorka Gdzieś tam słyszałam, czytałam, że niektórym udaje się przezimować czerwone rozplenice ale nie zagłębiałam się w temat bo wypaśne sadzonki można stosunkowo tanio dostać w sezonie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:18, 19 wrz 2018

Do góry
beata_m napisał(a)

fajnie jak już tak robota na czysto idzie bardzo jestem ciekawa finału ... i mówisz, że płyty pod płytami ehhh te niespodzianki.

Polinka ja chyba się zdecyduje na Wróblewskiego,te co mi polecałaś mówi, że zostają mu tylko sadzonki takie ledwo 20 cm - ale jeszcze się waham do poniedziałku daje sobie czas na decyzję te niskie cisy masz posadzone w zamian za żywopłot z bukszpanów

Tak Beatko, cały bukszpan wyrzuciłam rok temu i zamiast niego sadzę cis. Na następny tydzień mam umówioną ostatnią dostawę cisków na dwie kostki i chyba będzie koniec moich zakupów cisowych.
Jestem ciekawa na którą odmianę ostatecznie sie zdecydowałaś?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:15, 19 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Ale czad w tej altanie!
Ja muszę polecieć w poszukiwaniu płyt, bo w końcu M wczoraj basen zwinął. I mam idealnie odmurawiony plac
Trzeba go czem prędzej zaadaptować, zanim zarośnie znowu.

Dzięki Asiu! Tak już mnie korci urządzanie altany a tu prace stanęły Mus do soboty wytrzymać
Szukaj zawczasu płyt bo u nas był ogromny problem z dostępnością.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:14, 19 wrz 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
raczej małe

I małe lubię, i duże
Zarys ogrodu 22:13, 18 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Dla mnie molinia w zestawieniu z ML to będzie jak powieszenie w dwóch sąsiednich oknach firanek - makaronowej i z wzorami.
Zwiewne, delikatne faktury zleją się. Zrównoważyć by mogły rosliny o mocnej fakturze liści.
W prawym dolnym rogu, jak tuje urosną będzie światło tylko od wschodu, czyli do 11?

Molinia nie jest jakoś bardzo przybierającą trawą, ale pamiętaj o potrzebie dojścia do tuj ze dwa razy w roku, po to by je oczyścić z suchego. I o ile wiosną jest to w miarę łatwe, to na jesieni już grozi połamaniem traw.
Musisz zmieścić się ty + co najmniej jeden kubeł. Ta odległość będzie wystarczająca na korzenie molinii, która ma głęboki system korzeniowy i nie będzie kolidować z płytkimi tujowymi korzeniami.
Ja bym poszerzyła rabatę na pewno dla ML, tak by dołem coś dosadzić.

Toszka, nie zgodzę się z Tobą. Magda pewnie już podjęła decyzję ale pozwolę sobie napisać. Mam w drugim ogrodzie połączenie Molini KF z ML i zieloną hakone a z tyłu są smaragdy. Jak dla mnie jest to jedno z ładniejszych połączeń trawiastych
Witam, i o radę pytam :-) 22:01, 18 wrz 2018

Do góry
Madziu, nie wiem co Ci napisać
trawy najlepiej dzielić i sadzić wiosną ale trzccinnik rośnie jak chwast i jak dla mnie to jest małe ryzyko aby coś mu się stało
Malutki pod lasem 21:58, 18 wrz 2018

Do góry
Melduję, że Babia zdobyta Przy okazji machnęliśmy też Skrzyczne
Niestety było mgliście i deszczowo, i na żółty szlak się nie zdecydowaliśmy ale wrócimy na 100%.
Dzięki Aniu za pomoc!
W samym słońcu 10:44, 16 wrz 2018

Do góry
Najgorsze jest to, że równolegle piszesz o dwóch rabatach - pod domem i przy wjeździe. Trudno połapać się blondynce.

Teraz jeszcze doczytałam, że ta rabata pod domem to wąziutki pasek 70-80cm.

Dla jasności tylko dodam, że na tę rabatę pod domem, półcienistą, z potencjalnie spadającym śniegiem tuj nie możesz dać - za mało słońca dla światłolubnych tuj.
Teraz jeszcze doczytałam, że tawuły jakie masz to dwie różne odmiany.
Ile jeszcze królików z rękawa wyciągniesz?

Rabata wjazdowa - mówisz, ze na połowie jest beton? gruz? co dokładnie?

Może warto trochę wysiłku włożyć i uprzątnąć to i mieć do końca życia spokój, a nie palpitacje serca na widok zachwaszczonego wiecznie kawałka?
Zobacz jak dziewczyny odgruzowują teren - Mary (ogród z rowerem), Agnieszka z Gutlandii (która nawet bliska była obrazy jak kazałam jej sprzątać i kopać)), Polinka, która świeżo wyciągała dwie warstwy betonowych płyt z nowej rabaty, czy nawet Makusia, która posadziła drzewa na gruzie i dostała w dziale chorobowym od Mazana reprymendę...(czyściła ziemię potem biegusiem). Takich ogrodów z niespodziankami jest więcej na forum.
Można na tym kawałku jedynie posadzić rosliny płytko korzeniące się, ale zawsze będziesz niezadowolona...przy każdym powrocie do domu, przy każdym wjeździe i wyjeździe przez bramę.
Nie poddawaj się! Nie idź na skróty! Tworzysz swój raj na wiele lat!

Tuje strzyże się w drugiej połowie marca, przed przyrostami. Tuje strzyże się płytko i delikatnie koryguje co raz głębiej - tuja to nie cis i nie bukszpan...pochopne szybkie zbyt głębokie strzyżenie może odsłonić dziury zarastające latami.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:17, 14 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Rubrum nie zimuje,traktuje jako jednoroczne

Ciężko cokolwiek mi powiedzieć na temat traw na suche stanowska ponieważ bardzo dużo podlewam ale z tego co się orientuje to sesleria nie lubi wilgoci.

tak też myślałam, szkoda. Próbowałam w garażu ją przezimować w tym roku ale nie wyszło . Co do suchego podłoża ja też bardzo dużo podlewam a mimo to mam stanowiska bardzo suche niestety dzięki za podpowiedź z seslerią.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:33, 14 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Fantastyczny ogród! Co to za miskanty?

Dzieki Poli. Miskanty były kupione kilka lat temu jako Gracilimusy ale raczej nimi nie są bo kwitną jak szalone.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:57, 14 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Podłogą w altanie zaimpregnowana. Wczoraj połowa,dzisiaj druga część. Nie zdawalismy sobie sprawy że beton będzie aż tak pił ten impregnat i za mało kupiliśmy. Teraz 72 godz.przerwy z pracami wg zaleceń producenta. W poniedziałek będzie malowanie ścian

Rabata kompostowa w połowie zrobiona. Dlaczego w połowie? No cóż...okazało się,że pod jedną warstwą płyt betonowych były kolejne przysypane ziemią. Czyli wykopki trwają dalej

fajnie jak już tak robota na czysto idzie bardzo jestem ciekawa finału ... i mówisz, że płyty pod płytami ehhh te niespodzianki.

Polinka ja chyba się zdecyduje na Wróblewskiego,te co mi polecałaś mówi, że zostają mu tylko sadzonki takie ledwo 20 cm - ale jeszcze się waham do poniedziałku daje sobie czas na decyzję te niskie cisy masz posadzone w zamian za żywopłot z bukszpanów
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:49, 13 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Duże czy małe?
raczej małe
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:55, 13 wrz 2018

Do góry
Podłogą w altanie zaimpregnowana. Wczoraj połowa,dzisiaj druga część. Nie zdawalismy sobie sprawy że beton będzie aż tak pił ten impregnat i za mało kupiliśmy. Teraz 72 godz.przerwy z pracami wg zaleceń producenta. W poniedziałek będzie malowanie ścian

Rabata kompostowa w połowie zrobiona. Dlaczego w połowie? No cóż...okazało się,że pod jedną warstwą płyt betonowych były kolejne przysypane ziemią. Czyli wykopki trwają dalej

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:51, 13 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Jestem pewna, że już w następnym roku będą Twoje trawy super wyglądać Ewuś

Na cisy chucham i dmucham

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:42, 13 wrz 2018

Do góry
beata_m napisał(a)

dziękuję

Nie ma za co Daj znać na co się zdeydowałaś. Ja czekam na dostawę moich cisków od
Pana Mariusza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies