Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku emerytki

W ogródku emerytki

gogo 16:48, 30 cze 2026

anabuko1 napisał(a)
Cieszę się, że wróciłaś Grażynko

Patrzę i nie mogę się napatrzeć. Masz tam dwa prawdziwe teatry kolorów.
Te fioletowe klematisy na starym murze to czysta magia. Pną się po kracie i dzikim kamieniu jakby chciały przykryć cały świat. Jeden kwiat obok drugiego, gęsto, bez przerwy. Do tego ta soczysta zieleń liści... Mur wygląda jakby się uśmiechał. To jest ten moment w ogrodzie, kiedy nawet stara cegła robi się romantyczna.

A ten krzew? Bardzo mi podoba.
Ci to jest ? Szybko rośnie ?
Szkarłatne, sercowate liście które wyglądają jakby były zrobione z jedwabiu. To pewnie judaszowiec ?

Masz w ogrodzie kontrast, którego wielu szuka latami: delikatność powojnika i teatralność liścia. Stary mur + dzikie pnącze + szlachetny krzew.

Żółte słoneczka przy płocie – te kwiatostany wyglądają jak małe lampiony. Stoją gęsto, radośnie, przy starym murze i siatce. Niepozorne, a robią cały nastrój "dzikiego, zadbanego zakątka".

Tej lawendy nigdy nie tnę, a niezawodnie kwitnie" – to zdanie mówi wszystko. Fioletowa chmura zapachu, gęsta, obfita. A obok niej niebieskie dzwonki campanuli na żwirku.
Błękit + fiolet +kamień = spokój.

Czerwone lilie wystrzelone w górę jak fajerwerki. I obok róża 'Knirps' cała obsypana drobnymi, różowymi kwiatkami. Cudna jest

Taki krzak, że aż przykrywa zielone. To jest ten moment, kiedy ogród sam się chwali.

Widać, że u Ciebie rośliny nie są "trzymane w ryzach". Masz im dać rosnąć, a one odwdzięczają się obfitością. Bez przepychu, za to z sercem.

Który kącik jest Twoim ulubionym o tej porze roku?

Aniu, mam na twarzy rumieńce, po przeczytaniu tylu pięknych słów o moim ogrodzie, bardzo dziękuję:

Dobrze myślisz, te sercowate liście ma judaszowiec Forest Pansy.

A, wiesz, że chyba nie mam ulubionego kącika, podoba mi się całość, choć wiele jest do poprawienia.
gogo 17:10, 30 cze 2026

daszum napisał(a)
Grażyno u Ciebie róże też szaleją.
Gartnerfreude i Knirps - czekam na taki efekt.

Judaszowiec pięknie Ci się zagęszcza.

Danko, róże dziękują, judaszowiec też

Mam jeszcze taką różę nn, chyba rabatową, krzak jest mojej wysokości.

Dziś róża Gärtnerfreude w całej krasie, rozwinęła wszystkie kwiaty

A to moje nowe oczko, kastry w upale były pełne glonów.
Jeszcze nie jest wykończone, dumam czym zasłonić folię.
Nie mogą to być kamienie, myślę raczej o płożących roślinach, np. tojeść rozesłana.