Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 23:42, 26 cze 2026

I jeszcze West Zait. Też cudo, o zmiennych kolorach

Iwonka 08:48, 27 cze 2026

Obejrzałam, nadrobiłam, oj było tego duuużo.
Magarku rabata jubileuszowa jest obłędna, ależ ci się udała!!!
Szlachetne intencje, ogrom roboty i jest efekt wow w tak krótkim czasie, super
Rojodziejowa 10:56, 27 cze 2026

Magarku mieszaniec jarzmiankowy wyjątkowej urody!

Jazz jest bardzo fajna! Taka energetyczna. Nie wiem, coś mi się porobiło, bo kiedyś tylko biel, a teraz delikatne kolory owszem nadal przyciągają moje oko, ale i takie bardziej szalone również

West Zait nie znałam! Lubię takie róże, które potrafią codziennie zaskoczyć innym odcieniem!
Magara 22:53, 29 cze 2026

Iwonka dziękuję Też mnie ta rabata cieszy, szczególnie, że zęby od zestawień kolorystycznych nie bolą Nawet mi dziś przez głowę przeleciała myśl, że jest na tej rabacie ciut za ciemno

Asia - no cudak to jest Jarzmianki mnie w tym roku zaskoczyły jeszcze jednym - super długo w bukietach w wazonach stoją, zupełnie się tego po nich nie spodziewałam
Róża Jazz powoli staje się moją ulubioną różą - długo trzyma poszczególne kwiaty, nawet w tych tropikalnych warunkach, wszystkie skierowane są do góry, takie śliczne, porcelankowe, w różnych tonacjach, bajka
West Zait - na drugie miejsce weszła

Asia, ogrody się rozrastają, zmieniają, my i nasze gusta też
Magara 23:05, 29 cze 2026

Pogoda się klaruje na "normalniejszą"

U mnie na tapecie groszki, mgduskowe maczki i jaśminowce:

Magara 23:23, 29 cze 2026

Jaśminowce mnie zachwycają, to chyba moje ulubione krzewy o tej porze roku. Pachną tak mocno, że nawet ja, z moim upośledzonym węchem, jestem w stanie poczuć ten zapach

Mam posadzone w dwóch miejscach.

Przy płocie i furtce - dwa, spore już krzewy. Mają pewnie po 6-7 lat, ale kilka przeprowadzek zaliczyły. W miejscu docelowym rosna chyba czwarty rok. Nie cięte, pięknie rosną i kwitną co roku, nie sprawiają problemów i są już wielkie

Kolejne trzy sztuki mam posadzone na rabacie zwanej rogalem. Rosną blisko sosny, dostają zdecydowanie mniej wody, mniej też mają słońca. Dwa w tym roku kwitną, jeden nie. Ten jeden był mocno przycięty w zeszłym roku.
Problemem jest to, że wszystkie trzy się mocno "wykładają" i nie mam pojęcia co zrobić, żeby tak nie było.
Czytałam o cięciu jaśminowcow, teoretycznie wiem co robić, ale bardzo chętnie poczytam o praktycznych wskazówkach
mirkaka 16:32, 30 cze 2026

Magara napisał(a)
Jaśminowce mnie zachwycają, to chyba moje ulubione krzewy o tej porze roku. Pachną tak mocno, że nawet ja, z moim upośledzonym węchem, jestem w stanie poczuć ten zapach

Mam posadzone w dwóch miejscach.

Przy płocie i furtce - dwa, spore już krzewy. Mają pewnie po 6-7 lat, ale kilka przeprowadzek zaliczyły. W miejscu docelowym rosna chyba czwarty rok. Nie cięte, pięknie rosną i kwitną co roku, nie sprawiają problemów i są już wielkie

Kolejne trzy sztuki mam posadzone na rabacie zwanej rogalem. Rosną blisko sosny, dostają zdecydowanie mniej wody, mniej też mają słońca. Dwa w tym roku kwitną, jeden nie. Ten jeden był mocno przycięty w zeszłym roku.
Problemem jest to, że wszystkie trzy się mocno "wykładają" i nie mam pojęcia co zrobić, żeby tak nie było.
Czytałam o cięciu jaśminowcow, teoretycznie wiem co robić, ale bardzo chętnie poczytam o praktycznych wskazówkach

Ja mam jeden stary i wielki krzak, zawsze się wykłada, ja obcinam te pędy które mi przeszkadzają, które się przewieszają, zostawiam te pionowe. Jaśminowce kwitną na zeszłorocznych pędach, dlatego ten co go silnie przycięłaś nie zakwitł

Na Jazz patrzę od kilku dni w necie, na zdjęciach i w opisach to idealna róża, na Balerinę też tak patrzę, może w końcu coś postanowię?

Rabata z różami bardzo gęsta Co to za trzy roślinki z listkami długimi, które chyba jeszcze kwitną?
mam na mysli te z przodu rabaty
Joku 16:57, 30 cze 2026

Mój poprzedni sąsiad miał jaśminowca. Co roku ciął go bez litości po kwitnieniu, około 1/3 długości tak żeby utworzył niewielki krzaczek ok. 1 m wysokości. Pewnie dlatego że krzew rósł tuż przy oknie. Kwitł co roku bezproblemowo, rósł przy północnej ścianie domu ale rano i wieczorem dostawał trochę słońca.
TAR 18:20, 30 cze 2026

Mirka mi to wyglada na czyśćca Humelo albo jakis podobny
Magara 23:40, 30 cze 2026

Mirka, Jola - dzięki za odzew
Chyba nie będę zatem mieć litości przy cięciu jaśminowcow, będzie co będzie

Mirka - pewnie pytasz o szałwie To Amistad i Love&Wishes Kupuję co roku sześciopaki, u mnie niestety nie zimują.
U Ciebie cieplej i zaciszniej więc może by miały szanse przezimować. Są piękne, bardzo je lubię. Długo kwitną. Kupuję z dostawą po 15 maja, dostaje sadzonki z pąkami. Kwitną do mrozów.

Tu Amistad, w realu to jeszcze bardziej fiolet jest:

Tu Love&Wishes - z różą Jazz

Tarcia - humello też jest na tej rabacie, ale dopiero sie zbiera do kwitnienia