Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:01, 17 maj 2019

Do góry

o te lepsze

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:58, 17 maj 2019

Do góry

coś mi się ostrość rozjechała

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:56, 17 maj 2019

Do góry

orliki zaczęły, wiele straciłam najcenniejszych przez nornice, zostały się same podobne

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 10:56, 17 maj 2019

Do góry
Rabata za blaszakiem nabiera jakiegoś wyglądu wreszcie.
Posadziłam ostatnio Hakonechloa i bardzo się cieszę bo fajnie wyglądają. Jak takie żarówki rozświetlają rabatę.
Czekam tylko na Miskanty i muszę pomalować ławeczkę i gotowe
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:54, 17 maj 2019

Do góry

aż razi po oczach
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:52, 17 maj 2019

Do góry
w tym roku po ubiegłorocznej suszy pączków mniej o połowę

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 10:52, 17 maj 2019

Do góry
Cześć Bogdziu, dzięki za rady.
Ten różowy RH nawozu dostaje i wody też. Niestety kora na razie musi zostać bo nie mam nic innego. Bożenko a dlaczego kora mu przeszkadza?

Jeden taras jest od strony południowej więc jak nie ma żagla to jest piekarnik.

Ale od północnej strony też jest taras tylko dużo mniejszy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:50, 17 maj 2019

Do góry
Jeszcze kwitną "bzy"

Na zielonej... trawce :) 10:37, 17 maj 2019

Do góry
Angeliko, piękny rodek. Czy jakoś specjalnie o niego dbasz? Przepięknie kwitnie.

AngelikaX napisał(a)
Zostawiam fotkę z moim rodkiem - pięknie kwitnie mam go już z9 lat to jedna z pierwszych roślin jaką kupiłam do ogrodu

Ogrodowo zakręcona. 10:36, 17 maj 2019

Do góry
Tak wygląda planowana całość. Zielone, to wytyczony przyszły trawnik i trawnikowa ścieżka z przodu. Szare mniejsze kółko, to placyk pod stół, krzesła ogrodowe i przejście do niego.

A teraz, do sedna tematu:

Prostokąty 1 i 2 wokół placyku możemy dowolnie przeciągnąć na północ, żeby była jakaś sensowna rabata. Wstępnie Asia-Makadamia zaproponowała 3 drzewa (nie wiem jeszcze jakie.

Za garażem jest kompostownik, który pewnie będzie powiększony (zdjęcie później).

Chcę jeszcze warzywnik, maliny i borówki (za garażem?). Warzywnik chyba raczej nie w skrzyniach (bo mi się wizje zmieniły).

Poza tym drzewa owocowe: 2 jabłonie, śliwę i czereśnię. Jakieś przejście płynne między sadem, a resztą (lub inne oddzielenie od reszty?)

Prostokąt B: 3 jarząby mączne Magnifika (ewentualnie graby, ale obok grabów ciężko chyba będzie coś dołem posadzić, bo mają nisko gałęzie, a tam mało miejsca)

Od południa do wysokości mniej więcej początku kółka na zachodnim płocie bluszcz lub trzmielina z białym obrzeżem (nie wiem co lepsze, wsadzony bluszcz się nie przyjął?. Dalej od placyku mogłyby przy płocie być np tuje, żeby trochę ograniczyć rozsiewanie chwastów z sąsiedniego pola.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:33, 17 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Kasia, jak widzę takie zdjęcia to się zastanawiam, że jednak te deszczowe scenerie są równie piękne co słoneczne

Kasia_CS napisał(a)

ta rabata jest cudna, a trawka Raureif bardzo mi się podoba - muszę poczytać o niej
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:21, 17 maj 2019

Do góry
mira napisał(a)

bratki w donicach do ogarnięcia - ale maja raj w tym roku a ja z nimi

Mireczko przypomnij mi co to za drzewko Ci tu rośnie? Z koloru liścia i trochę kształtu klona jesionolistnego mi przypomina, ale pewnie jakis rarytas to , a nie pospolity gatunek
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:18, 17 maj 2019

Do góry
HannaR napisał(a)
Koniecznie muszę wcisnąć u siebie orliki i peonie. Ślicznie to wygląda.

Ta piwonia jest najbardziej okazała. To Festiva Maxima. Pięknie pachnie. Ma u mnie ok. 1,2m. Boję się tylko, że kwiaty znów będą ciężkie i po deszczach się połamie mimo podpórki.
Jak więcej błędów nie popełnić...... 10:17, 17 maj 2019

Do góry
Aneta1309 napisał(a)

Anetko możesz mi to drzewko przedstawić ? szukam czegoś takiego nie za dużego do posadzenia 1,5m od domu - to jest ciekawe jak rośnie, jest bezproblemowe? Mam rabatę 2 x 1,5m i na dół chciałabym dać może rozplenice, hosty lub barwinki, sprawdzi się?
PS. strona wschodnia - słońce tylko do południa
Wzgórze chaosu 10:16, 17 maj 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

No, no Fajne!!!
I do kostki to bordo i biały bardziej pasują niż żółty,
a biały IH ładnie rozświetli tyły,
Dwie moje łapki w górę na tę propozycję
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:14, 17 maj 2019

Do góry
zmykam - zostawiam mój aktualnie kwitnący kupiony w ub roku lilak
Znamya Lenina
obserwuję płatki - to jest to

zostawiam serduszkę i idę szukać gdzie mi się zgubiła głębia w aparcie - dałam obiektyw do czyszczenia - to chyba nie był dobry pomysł

pamiętam że mam wrócić ze zdjęciami nie z mojego ogrodu a z zagranicznych

pozdrawiam serdecznie i majowo

nie ten kolor!

w realu ciemniejszy dużo taka mocna śliwka - nie wiem jak kolor opisać ale chodzi tu o pojedynczy płatek i duże kiście
hej

Ogrodowy spektakl trwa ... 10:10, 17 maj 2019

Do góry
mira napisał(a)

czy to ćma? - mam 4 bukszpany - ja nie bukszpanowa ale by mi żal było - jak mi ćma załatwi to ratowac nie będę - lubię tawuły już o cisach nie wspomnę choć przecież jakaś ćma cisowa może też się pojawić - ekologia....

To prawdopodobnie Volutella buxi. Jest jeszcze inny grzyb - Cylindrocladium buxicola, ale obstawiam ten pierwszy.

Już się nie mogę doczekać Twojej relacji, ale jestem cierpliwa, bo wiem, że warto

Twój ogród zieloniutki i bujny Maj i deszcz to jest to, mimo wszystko
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:06, 17 maj 2019

Do góry
dalie mi się nie pokazuja sadzone 1-go maja a ta jedyna z doniczki ma być wyznacznikiem prędkości wzrostu. mam też inne w donicach

Tulipany liliokształtne i strzępiaste są u mnie ostatnie i te w świetlistym cieniu

nie wiem co mi tak bujnie rośnie

nie wiem czy to koniczyna ozdobna - wysiawałam w ub roku ale mi nie wyszło może coś się przechowało? jak plewiłam zostawiłam ładnie rosnące koniczyny
Miejski ogród w wersji mini 10:05, 17 maj 2019

Do góry
Cześć,

Posiadam mały miejski ogródek w bloku, w zeszłym roku posadziłem thuje, w doniczkach narazie widnieje bukszpan (póki co jeden)

Planuję posadzić małe drzewko (które wyrośnie max do 3-4m) najlepiej kolorowe, żeby ogród nabrał trochę uroku.

Chciałbym Was podpytać o ciekawe propozycje.

Ogrodowy spektakl trwa ... 10:00, 17 maj 2019

Do góry
moje nowe zauroczenie to derenie - trzeba było w maju jechać w ogrody żeby się zakochać w oczarach /w maju/ dereniach i potwierdzić urok enkiantu, kielichowca....i chyba czegos jeszcze

mój dereń wsadzony pod sosny rośnie i szuka światła - będę musiała pomóc

rabata przy tarasie - floksowa hmm tu wypadł mi ten bluszcz - obmyślam zmianę

jak zrobić żeby było dużo detali a nie było ich widać

byłam w ogrodzie gdzie detali było moc i nie wiem co tam rosło i na odwrót gdzie rośliny były pierwsze a detali nie brakowało

czy to ćma? - mam 4 bukszpany - ja nie bukszpanowa ale by mi żal było - jak mi ćma załatwi to ratowac nie będę - lubię tawuły już o cisach nie wspomnę choć przecież jakaś ćma cisowa może też się pojawić - ekologia....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies