Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

sylwia_slomc... 21:45, 29 cze 2026

Jaki piękny fotel bujany ogrodowy Niesamowicie romantyzm wniósł do ogrodu romantycznego
Wafel 22:37, 29 cze 2026

Ewa, skaczę po tych wątkach i się pogubiłam, odpowiedziałam tobie robiąc porównanie ze sweterkami myśląc, że jestem w wątku u Dorotki z "Mojego małego ogródeczka"...
Coś już z głową mam nie tak, chyba przez wysokie temperatury Ale faktem jest że twoje rabaty piękne i wdzięczne, jeśli znasz wątek Dorotki to wiesz o co chodzi
ewsyg 22:45, 30 cze 2026

Joku napisał(a)
Mnie zainteresowały ogórki w donicach. Z pomidorami dałam sobie spokój ale od jakiegoś czasu myślę o uprawie ogórków w ten sposób. Przypatrywałam się donicom, wyglądają na spore. W jakiej ziemi rosną ogórki i czy sadziłaś sadzonki czy hodujesz od nasionka?

Jolu, donice są dość duże. Rosły w nich róże, ale nie przetrwały zimy. Żeby donice nie stały puste, to wymyśliłam te ogórki. Ziemia jest zwykła ogrodowa i dodałam obornik granulowany. Najpierw kupiłam 6 sadzonek , ale 4 nie przeżyły, to następnie wysiałam z nasion.

Zaczynają liliowce

ewsyg 22:51, 30 cze 2026

Dorota321 napisał(a)
Ewo kosaćce miałaś piękne, pokazujesz przepiękne zestawienia roślin. Powiem Ci, że pozapominałam nazwy niektórych roślin, a kiedyś je znałam.
Sweterek już na mnie zrobił duże wrażenie, pięknie się zapowiada.
Ostróżki i róże zawsze u Ciebie były prześliczne. Zachwycam się całym ogrodem.

Dorotko, jak miło, że mnie odwiedziłaś. Kosaćce bardzo lubię, chociaż bywają kapryśne. Jestem ciekawa kiedy ja go skończę. Dziękuję za miłe słowa.

ewsyg 22:57, 30 cze 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jaki piękny fotel bujany ogrodowy Niesamowicie romantyzm wniósł do ogrodu romantycznego

Sylwia

Róża Kronenburg

Edenka

ewsyg 23:16, 30 cze 2026

Wafel napisał(a)
Ewa, skaczę po tych wątkach i się pogubiłam, odpowiedziałam tobie robiąc porównanie ze sweterkami myśląc, że jestem w wątku u Dorotki z "Mojego małego ogródeczka"...
Coś już z głową mam nie tak, chyba przez wysokie temperatury Ale faktem jest że twoje rabaty piękne i wdzięczne, jeśli znasz wątek Dorotki to wiesz o co chodzi

Wiem, rozumiem

Ulina 06:29, 01 lip 2026

ewsyg napisał(a)

Piękna pastelowa co to za odmiana?
Wafel 07:43, 01 lip 2026

Nie mogę się napatrzeć Uwielbiam przetaczniki, ale mi chorują Na początku ogrodowania rosły zdrowsze, nie wiem co im nie pasuje.

Te w oddali wyższe, białe to przetacznikowce ?

anabuko1 13:12, 01 lip 2026

"Pachnący różami, malowany bylinami"
To zdanie Ewo z twojego podpisu mówi wszystko. I te zdjęcia to potwierdzają.
Piękne róże. Ta kremowo-brzoskwiniowa, mocno pełna kula u dołu? Czyste angielskie szaleństwo. Płatków jest tyle, że środek wygląda jak falbanka z jedwabiu. Obok niej intensywne, malinowe róże z tych fotek — odważne, soczyste, nie do przeoczenia.
Róże to są gwiazdy. Dają zapach, kolor i ten moment "wow" kiedy stajesz przy krzaku.
A byliny, które robią całą robotę
Floksy wiechowate. Różowe chmury kwiatów. Niskie, gęste, bzyczą od owadów. To jest paliwo dla lata.
Przetaczniki jak świeczki w różu i bieli. One kochają słońce i przepuszczalna glebę. Jak jest za mokro albo za ciasno, łapią mączniaka. Rada: rozrzedzić, nie podlewać po liściach i ciąć przekwitłe kłosy.
Odwdzięczą się powtórnym kwitnieniem.
Te brzoskwiniowo-żółte liliowce bardzo mi się spodobały. Takie pofalowane cudo na końcu. Wyglądają jak małe peonie. Nie do zdarcia, kwitną codziennie i śmieją się upałom w twarz.

ewsyg 14:08, 01 lip 2026

Ulina napisał(a)

Piękna pastelowa co to za odmiana?

Ula,to jest Domaine de Chantilly

Ula, startują liliowce Wiesz, że je lubię.

Tego rozsadzałam w tym roku, chyba w kwietniu. Zakwitły wszystkie sadzonki