Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 19:44, 21 wrz 2018

isia33 napisał(a)
Z moliniami faktycznie jest różnie. KF i Variegata u mnie zebrały się od razu. I te dzielone wiosną i te z jesieni. Zresztą KF to jedna z moich największych ogrodowych miłości. Moorhexe zbiera się wolniej, ale zbiera. Natomiast ED już drugi sezon nie może dojść do siebie. Poza tym trochę mnie denerwuje, bo okropnie się pokłada na boki. Też tak macie?

Cześć Iwonko
Nie mam ED to się nie wypowiem ale u mnie Moorhexe sie zaczyna pokładac tak od lipca. Okazało się, że ma za dużo dobroci w glebie i też nadmierne podlewanie jej szkodzi.
ED ma Ola Leonek

A dzielisz Molinie wykopując całe kępy czy odcinasz w ziemi i część pozostawiasz nienaruszoną?
waldek727 21:03, 21 wrz 2018

polinka napisał(a)

Waldku, jeden poprosi, stu nie i dalej będzie podobna sytuacja...
Myślę, że warto o tym głośno mówić, aby sprzedawcy mieli świadomość, że ogrodnicy są coraz bardziej rozeznani w temacie. Niestety, mam sygnały, że podobna sytuacja zaczyna się dziać z pewną rozplenicą...

To już na własne życzenie bo możliwości sprawdzenia traw są przed zakupem.
Ja już wystarczająco zrobiłem trochę zamieszania z Gracillimusami u Johanki i jeszcze w paru innych wątkach. Myślę, że teraz rozejdzie się to po Ogrodowisku. Fajnie, że wstawiłaś od siebie fotkę dla porównania.
isia33 21:08, 21 wrz 2018

polinka napisał(a)

Cześć Iwonko
Nie mam ED to się nie wypowiem ale u mnie Moorhexe sie zaczyna pokładac tak od lipca. Okazało się, że ma za dużo dobroci w glebie i też nadmierne podlewanie jej szkodzi.
ED ma Ola Leonek

A dzielisz Molinie wykopując całe kępy czy odcinasz w ziemi i część pozostawiasz nienaruszoną?

Cześć Dzieliłam całe kępy. FK, ED i Variegatę wykopywałam i dzieliłam. Moorhexe prosto ze szkółkarskich doniczek ciełam na pół.
leon60 21:12, 21 wrz 2018

isia33 napisał(a)
Natomiast ED już drugi sezon nie może dojść do siebie. Poza tym trochę mnie denerwuje, bo okropnie się pokłada na boki. Też tak macie?

Ona się nie pokłada tylko taki ma pokrój
Wendy79 23:35, 21 wrz 2018

Zmartwiliście mnie z tymi Grackami, bo chciałam sześć sztuk posadzić, a teraz skąd tu wiedzieć na co się trafi?
Czekam na zdjęcia końcowe altany.
Działamy sobie powolutku, chociaż właśnie pada, więc będzie można coś więcej zrobić. Nie mogę doczekać się niedzieli i wyjazdu do W. Planuję też sobie zrobić w przyszłym tygodniu prezent na urodziny i jakoś fajnie zakończyć tą trójkę z przodu.

Jestem, obserwuję, ściskam i ślę buziaki.
waldek727 00:06, 22 wrz 2018

Wendy79 napisał(a)
Zmartwiliście mnie z tymi Grackami, bo chciałam sześć sztuk posadzić, a teraz skąd tu wiedzieć na co się trafi?

Trzeba pytać na ,,Ogrodowisku". Tutaj dostaniesz odpowiedź na każde zadane pytanie.
W Polsce jest coś takiego jak ,,Kolekcja Narodowa rodzaju Miscanthus". Jest to kolekcja znana i ceniona na całym świecie posiadająca certyfikaty roślin. Ewenementem w skali kraju jest to, że ,,Kolekcja Narodowa" jako jedna z dwóch w Polsce nie należy do Ogrodu Botanicznego ani Arboretum tylko do osób prywatnych, czyli do Państwa Majów. Jest to o tyle istotne, ponieważ w ich szkółce można się zaopatrywać w trawy indywidualnie.

http://sklep.daglezjaryki.pl/5-trawy-ozdobne
Johanka77 00:03, 23 wrz 2018

waldek727 napisał(a)

Trzeba pytać na ,,Ogrodowisku". Tutaj dostaniesz odpowiedź na każde zadane pytanie.
W Polsce jest coś takiego jak ,,Kolekcja Narodowa rodzaju Miscanthus". Jest to kolekcja znana i ceniona na całym świecie posiadająca certyfikaty roślin. Ewenementem w skali kraju jest to, że ,,Kolekcja Narodowa" jako jedna z dwóch w Polsce nie należy do Ogrodu Botanicznego ani Arboretum tylko do osób prywatnych, czyli do Państwa Majów. Jest to o tyle istotne, ponieważ w ich szkółce można się zaopatrywać w trawy indywidualnie.

http://sklep.daglezjaryki.pl/5-trawy-ozdobne

Jaka świetna wiadomość! Zapisuję link!
polinka 18:57, 23 wrz 2018

waldek727 napisał(a)

To już na własne życzenie bo możliwości sprawdzenia traw są przed zakupem.
Ja już wystarczająco zrobiłem trochę zamieszania z Gracillimusami u Johanki i jeszcze w paru innych wątkach. Myślę, że teraz rozejdzie się to po Ogrodowisku. Fajnie, że wstawiłaś od siebie fotkę dla porównania.

Cieszę się, że zrobiłeś trochę zamieszania W pewnym momencie poczułam sie "katem" Grackowym...
polinka 18:58, 23 wrz 2018

isia33 napisał(a)

Cześć Dzieliłam całe kępy. FK, ED i Variegatę wykopywałam i dzieliłam. Moorhexe prosto ze szkółkarskich doniczek ciełam na pół.

Spróbuję na wiosnę podzielić Moorhexe bez wykopywania całej kępy, zobaczymy czy to coś pomoże
polinka 19:00, 23 wrz 2018

Wendy79 napisał(a)
Czekam na zdjęcia końcowe altany.
Działamy sobie powolutku, chociaż właśnie pada, więc będzie można coś więcej zrobić. Nie mogę doczekać się niedzieli i wyjazdu do W. Planuję też sobie zrobić w przyszłym tygodniu prezent na urodziny i jakoś fajnie zakończyć tą trójkę z przodu.

Jestem, obserwuję, ściskam i ślę buziaki.

Tam gdzie kupujesz Aguś, mają prawdziwe trawy
Mam nadzieję, że wizyta w W. udana i wróciłaś z pełnym bagażnikiem?

Buziaki i macham deszczowo