Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Co by tu posadzic.....? 08:09, 10 wrz 2016

Do góry
Dzień dobry.

Toszka.
Rozmyslam bardzo intensywnie nad murkiem przy skarpie, lub wysokim obrzeżem. Nie wiem czy bedzie mnie stać na piękny murek kamienny, ciagle duzo do zrobienia w domu, ale wiosna cos wymyślę. Chce troche wyplaszczyc te skarpę zeby nie byla taka stroma. Chcialbym bardzo uratować ( przesadzić ) wiosna te rośliny ktore na niej posadziłem.
Jesli chodzi o ziemie, glebę na działce to wyglada to tak. Jest to ziemia kategorii IV. Przed założeniem trawnika z całej dziaki wywiozłem 8 wywrotek gliny i cała wierzchnia warstwę z kamieniami itd. Przywiozłem 6 wywrotek płukanego piasku ktory zostal rozsypany w miejscu trawnika a na wierzch na całej powierzchni dzialki od tarasu do konca zostalo przywiezione 12 wywrotek czarnoziemu. Cała skarpa usypana jest z czarnoziemu. Dodatkowo przed posadzeniem roślin wykopuje duuuzo doły i wymieniam ziemie na taka jaka potrzebuje dana roślina. Zauwazylem tez ze nim dalej w głąb dziaki i głębiej, zmienia robi sie żyźniejsza i nie jest juz taka zbita. Daleko jej do ideału, ale jest lepiej.

agapant, tak wiem wszystko biore na klatę i chetnie sie uczę. Ja kocham chłonąc wiedzę o roślinach i odgrodnictwie

Jesli dzisiaj sie uda to usune wszystkie szmaty
Co by tu posadzic.....? 22:41, 08 wrz 2016

Do góry
Toszka,

Dziekuje, na pewno zapoznam sie z Twoimi propozycjami. Usiadłem i narysowałem plan dzialki. Wyszlo jak wyszlo, zrobilem dwa zdjecia. Mam nadzieje ze bedzie cos widac bo nabazgrolilem troche. Żółte pola sa do obsadzenia. Granice wytycza brzeg kartki. Chce na koncu dzialki wkomponować maly drewniany domek i ukryć maly warzywniak za rabata.
Po prawej stronie domu jest skarpa dosyć wysoka na całej długości. Posadziłem na niej przy scieżce zywtniki Danica a nizej na przemian cisy Davida, jeszcze nizej sa trzmieliny i beda jałowce plozace. Mam nadzieje ze jakos to bedzie wyglądało. Nie umieściłem tych nasadzeń na planie. Jutro zrobie fotke tej skarpy. Ciekawy jestem co o niej sądzicie? Tak to wyglada na dzien dzisiejszy. Zycze spokojnej nocki. Do " zobaczenia "

y

Ogród wśród pól i wiatrów 21:44, 07 wrz 2016

Do góry
achimee napisał(a)

irga i włóknina hmm tu bym się dobrze zastanowiła, ponieważ irga płożąc się po ziemi przyrasta do podłoża i wtedy szybciej umacnia skarpę; taka wyplewiona skarpa po zimie upada a po bardzo dużych deszczach ciągle się osypuje; ja mam irgę major, sadziłam ją ubiegłej jesieni i teraz plewiąc zauważyłam, że nie da się jej podnieść bo powrastała, a jak pociągniesz i podniesiesz gałązkę to wiszą korzonki, możnaby namnożyć miliony sadzoneczek to bardzo ładna i szybko rosnąca roślinka ładnie zadarnia skarpę

Może na początek dam włókninę. I wraz z tym, jak irga będzie się rozrastać to ja mogę tę szmatę stopniowo wycinać/usuwać. Nie wiem zresztą, może jednak normalnie posadzę, bez kombinacji. Ale "plewiacza" mus zatrudnić U mnie skarpa w ogóle się nie obsypuje, trawa ją trzyma.

Mówisz... miliony sadzoneczek?? WOW! Jakbyś miała jakąś setkę na zbyciu to chętnie się wymienię,
np. na siewki jeżówek, albo werbeny, albo rozchodniki
Ogród wśród pól i wiatrów 21:30, 07 wrz 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)
Jeju Jola ja Ty masz cudnie

Dziękuję! Tylko chwasty mnie wykańczają, jak jeszcze skarpa do tego dojdzie to ja już nie mam pojęcia jak ogarnę ten ogród!!

Kolega z pracy mi ostatnio podrzucił ciekawą koncepcję, coby wejść we współpracę z jakąś szkołą ogrodniczą i przyjmować uczniów na praktykę! Niech plewią cały miesiąc No prawda, że cudnie by było
Ogród wśród pól i wiatrów 21:23, 07 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ale ja bym dała od góry najpierw irgę 'Major'(2 rzędy co zagospodaruje nam ok. 80 cm na już). Potem w dół pas rozplenic ale tych niższych (mamy 50 cm), potem dalej w dół rozchodniki (50 cm) a potem może być szałwia (Caradonna) ze stipą albo bodziszki.
W lecie skarpa będzie ozdobna dołem a jesienią po środu.
W szałwie można czosnków dać.

Są to nasadzenia wytrzymujące wahania wilgoci w glebie.

A dlaczego irga na samej górze? Bo wydaje mi się, że nie potrzeba tworzyć muru/płotu z roślin przy skarpie - raczej jakby przedłużenie trawnika.

Można jeszcze te pasy w poprzek poprzetykać (czyli nie sadzić blokowo tylko łanowo) ale nie wiem czy to pasuje do reszty.

Można zamiast irgi na górze dać róże okrywowe (do 50 cm wysokości) a wtedy irgę na dole na wykończenie skarpy.

Ewusia, Twój pomysł z irgą jest strzałem w 10tkę i na pewno chce jej użyć na skarpie. Natomiast jeszcze się zastanawiam, czy na samej górze czy trochę niżej (wiesz, już od dawna widziałam w wyobraźni jak te rozplenice z krawędzi skarpy i trawnika falują na widnokręgu)

Mówisz .. dwa rzędy, czyli wsadzam na tzw. mijankę. Muszę to dokładnie pomierzyć bo chyba mi strasznie dużo sadzonek irgi wejdzie. Co ile mniej więcej ją sadzić. co ok. 40 cm będzie ok??

A, jeszcze mi się przypomniało, że kiedyś chciałam na skarpie zrobić stanowisko dla żurawiny. Po tym jak mi ją Tata wykosił spomiędzy agrestów (hehe) temat wraca Ale to później ,,, teraz rama górna: czytaj irga
Ogród wśród pól i wiatrów 20:21, 07 wrz 2016

Do góry
jolka napisał(a)

Zastanawiam się jeszcze jak ta irga się korzeni i rozrasta, bo mam ochotę położyć włókninę nim ją wsadzę. Pomimo ogrodowiskowowych "ochów" i "achów" w tej sprawie, dawno żałuję, że pod szmaragdy jej nie dałam. Igra z czasem i tak wszystko zarośnie, tak mi się przynajmniej wydaje

irga i włóknina hmm tu bym się dobrze zastanowiła, ponieważ irga płożąc się po ziemi przyrasta do podłoża i wtedy szybciej umacnia skarpę; taka wyplewiona skarpa po zimie upada a po bardzo dużych deszczach ciągle się osypuje; ja mam irgę major, sadziłam ją ubiegłej jesieni i teraz plewiąc zauważyłam, że nie da się jej podnieść bo powrastała, a jak pociągniesz i podniesiesz gałązkę to wiszą korzonki, możnaby namnożyć miliony sadzoneczek to bardzo ładna i szybko rosnąca roślinka ładnie zadarnia skarpę
Ogród wśród pól i wiatrów 08:43, 07 wrz 2016

Do góry
achimee napisał(a)
Jolu na skarpach rzeczywiście najlepiej wyglądają rośliny takie delikatnie pokładające się, bo te które stoją prosto dają zupełnie inny efekt niż na rabatach i jak patrzymy na nie z dołu to tak nie za bardzo to wygląda. Myślę że takie falujące na wietrze trawki jak różnego rodzaju rozplenice czy stipy powinny dać ciekawy efekt. A myślałaś już w jaki sposób zakończyć tą skarpę, tak żeby współgrała z jedną i drugą stroną ogrodu; hmhmm tylko rośliny skarpowe i ostry kant trawniczka, jakaś obwódka z roślin np. pas u góry i pas na dole; lub u góry skarpy wyższe rośliny by ukryć trochę to co jest dalej w ogrodzie itp.

Witaj Dziękuję za cenne sugestie Widzisz, myślałam o tym, żeby skarpa kończyła się ładnym, równym odcięciem z obu stron. Na linii trawnika i skarpy (od góry) miałam w głowie od dawna te rozplenice, dlatego je sobie już mnożyłam w skrytości Myślę, że mogłyby fajnie wyglądać na tle widnokręgu (działka ma spory spadek, byłoby widać rozplenice na tle gór, jesienią mogłoby być naprawdę cudnie).

Ech rozmarzyłam się ... a tu zaraz muszę iść do dentysty

Ogród wśród pól i wiatrów 08:38, 07 wrz 2016

Do góry
Ale ja bym dała od góry najpierw irgę 'Major'(2 rzędy co zagospodaruje nam ok. 80 cm na już). Potem w dół pas rozplenic ale tych niższych (mamy 50 cm), potem dalej w dół rozchodniki (50 cm) a potem może być szałwia (Caradonna) ze stipą albo bodziszki.
W lecie skarpa będzie ozdobna dołem a jesienią po środu.
W szałwie można czosnków dać.

Są to nasadzenia wytrzymujące wahania wilgoci w glebie.

A dlaczego irga na samej górze? Bo wydaje mi się, że nie potrzeba tworzyć muru/płotu z roślin przy skarpie - raczej jakby przedłużenie trawnika.

Można jeszcze te pasy w poprzek poprzetykać (czyli nie sadzić blokowo tylko łanowo) ale nie wiem czy to pasuje do reszty.

Można zamiast irgi na górze dać róże okrywowe (do 50 cm wysokości) a wtedy irgę na dole na wykończenie skarpy.
Ogród wśród pól i wiatrów 08:16, 07 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Wiem, że taka skarpa (jaki tam jest kąt nachylenia?), to chodzi o to, żeby było łatwo ją pielęgnować. Dałabym gdzieś ramy (przy schodach) z irgi major - jak często Danusia sadzi. Można jeszcze rozważyć różę 'Sea Fom' - jest mniejsza. Miskanty będą za wysokie chyba. Z której strony skarpa powinna być spójna z całością, z owocnikiem czy z nasadzeniami pod domem?

Ewa, dzięki za podpowiedź. Kąt nachylenia ... nie wiem dokładnie, ale tak "na oko", w okolicach środka skarpy, hmm... z 50-60 stopni. Bo, tak jak już mówiłam, z boku jest ona bardzo łagodna.

Irga - bardzo dobry pomysł. Na pewno ją wykorzystam, już mam ochotę zamówić ze 100 sadzonek Jeszcze pytanie w którym miejscu ją posadzić.

Może od góry po całości, poniżej tej czerwonej kreski, którą Luki narysował?? Wtedy miałaby miejsce, żeby ładnie schodzić w dół. Nawet jakbym nic więcej nie zrobiła w tym roku, to i tak irga mogłaby się ładnie krzewić i rozrastać.

Gdybym ją dała poniżej linii Łukasza, mogłabym jeszcze coś zaplanować na linii trawnika i skarpy, np. pas rozplenic. Mam ze czterdzieści własnych, wyhodowanych z nasion sadzonek.

Co sądzicie?? Mogę już zamawiać te irgi?? haha
Ogród Nebel 11:24, 06 wrz 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
Nebelku a moze pomysl nad ta skarpa...bedzie Ci ciezko na nia wchodzic i pracowac przy roslinach...Moze warto byloby zrobic tam kilka poziomow, schody? No chyba ze juz masz swietny plan na najlepsze rozwiazanie
Czekam na fotki i cieplutko pozdrawiam

Kasiu tak, mam pomysł na rozwiązanie problemu pracy na skarpach. Było nie było zmagałam się z tym przez blisko 20 lat i powiedziałam "basta".
Na "stare lata" jeżeli będą miała ochotę robić za kozicę to tylko w górach ...i nie koniecznie w Bawarii, chociaż bardzo za nią tęsknię
Ogród wśród pól i wiatrów 10:55, 06 wrz 2016

Do góry
jolka napisał(a)

Luki, po pierwsze bardzo Ci dziękuję, że Ci się chciało zastanowić, "nagryzmolić" i napisać
Tak, taki mniej więcej kształt jak narysowałeś. Wrzucę jeszcze fotki tego miejsca od drugiej strony, żeby było wiadomo o co chodzi.

Skarpa ma długość ok 16 metrów, z obu stron bardzo łagodnie schodzi do części owocowej. Gdyby miały być schody to raczej w środkowej części, bo tam jest stromo.

Chciałabym jakoś zacząć, wyznaczyć jakieś ramy tej skarpy, coś zaplanować. Wykorzystuję Luki Twój rysunek. A gdyby tak:
- podzielić skarpę trzema lub czterema wstęgami [oznaczonymi na czarno]... wysypanymi ze żwiru albo wysadzonymi jakąś mocną rośliną (np. niska kosodrzewina??),
- środkową wstęgę zrobić szerszą i uczynić ją schodami,
- ukośne pomarańczowe linie wysadzić z zaproponowanych przez Ciebie roślin, np krzewuszek, berberysów, lub jakichś zimozielonych roślin,
- powstałe "kwatery" wypełnić (tak jak sugerujesz) jednolitymi plamami roślin?

No nie wiem, tak sobie kombinuję po troszkę

Wiem, że taka skarpa (jaki tam jest kąt nachylenia?), to chodzi o to, żeby było łatwo ją pielęgnować. Dałabym gdzieś ramy (przy schodach) z irgi major - jak często Danusia sadzi.
Można jeszcze rozważyć różę 'Sea Fom' - jest mniejsza. Miskanty będą za wysokie chyba. Z której strony skarpa powinna być spójna z całością, z owocnikiem czy z nasadzeniami pod domem?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:12, 05 wrz 2016

Do góry

Skarpa przy kamiennych schodkach.

Ogród wśród pól i wiatrów 23:21, 04 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Jolu czyli taki miałby być kształt rabaty na skarpie, coś regularnego mniej więcej jak nagryzmoliłem?

Oczywiście jakieś zejście musi być (...) To się opisałem

Luki, po pierwsze bardzo Ci dziękuję, że Ci się chciało zastanowić, "nagryzmolić" i napisać
Tak, taki mniej więcej kształt jak narysowałeś. Wrzucę jeszcze fotki tego miejsca od drugiej strony, żeby było wiadomo o co chodzi.

Skarpa ma długość ok 16 metrów, z obu stron bardzo łagodnie schodzi do części owocowej. Gdyby miały być schody to raczej w środkowej części, bo tam jest stromo.

Chciałabym jakoś zacząć, wyznaczyć jakieś ramy tej skarpy, coś zaplanować. Wykorzystuję Luki Twój rysunek. A gdyby tak:
- podzielić skarpę trzema lub czterema wstęgami [oznaczonymi na czarno]... wysypanymi ze żwiru albo wysadzonymi jakąś mocną rośliną (np. niska kosodrzewina??),
- środkową wstęgę zrobić szerszą i uczynić ją schodami,
- ukośne pomarańczowe linie wysadzić z zaproponowanych przez Ciebie roślin, np krzewuszek, berberysów, lub jakichś zimozielonych roślin,
- powstałe "kwatery" wypełnić (tak jak sugerujesz) jednolitymi plamami roślin?

No nie wiem, tak sobie kombinuję po troszkę
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 16:48, 04 wrz 2016

Do góry
Wespół zespół z Mężem przesadzilismy ognika ze skarpy na górkę pod płotem. Obyło się bez maski, ale kujon z niego

I skarpa bez ognika:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:59, 04 wrz 2016

Do góry
A_gawa napisał(a)
Chciałabym obsadzić skarpę rozplenicami. Bardzo proszę - pomóżcie mi dokomponować jej towarzystwo. Z czym ją zestawić? Skarpa ma ok. 12 m.

Ponieważ nic o skarpie nie wiem, to podaję w ciemno: sedum, jeżówki

Przemyśl, czy nie lepszy efekt da ci obsadzenie całej skarpy hakonechloa macra lub Nicolas. W maju już masz duże czupryny. W tym czasie rozplenica zaledwie się budzi.
Ogród wśród pól i wiatrów 07:34, 04 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

jak to skarpa Jolka

Anusia.. no skarpa Spadek terenu, różnica poziomów czy jak tam Pani sobie życzy
Zwał jak zwał -wsadzić coś trzeba
Ogród wśród pól i wiatrów 22:19, 03 wrz 2016

Do góry
jolka napisał(a)
A w ogóle to zamówiłam osiem serbów do pokazywanego niedawno kąta od wschodniej strony, w przyszłym tygodniu powinny już być. No i chętnie bym ruszyła ze skarpą, ale nie mam pomysłu jak by tu zacząć;(

Skarpa schodzi łagodnym spadkiem w dół.

Jak tak na nią patrzę na zdjęciu to sobie myślę że może sama trawa dobrze by tu wyglądała. Ale źle się ją kosi.. Chciałabym chyba jakieś "miękkie" nasadzenia, ale kompletnie nie mam pomysłu od czego by tu zacząć..

Jakiś pomysł może ktoś zarzuci..??
:
A co masz na myśli pisząc "miękkie" nasadzenia ?
Ogród wśród pól i wiatrów 21:58, 03 wrz 2016

Do góry
jolka napisał(a)

jak to skarpa Jolka
Ogród wśród pól i wiatrów 21:53, 03 wrz 2016

Do góry
A w ogóle to zamówiłam osiem serbów do pokazywanego niedawno kąta od wschodniej strony, w przyszłym tygodniu powinny już być. No i chętnie bym ruszyła ze skarpą, ale nie mam pomysłu jak by tu zacząć;(

Jak tak na nią patrzę na zdjęciu to sobie myślę że może sama trawa dobrze by tu wyglądała. Ale źle się ją kosi.. Chciałabym chyba jakieś "miękkie" nasadzenia, ale kompletnie nie mam pomysłu od czego by tu zacząć..

Jakiś pomysł może ktoś zarzuci..??

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:46, 03 wrz 2016

Do góry
Chciałabym obsadzić skarpę rozplenicami. Bardzo proszę - pomóżcie mi dokomponować jej towarzystwo. Z czym ją zestawić? Skarpa ma ok. 12 m.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies