Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Malwowy ogród 13:43, 16 maj 2019

Do góry
Miałam jechać na wieś, bo to już ostanie moje wolne dni od pracy. Ale po badaniach oczu (krople) boje się wsiąść za kierownicę. Muszę odczekać. Trochę jeszcze skorzystam z szybkiego internetu i wkleję parę zdjęć. Na wsi mam problem z siecią. Specjalnie parę lat temu wszyscy w rodzince zmieniliśmy sieć na taką, co była u nas najlepsza. A teraz, no czarna dziura się robi.
Wsadziłam petunie. Ciekawe jaki będą miały kolor.

W zeszłym roku w czerwcu było tak

a w sierpniu było tak

Japoński ogród Reni i Matiego 13:31, 16 maj 2019

Do góry
Renii napisał(a)
I na dobranoc różyczka Jan Paweł II

Sliczna jest ta roza, mysle nad nia od dluzszego czasu. Wiedze ze powtarza kwitnienie. Polecasz ja?
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 13:27, 16 maj 2019

Do góry
Jola_M napisał(a)
skończyłam zrywanie darni z miejsca na ognisko i rabatę żwirową. Przy furtce też będę ściągać trawę, w tej chwili wygląda tak:

jeszcze muszę to podrównać i zobaczyć, czy ściągnąć więcej ziemi. Zamawiam kamień, a nasadzenia troche przemyślałam i jednak dam trzcinniki, ale nie na tle maty bambusowej tylko bardziej na obrzeżach jako takie osłony przy ławkach. W kącik pójdą seslerie, bo szybko startują, będa ładnie odbijać i nie zabiorą światła milinowi, który się będzie tam piął na boki.

Teraz jeszcze ławeczki szt. 3 muszę się zastanowić jakie wybrać.

Nie wiem jakie masz doświadczenie z trzcinnikami i jakie planujesz posadzić ale chciałam tylko delikatnie ostrzec przed Karlem ponieważ najszybciej łapię rdzę i aby nie był chory należy co najmniej dwa razy w sezonie stosować oprysk.
Moja działka na Dębowym Lesie 13:24, 16 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Urocze te latarenki, co jest w tych bibelocikach, że przyciągają jak magnes
...uDany ogród 13:08, 16 maj 2019

Do góry
dana1s napisał(a)

Danuś co to za lilak, podobny do Palibina, ale ten kolor mi nie pasuje, a jest piękny
Ogród Mirelli 13:00, 16 maj 2019

Do góry
MirellaB napisał(a)
Bluszcz z własnej produkcji

Dopytam o ten bluszcz. On pnie się po siatce ogrodzeniowej? Jaka to strona świata? Tak się właśnie zastanawiam czy dałby radę u mnie na siatce od zachodniej strony. Potrzebuję osłony ogrodu od tej strony ale nie chcę sadzić dużych żywopłotów np. tujowych bo w małym ogrodzie każdy centymetr na wagę złota .
Z tego co wiem bluszcz idealnie rośnie przy murach bo jego korzonki czepne nają idealne warunki

Piękny tan tamaryszek. Ja mam odmianę tamaryszka francuskiego (kwitnie VI-VII) więc jeszcze trochę muszę poczekać
Pięknego początki :) 12:58, 16 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
O od razu lepiej
Agata ma rację, że powinnaś się określić co do kształtu rabat i stylu ogrodu.
Czy bardziej nowoczesny czy tradycyjny, więcej zimozielonych czy więcej bylin.
Możesz zajrzeć na mojego pinteresta. Zaczęłam tam robić porządki i są tablice z poszczególnymi stylami ale (niestety) najwięcej inspiracji ciągle jest w jednym worku pt "garden inspiration". Pokaż zdjecia, które Ci się najbardziej podobają, to będziemy mogły określić kierunek, w jakim mamy iść.

Póki co, zakładam, że wolisz styl bardziej tradycyjny, z liniami falistymi i przewagą bylin/traw nad zimozielonymi.

Ze zdjęcia i planu wynika mi, że rabata pod oknem nie powinna być zbyt duża, za to polecam zrobienie wokół niej utwardzonej ścieżki, bo to będzie intensywnie uczęszczany szlak.
Dużą, zabudowaną rabatę, która zapewni Wam prywatność, zrobiłabym za to pod ogrodzeniem.

Moja propozycja wyglądałaby następująco:

Drzewko kolumnowe, które zasłoni rynnę i trochę tej pustej ściany - zaproponowałam amanogawę ale może być również np.: świdośliwa obelisk.
z tyłu - wysoka trawa, np.: miskant
pod oknami - tu będzie dobre miejsce na róże, ale jeśli wolisz, to mogą być i hortensje
w środkowym pasie: zimozielone kulki (na bukszpanach obecnie grasuje ćma bukszpanowa, więc to nie jest dobry wybór; mogą być cisy lub tańsze tuje daniki) i rozplenica
po obwodzie - szałwie i żurawki.

Rośliny można wymieniać: chodzi o to, żeby zapewnić stopniowaną wysokość i atrakcyjność w ciągu całego sezonu.

Asiu nie bez powodu dziewczyny każą się Ciebie słuchać Trafiłaś idealnie .... w tym momencie jetem chyba w stronę tradycyjnego stylu , zresztą dom również jest w takim stylu . uwielbiam trawy i byliny i w tym kierunku chyba bym chciała iść , a wiosną cebulowe zanim trawy się obudzą. Rewelacyjny pomysł z tą ścieżką z kostki przed rabatą o tym nie pomyślałam wogóle a już jest tak jak mówisz " zrobiła się droga na skróty " . Biorę się do działania
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:57, 16 maj 2019

Do góry
malkul napisał(a)

Gosiu, cudnie, cudnie
Podwórkowa rehabilitacja 12:44, 16 maj 2019

Do góry
Czosnek niedźwiedzi
Takie mam poletko w warzywniku, obok róż jadalnych, naprzeciwko szklarni.
Wilgotno i półcień.
Za rok powinien być już pożytek
Obok jest floks o białych kwiatkach. Trzeba go przesadzić, zresztą miał być tu tylko na chwilę.

Od poczatku - ogród Kasi 12:43, 16 maj 2019

Do góry
POłowę ogródka mam bardzo słoneczną i suchą. Nie jest to działka w lesie tylko sąsiedzi z jednej strony mają stare drzewa iglaste blisko mojego płotu. Wydaje mi się że na słonecznej części preriowe rośliny powinny się udać.

Przy okazji główni użytkownicy ogrodu
Podwórkowa rehabilitacja 12:38, 16 maj 2019

Do góry
Dziękuję Aniu
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 12:33, 16 maj 2019

Do góry
zawitka napisał(a)

Początek kwitnienia.

Bardzo ładnie.Tylko dla mnie za male zdjęcie
pozdrawiam cieplutko Halinko
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 12:32, 16 maj 2019

Do góry
zawitka napisał(a)

Te dwa prezenty pójdą do ogrodu ale jak na razie stoją w domu już 6 tygodni. mam w ogrodzie już 3 rok taki prezent ----biały --- pięknie rośnie i kwitnie.

Widzialam, piękne
Ogród Mirelli 12:32, 16 maj 2019

Do góry
Inne CD: róże, stipa uwięziona, jeszcze tulipanki, tawuła

Koniec
Ogród w remoncie 12:31, 16 maj 2019

Do góry
Pamiętajcie o ogrodach 12:30, 16 maj 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Witaj Bogusiu
Tamaryszek ma ponad 20 lat.

mam na razie tylko takiego derenia, latem musze go co dzień podlewać bo inaczej liście więdną. Czy to normalne? Rośnie w słońcu. Może przesadzić (tylko miejsca brak

Jakis inny ten Tamaryszek .Ale bardzo ładny
Ogród Mirelli 12:29, 16 maj 2019

Do góry
I inne: orliki, szałwia, jarzmianka, smagliczka

Ogród w remoncie 12:28, 16 maj 2019

Do góry
I stan kwaśnej rabaty na dziś

Grujecznik na nowej miejscówce rozwija skrzydła. Chyba zaczynam go lubić
Za drzwiami do ogrodu... 12:27, 16 maj 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Czekam na ciepełko,bo nawet nic się nie chce robić na dworze.A muszę jeszcze dokończyć rabatę za grillem i przy pergoli.
Floksika Ci skubnę z mojego ,tylko się przypomnij jak u mnie będziesz.

Ok fanie, jak sama bee pamiętać.
Pięknie już w w ogrodzie .I coraz piękniej będzie.
Ladnie żarnowiec kwitnie.Nic ci nie podmarza ??
Za drzwiami do ogrodu... 12:25, 16 maj 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Dorotko nie daję się ,nie jest tak źleDomowe sposoby dają radę na razie

Piękny kolorek azlki.
No i ta biała ozdodka.Umm
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies