Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak feniks z popiołów

Jak feniks z popiołów

wiklasia 22:32, 01 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Forma nieszczepiona lepiej by zamaskowała ten płot (tak sobie myślę ).

Na płot bluszcz się pnie, sukcesywnie podsadzam kolejne fragmenty by powoli istniejący winobluszcz przepędzić precz.
makadamia 07:52, 03 paź 2016

O, są nowe zdjęcia - super

Nadal uważam, że front bardzo fajnie sobie zaprojektowałaś. Nasadzenia do poprawy, ale linie rabat i kostka bardzo fajnie poprowadzone.

Teraz pytanie: od czego chcesz zacząć planowanie? Po zdjęciach sądząc, najpilniejsza jest kwestia widoku z tarasu, czyli szopa (czyja ona? jakie tam masz możliwości ruchu?) i skarpa. Ale widzę że dopytujesz się raczej o front. Od czego chcesz zacząć?
Makusia 07:58, 03 paź 2016

Na froncie jest taki "mini rabatka"-taka mini mini- ja bym tam posadziła brzozę
wiklasia 08:42, 03 paź 2016

makadamia - plan taki, że zaczynam od frontu, od herbowej - do zmiany nasadzenia i wzbogacenie podłoża,
do skarpy (tej mniejszej) mam zamiar w tym roku nawrzucać jakiegoś dobra i ewentualnie tylko cebulowe gdzieś tej jesieni upchnąć, a z grubszej rury zacząć w przyszłym sezonie.

co do szopki - sąsiadowa ona, a żeby nie było tak prosto, to pas przed tą szopką o szerokości jakieś 1,5m też do sąsiada należy więc de facto część piaskownicy na sąsiadowym jest terenie. Zgodnie z granicami płot winien być przeciągnięty w linii prostej tak jak biegnie wzdłuż nasadzeń cisów i żurawek, ale panowie (ODM - ojciec dzieciom moim z sąsiadem) się dogadali i jest jak jest.

Makusia - brzoza powiadasz , a ja jak ten Rejtan koszulę rozrywam na piersi i wołam veto! Piwonii mej nie wyrzucę z korytka. Dochrapała się do niego, zadomowiła, obrasta w piórka - to znaczy pięknym kwieciem w maju/czerwcu zachwyca. Moja ci ona!
makadamia 09:37, 03 paź 2016

A czy panowie dogadali się w kwestii tego, co możecie robić na tym kawałku sąsiada? (co sadzić, czy jakieś murki, placyki możecie robić?)?

I jeszcze pytanie: co Ci w duszy gra? Jaki styl byś chciała? Naturalnie czy formalnie? Jakie rośliny lubisz?

Ja bym zaczęła od zamknięcia tego południowo-wschodniego rogu:

Linia trochę dziwnie poprowadzona, żeby było nawiązanie do rabaty przed schodami.

Dwa małe drzewka jako strażnicy przy furtce a pod płotem od ulicy jakieś wyższe krzaki, hortensje lub trawy - w zależności od upodobań.

Od południa, żeby zasłonić sąsiada, kompozycja jak w w rycinie 12 czyli jedno drzewko kolumnowe wyższe a jedno okrągłe mniejsze.
Z tym, że cała ta rabata będzie wtedy zacieniona i tak ją należy planować.
sylwik69 11:34, 03 paź 2016

Witajpoczucie humoru i talent powieściowy ogromny!fajnie sie czyta!
Jeśli chodzi o ogród,to jestem pewna że dasz radę co nie co pozmieniać i wypięknieje!!doradców mamy superBardzo podobają mi się zestawienia roślin na skarpę które przedstawiła Toszka.Przygotuj glebę przed zimą a wiosną ruszymy pełną parąschodzi przy tym sporo czasu..
wiklasia 12:08, 03 paź 2016

Makusia napisał(a)
Na froncie jest taki "mini rabatka"-taka mini mini- ja bym tam posadziła brzozę

kurcze, Makusia Ty mi tu mieszasz jak mikser śmietanę, bo zaczynam się ostro zastanawiać: a jakby w tym trójkąciku wyglądał duży stożek cisowy ze smykami kulkowymi. Można by był światełka wieszać i zimozielone by było (Haniu - pamiętam o 4 porach roku)
wiklasia 12:09, 03 paź 2016

witaj sylwik69 - mam nadzieję, że powieść owa dorobi się szczęśliwego zakończenia, a póki co już teraz przewiduję kilka zwrotów akcji.
wiklasia 12:20, 03 paź 2016

makadamia - dziękuję za pochylenie się nad moim spłachetkiem ziemi. Ależ lista pytań
Moje wizje już wkrótce. Zastrzegam, że nie na psychotropach te wizje robione, choć może niektóre z nich będą się w Waszym odczuciu kwalifikować pod kategorię sny i mary szalonego ogrodnika.
Makusia 12:39, 03 paź 2016

wiklasia napisał(a)

kurcze, Makusia Ty mi tu mieszasz jak mikser śmietanę, bo zaczynam się ostro zastanawiać: a jakby w tym trójkąciku wyglądał duży stożek cisowy ze smykami kulkowymi. Można by był światełka wieszać i zimozielone by było (Haniu - pamiętam o 4 porach roku)

Może być stożek, ale brzoza lepsza
A tak na poważnie- wiesz, że ja się w ogóle nie znam- niech wypowiedzą się Ci, którzy coś do powiedzenia mają- rozsądnego- mi na mój laicki rozumek pasuje tam nie kffiotek (choć piwonie mnie też ciągną do siebie) ale drzewko, stożek- coś wyższego w razie każdym

PS. Nasionka są Koperta tak zabezpieczona, że póki co podziwiam ją, ale otworzyć aż się bojam, bo jak otworzę, to klamka zapadła- trza siać- a ja nadal nie wiem jak