Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wymarzony sielankowy ogród..... 18:42, 12 kwi 2026

Do góry
Ciemierniki od Sylwii, piękne

Jakiś ciężki sezon tych odmianowych ciemierników, mniejsze kępy niż rok temu...

Wymarzony sielankowy ogród..... 18:35, 12 kwi 2026

Do góry
Kordina napisał(a)
Też się udziwiłam nad nim

Bożenko bo on chciał być pierwszy w tym sezonie

Nadal kwitną ciemierniki, zawsze zadziwiają mnie te zwykłe Niger fazy kwitnienia ma boskie

Wymarzony sielankowy ogród..... 18:33, 12 kwi 2026

Do góry
Polon napisał(a)

Czy ten tulipan to aktualny???
Pięknie się zapowiada cała kępa

Taki wyrywany ten tulipan, fotka zrobiona 31 marca reszta to dopiero zacznie, przymrozki spowolniły kwitnienia.

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 16:05, 12 kwi 2026

Do góry
Budzimy się,budzimy

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:43, 12 kwi 2026

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie zadeptujemy po polanka krokusowa jest usytuowana jako zatoczka między rabatą dmuchawcową, a łąką kwietną. Dzieki temu przynajmniej do połowy maja nie kosimy tych szczypiorków żeby zebrały siły na kwitnienie w kolejnym sezonie.
Na tej fotce dobrze widać, że to taka zatoczka jakby. Po prawej górna strona rabaty po lewej krzewy przed łąka kwietną.
Tu ją widać nie skoszoną

Sylwia, rozumiem, faktycznie jest ładnie wsunięta w głąb - pod warunkiem że się chodzi tam gdzie skoszone tylko U mnie trzylatek takich niuansów jeszcze nie przestrzega Z trudem i tylko do pewnego stopnia udaje mi się wprowadzać zasadę, że nie chodzimy tam gdzie jest "czarna ziemia" - czyli kompost rozsypany
Wszystkiego po trochu 12:01, 12 kwi 2026

Do góry
mirkaka napisał(a)

Dziś nie mogłam się oprzeć znów żeby nie uwiecznić przylaszczek, no kocham te roślinki, przy okazji i reszta załapała się w obiektyw
Transylwańska ma już 6 kwiatów

Kocham też Tylko one takie trudne do utrzymania są... Sadziłam ja, sadziła moja mama, i zawsze zanikały
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:59, 12 kwi 2026

Do góry
Trochę popracowaliśmy ale jeszcze trochę zostało

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 11:45, 12 kwi 2026

Do góry
30 marca mój pendulum nie będzie kwitł:

Wczoraj. grujecznik sąsiadki

Wczoraj- moja forma drzewiasta:

Sezon 2017 u Hanusi 11:03, 12 kwi 2026

Do góry
Violetko, jeszcze jestem cała. Trochę się "ogarnęłam" ze zdrowiem, ale teraz trzeba podgonić sprężystość mięśni, żeby dotrzeć do ogrodu.

Wiosennych kwiatków już chyba nie zobaczę, krokusy przekwitły, inne pewnie też już zasychają.
Nadzieja w pierwiosnkach. W tygodniu chyba uda się z pogodą dogadać. Nie omieszkam zdać relację.

Sezon 2017 u Hanusi 10:35, 12 kwi 2026

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Kochani, kiedy nie ma mojego ślubnego, to ja jestem bez żadnego nawisu. Nie obchodzą mnie nasadzenia warzywne, chyba, że mam kaprycho. Nie obchodzą mnie równe rządki, albo nie zebrane suszki jesienią. Kiedy będą chęci to zrobię, a jeżeli coś zostanie na zimę, to tylko urok spod śniegu i okrycie dla bylin.

Teraz tylko jeszcze jaki taki porządek i zebranie pędów kosówki na zimową nalewkę. Skoro na Syberii z sosny-pichty robią taki cymes, to i ja sobie naszykuję lekarstw na grypy i kaszle.
Latem jeszcze tymianek i majeranek do tego i będzie super.

Aktualne przymrozki wiosenne mnie też zawsze zapędzają w zgryzoty, czy moje hortensje przetrzymają taki stres. Drzewiaste, bez problemu, a ogrodowe niestety padają, i trzeba ciąć do korzeni, żeby się wykaraskały. A to nie zawsze są badylki z kwiatami. Annabelki też wtedy późno odbijają z karpy. Trudno, mus pogodzić się ze stratą.

Róże herbaciane u mnie padają w takim rozgardiaszu, dlatego mam tylko takie rabatowe, niskie.

Inne obejrzę, JAK BĘDĘ na miejscu. Trzymajcie się ciepło.

Cała Hania
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:27, 12 kwi 2026

Do góry

Pozdrawiam że skansenu. Patrzcie jaki śliczny ten balkon

Jak milusio Cię zobaczyć,balkon robi wrażenie wow,buziole
Wzgórze chaosu 10:18, 12 kwi 2026

Do góry
Narcyzy w blokach startowych.
Kiedyś nie doceniałam a teraz coraz bardziej lubię

Glina i zielsko 10:11, 12 kwi 2026

Do góry
Przypomnienie mojego doniczkowa

Tym tujkom muszę coś jasnego w nogi dać bo konwalnika nie widać.

Róża Lola wymaga zmiany miejsca bo tu słabo kwitnie.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:27, 12 kwi 2026

Do góry
Wczorajsza walka z gwiazdnicą w miejscu gdzie jesienią ściągnęłam matę i rabata była wysypana trotem.

Nie potrzebuje wysokich temperatur, żeby wykiełkować. Już 2°C jej wystarczą, żeby zaczęła rosnąć (choć optymalna temperatura to 13°C-20°C). Ciekawym faktem jest to, że roślina może zachować zdolność do kiełkowania nawet przez 68 lat!

Gwiazdnica pospolita rozsiewa się przez wiatr, ale to nie jedyny sposób, w jaki się rozmnaża. Nasiona zjadane przez ptaki przenoszone są z jednego miejsca na drugie i nie tracą swoich właściwości kiełkowania. Roślina przekazuje swój materiał genetyczny też przez korzenie – może zatem rozmnażać się wegetatywnie.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:26, 12 kwi 2026

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Hej, czytałem u Lidki, że jesteś chętna na funkie. Moja propozycja aktualna, chętnie się odwdzięczę za nasiona pomidorów

Mam dostępne takie:
Regal Splendor
So Sweet
Twilight

Ewentualnie po sąsiedzku jest jeszcze Blue Angel lub Blue Boy. Musiał bym sprawdzić.

W którym momencie się je rozsadza? Wczoraj pieliłam na tej rabacie gdzie mam kilka i dopiero ziemię kły rozpychają i są niemal niewidoczne.

Wsadziłam nareszcie te dwa rododendrony co kupiłam. Bardzo jestem zadowolona z bruner, nie spodziewałam się, że tak szybko po zimie mają ładne liście i już kwitną. Koło czeka na pomalowanie.

Glina i zielsko 09:14, 12 kwi 2026

Do góry
Niedługo ruszamy na lotnisko, ale najpierw info o moich bocianach.

Kilka dni temu wrócił jeden i siedział w gnieździe z rzadka wyfruwając z gniazda. Wczoraj przyleciały kolejne 3 i odbyła się bitwa a może to zaloty jakieś były. Dziś rano znowu przyleciały i po kilkakrotnym zaczepianiu mojego siedzącego na gnieździe, z trójki jeden się odłączył i usiadł na gnieździe. Było dużo radosnego(tak mniemam) klekotania. Obecnie na gnieździe siedzą dwa a dwa się przyglądają z pewnej odległości.

Ciekawsze to niż tv

Ogród w malinówkach 08:55, 12 kwi 2026

Do góry
Mała metamorfoza, choć ciężko dostrzec zmiany.

Było (wiosna 2025):

Jest dziś:

Jeszcze z bliska:

Świdośliwa miała dwa pnie i jeden z nich miał brzuszek do środka. Próbowałem zobaczyć, czy to nie dwie rośliny i rozłamałem, ups. Kiedyś Wam pokażę o co mi chodzi. A ogólnie będę mógł rozgiąć na boki 3 pędy i będzie fajny pokrój

Edit:
Ja sam nie widzę różnicy na tych zdjęciach, ale serio jest. Po prawej zamiast jednego miskanta są trzy, dwie szałwie przeniesione, a na środku doszła śś.
W kamiennym kręgu od początku 05:46, 12 kwi 2026

Do góry
Inne tulipany też powoli pokazują swoje kolory☺️

Miłej niedzieli ☺️
W kamiennym kręgu od początku 05:42, 12 kwi 2026

Do góry
W ogrodzie kwitną teraz tulipany turkmeńskie☺️

W kamiennym kręgu od początku 05:40, 12 kwi 2026

Do góry
Basilikum napisał(a)
jeszcze raz pochwale zajaczki no napatrzec sie nie moge

Ja mam wrazenie, ze moje przebisniegi wcale nie przyrastaja musze z dwie kepki wykopac i podzielic

Izka, rozsadź teraz przebiśniegi w przyszłym roku będzie ich więcej ☺️
Zajączki się kłaniają ☺️

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies