Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Sezon 2017 u Hanusi 16:45, 28 kwi 2017

Do góry
No i jestem! Ale niestety zdjęć nie będzie. Nie zdążyłam. Musiałam biec na autobus.
A w ogrodzie?
W ogrodzie kolejne pomidory poszły na stałe miejsce. Zostało jeszcze ćwierć szklarni do obsadzenia. Mieczyki w donicach. Kolejna porcja gałęzi z gruszy przygotowana do wywiezienia. Ale stos bardzo powoli się zmniejsza, niestety. Podlałam rodki nawozem z żelazem i po liściach i po ziemi.

Kompostownik powoli się zapełnia. Przemiennie wysypałam trawę po koszeniu, z liśćmi z wora i pozimowymi suchościami. A teraz dokładam to co wypielę.

Czy jutro trafię do ogrodu? Jeszcze nie wiem. A na dziś wstawiam wspomnieniowe zdjęcie -rok temu u Violetki!
Pozdrawiam

Ogrodowy S.O.S 01:50, 28 kwi 2017

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Piękne macie ogrody. A u mnie S.O.S. Jaka ja niezdecydowana jestem. Chciałabym mieć pięknie jak w bajce dużo kolorów cały rok,ogród jak u Dominiki z brzozami , trawami, warzywniak, piwonie,drzewa owocowe,miejsce dla dzieci do zabaw i na ognisko,może małe oczko wodne ,domek na narzędzia,kompostownik ale jak wszystko pogodzić żeby było i pięknie, i funkcjonalnie ? Mam teren 1000 m minus dom ok 150 i kostka 150 , i oczyszczalnie ścieków, która troszkę mnie chyba
Blaski i cienie nowego życia 14:35, 27 kwi 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Hortki zmarzły? Na amen? Aż dziwne, że zimy nie przetrwały, u mnie najczęściej w maju przymrozki zawiązki kwiatów załatwiały. Trudno, masz miejsce na coś nowego

Widziałam do niedzieli deszcze...już nie patrzę wcale

Zostały mi dwieJednego Red Barona odratowywałam w zeszłym roku. Po prostu przez te nieustające deszcze zmieniły się u mnie warunki glebowe i jest tam bardzo podmokło. Latem hortki to lubią ale zimą chyba nie.Teraz robię tam kompostownik i w planach chyba będą liliowce- ale zanim to nastąpi...może też wcale nie nastąpić....wiesz, nie wiem na czym stoję.

Do niedzieli to wiedziałam że fatalna prognoza, ale od niedzieli do czwartku taka sama tylko bez deszczu. Jak tu żyć?
Z ogródka na wsi 20:44, 26 kwi 2017

Do góry
Z cegieł zrób kompostownik Maja prezentowała w tvn
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:35, 26 kwi 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Kurcze, ja to nie rozumiem tej lawendy. U niektórych pada, a u mnie część wywaliłam na kompostownik w październiku, bo już nie miałam jej gdzie posadzić, a ona tam teraz cała zielona. Po tym jak Gosia Malkul pokazała swoje padnięte, to mnie sumienie ruszyło i przygarnęłam ją z powrotem. Mogę się zatem i lawendą podzielić. Moja chyba nie do zdarcia

Rozważę Twoją propozycję

abiko napisał(a)
A nie jest to sprawka odmiany? Bo ja też nie łapię lawendy
Moje wielkie krzaki przemarzły, tak, że nic od korzenia nie idzie, a te małe, co raczej na straty spisałam od korzenia się zielenią. I wielkie muszę wywalić..

Ja miałam 3 starsze krzaczki od których mnożyłam resztę i widzę, że one praktycznie nic nie puszczają. Niestety nie wiem jaką odmianę mam. Kupiłam na targu.

Juzia napisał(a)
Ja bym chyba obcięła tę lawendę, bo jak odbija od ziemi a nie na gałązkach to chyba znaczy, że przemarzła.

Moja lawenda też była nie do zdarcia....
A teraz musiałam ją upierdutać przy samej ziemi, bo oznak życia nie dawała.
Gdzieniegdzie już coś rusza....ale fajnie nie jest.
Musiała wymarznąć jak jej żwirku dosypałam? Teraz będę się musiała grzebać

Myślisz, że to kwestia żwirku? Ja myślę, że jednak zimy, bo u wielu osób z różnych regionów kraju to samo.
Zbieram się do obcięcia, ale znów pada.... Czy kiedyś pogoda się poprawi?

Urszulla napisał(a)
Do Krzywaczki od 3 lat nie mogę dojechać słyszałam od wielu osób że tam fajne rzeczy są

Dosyć duży wybór tam mają, ale na niektóre odmiany trzeba polować, bo sezonowo są dostępne. Największy wybór wiosną i jesienią mają.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 06:22, 26 kwi 2017

Do góry
tak poki co wyglada nowa mini rabatka (kwaterka )
kolejno:
hortka na pniu
lilak na pniu
i bedzie dalej hortka niska

pomiedzy drzewkami 2 rozplenice i moze jezowki ? czosnki ?
w dziurach zagwin ? macierzanka ?

rosliny stoja w donicach, wszystko jeszcze do zmiany

chcialam sobie zaslonic widok na kompostownik

perzownik do przekopania

Ogrodowa przygoda Łukasza II 21:31, 25 kwi 2017

Do góry
Danusiu koniecznie trzeba coś zorganizować

Iwonko najzabawniejsze jest to, że ja mam strugarkę, kilkadziesiąt lat pewnie ma, ale idzie jak burza, nawet nowy nóż zamontowane ale nie ukrywam, że chciałem zaoszczędzić na czasie ograniczyć prace do skręcenia i pomalowania, ale wychodzi na to, że mój czas jeszcze nie jest taki cenny by tyle za niego płacić
Kompostownik zrobię sobie w czerwcu jak będę miał już luźniej z czasem (chyba) a skrzynie na wiosnę, jesienią zakopie rurki do nawadniania, ale te na szczęście już mam od roku.

Ogrodowy song 10:07, 25 kwi 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Dziękuję Toszko mam kompostownik i sukcesywnie uzupełniam. Jeszcze nie wysadzam, ogórki siedzą na parapecie. W nogach dostaną groszek.

Nie wiedziałam, że żółknięcie to brak azotu ( nie wstydzę się tej niewiedzy ) ..znowu czuegoś się dowiedziałam.

Ja też nie wiedziałam Toszka
Ogrodowy song 09:40, 25 kwi 2017

Do góry
Dziękuję Toszko mam kompostownik i sukcesywnie uzupełniam. Jeszcze nie wysadzam, ogórki siedzą na parapecie. W nogach dostaną groszek.

Nie wiedziałam, że żółknięcie to brak azotu ( nie wstydzę się tej niewiedzy ) ..znowu czegoś się dowiedziałam.
System automatycznego nawadniania 13:43, 24 kwi 2017

Do góry
Dzień dobry Chciałabym poradzić się w temacie nawadniania. Układ ogrodu jest dość skomplikowany, na mapce widać obrys rabat, alejkę i elementy stałe: kompostownik, szopkę narzędziową, ławeczki, podest na hamak. Planuję samodzielnie ryzrysować i wykonać nawadnianie. Jak rozplanować zraszacze? Wolałabym uniknąć linii kroplującej w rabatach, nie jestem przekonana do tego rozwiązania. Czy rabaty można podlewać z systemu dysz? U moich rodziców funkcjonuje takie rozwiązanie od kilkunastu lat i rośliny nie narzekają

I drugie pytanie - czemu odradzają Państwo Gardenę? Jeśli nie Gardena, to jaki inny system nada się do samodzielnego montażu?

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi Dodam tylko, że "ogród" to póki co puste pole
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:46, 24 kwi 2017

Do góry
Kurcze, ja to nie rozumiem tej lawendy. U niektórych pada, a u mnie część wywaliłam na kompostownik w październiku, bo już nie miałam jej gdzie posadzić, a ona tam teraz cała zielona. Po tym jak Gosia Malkul pokazała swoje padnięte, to mnie sumienie ruszyło i przygarnęłam ją z powrotem. Mogę się zatem i lawendą podzielić. Moja chyba nie do zdarcia
Ogrodowa przygoda Łukasza II 16:00, 23 kwi 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Wczoraj spakowałem kilkanaście worków strat pozimowych... nie muszę mówić jaki humor miałem, ale najzwyczajniej przykro się robiło wyrywając takie ilości roślin, przy których tyle się napracowało.
Zostało mi najgorsze, ale do tego muszę się zebrać psychicznie, 16 kul bukszpanówych i 3 stożki nadają się na śmietnik... nie ma co na cud liczyć tylko wykopać i myśleć co dalej. Dwie Amanogawy u siostry też muszę wywalić.

Z tej rozpaczy tak się przejadłem wieczorem, że spać nie mogłem i musiałem się kroplami żołądkowymi nafaszerować

Na szczęście udało się wczoraj ogarnąć całą bylinową z chwastów i śmieci. Widać, że jakieś rośliny tam są , a nie tylko zielsko.
Trawnik też udało się skosić.

Chciałem zabrać się za nowe skrzynie w warzywniku i kompostownik, ale jak dostałem wyceny z tartaków to spadłem ze stołka i szybko odechciało mi się nowych skrzyń, w czerwcu może tylko kompostownik sobie zrobię

Idę jakieś zdjęcia zrobić

Łukasz serce boli jak czytam o tych kulkach bukszpanowych, dobrze że masz takie podejście do sprawy... co nas nie zabije to nas wzmocni

Skrzynie na warzywnik nie takie tanie, ja zamówiłam grube dechy na 4 cm i jak pojechałam odebrać to też gębę rozdziawiłam - no ale jak się powiedziało A to musiałam i B. Teraz "zjadło" mnie ogrodzenie, ale tłumaczę sobie że to taki jednorazowy wydatek... Brakuje kasy na roślinki a planowałam sobie reorganizację jednej rabaty. Ech życie ..
Ogrodowa przygoda Łukasza II 13:26, 23 kwi 2017

Do góry
Wczoraj spakowałem kilkanaście worków strat pozimowych... nie muszę mówić jaki humor miałem, ale najzwyczajniej przykro się robiło wyrywając takie ilości roślin, przy których tyle się napracowało.
Zostało mi najgorsze, ale do tego muszę się zebrać psychicznie, 16 kul bukszpanówych i 3 stożki nadają się na śmietnik... nie ma co na cud liczyć tylko wykopać i myśleć co dalej. Dwie Amanogawy u siostry też muszę wywalić.

Z tej rozpaczy tak się przejadłem wieczorem, że spać nie mogłem i musiałem się kroplami żołądkowymi nafaszerować

Na szczęście udało się wczoraj ogarnąć całą bylinową z chwastów i śmieci. Widać, że jakieś rośliny tam są , a nie tylko zielsko.
Trawnik też udało się skosić.

Chciałem zabrać się za nowe skrzynie w warzywniku i kompostownik, ale jak dostałem wyceny z tartaków to spadłem ze stołka i szybko odechciało mi się nowych skrzyń, w czerwcu może tylko kompostownik sobie zrobię

Idę jakieś zdjęcia zrobić
Jestem w polu 20:13, 20 kwi 2017

Do góry
Pokażę Wam miejsce, w którym postanowiliśmy zrobić rewolucję
Tak wyglądało w 2014 roku

Tak w marcu tego roku

A tak obecnie....

...wiem zdjęcia są drastyczne , ale mam nadzieję, że do lata uda nam się zasłonić od pola, postawić kompostownik, szklarnię i domek
Aha i w międzyczasie obsadzić skrzynie i zapełnić szklarnię
Trzymajcie kciuki, żebyśmy zdążyli
Ogródek Iwony II 09:39, 20 kwi 2017

Do góry
Zasilanie
Do zawiązania kwiatów podlewać 1x na tydzień gnojówką z pokrzyw 1:10 (mocniejsza może popalić).
Potem wyciągiem z kompostu też 1x w tygodniu (można częściej): wsypać trochę kompostu do wiaderka i zalać wodą, na 2 dzień albo po kilkunastu godz. podlać tą wodą a kompost wrzucić na kompostownik.
Sukcesywnie obrywać dolne i zasychające liście.
Ot i cała filozofia hodowli ogórków .
Ogródek Iwony II 22:56, 18 kwi 2017

Do góry
Refleksja nr 2: wola przetrwania.
Jesienią porządkowałam rabaty. Liliowce babcine - część zagospodarowałam, część wydałam, zostały sadzonki, z którymi nie miałam co zrobić. Ich miejsce zajęły hortensje.
Liliowce więc wyrzuciłam za kompostownikiem na stratę. A one nic sobie nie zrobiły z ostrej zimy, nie zakrytych korzeni. Kilka dni temu zobaczyłam je, kiedy porządkowałam kompostownik:

Podobnie przezimowała firletka chalcedońska, którą położyłam przy śliwce i przysypałam kompostem.
Rok temu dostałam od Beatki Szemusi patyczki derenia. Podobały mi się gałązki bordowe. Wsadziłam do doniczek, zadołowałam na zimę. Całe doniczki wypełniły się korzeniami.

Skoro kompostownik przeniesiony, a kompost niemal wykorzystałam do warzywniaka, powstało małe miejsce pod śliwką na nową kompozycję:
Dereń, firletka, liliowce i pionek obelisk, by przycupnąć podczas prac ogrodowych

Jutro muszę przekopać kawałek odzyskanego zakątka i posadzić truskawki.
Dziś posadziłam tylko jeden rządek. Nie będę ich sadziła w skrzynkach warzywnych, zauważyłam, ze na brzegach skrzynki szybko przesychają... Rozważam skrzynkę na wysokość jednej deski. Na truskawki. Pomiędzy można wysiać koperek Ale to w sobotę, jak będzie Zbyszek ...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:35, 17 kwi 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Anula, mąż interesujący się nawożeniem trawnika to skarb. Trzeba go dopieszczać dobrym słowem, a wszelkie uwagi krytyczne dozować subtelnie, żeby się nie zniechęcił. Mój powoli zaczyna odróżniać areację od wertykulacji, ale wciąż ma problem z zapamiętaniem nazwy kompostownik. Nasz trawniczek jest już po drugim koszeniu. Trawa wyraźnie zgęstniała.

Padłam normalnie na świąteczny stół
Ale masz rację - pochlebstwa działają lepiej niż uwagi krytyczne, sprawdzone.

Poza tym jeśli chodzi o dywagacje w temacie ogrodowym. U mnie proste linie podyktowane są łatwością koszenia trawnika - robię to bowiem ja. Uwielbiam to robić i mogę zasuwać raz w tygodniu z kosiarką, ale nienawidzę wywijać nią a potem docinać wąsy. Tak mają moi sąsiedzi - sąsiadka nawtykała gdzie się da klombików, kółeczek z roślinami, każde drzewko owocowe, krzaczek ma swoje kółeczko bez darni i każde takie kółeczko trzeba objechać kosiarką, a potem ręcznie nożycami - koszmar. Dla mnie nie do zaakceptowania.
Sąsiad się dziwił że ja wciąż kopię i przerabiam, ale teraz ja koszę trawnik w godzinę - oni cały dzień, ja odkręcam podlewanie liniowe i popijam wino na tarasie - a oni stoją z wężem i leją wodę na każdą rabatkę z osobna.
Gruszka poszła w dobrą stronę - coraz więcej radości z ogrodu, a mniej pracy z roku na rok.
Grunt więc to ułatwić sobie pracę wtedy gdy mamy jeszcze na to siły, potem czerpmy radość z własnego ogrodu i róbmy tylko to co sprawia nam przyjemność.

A tak jeszcze odnośnie wieku - Moja Mama ma 71 lat i nigdy nie była aktywniejsza - nadal pracuje dorywczo, pomaga nam w domu i w ogrodzie, opiekuje się jak zachodzi potrzeba wnukami, a teraz właśnie rozpoczęła sezon wycieczkowy z PTTK buziaki świąteczne
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:51, 16 kwi 2017

Do góry
Anula, mąż interesujący się nawożeniem trawnika to skarb. Trzeba go dopieszczać dobrym słowem, a wszelkie uwagi krytyczne dozować subtelnie, żeby się nie zniechęcił. Mój powoli zaczyna odróżniać areację od wertykulacji, ale wciąż ma problem z zapamiętaniem nazwy kompostownik. Nasz trawniczek jest już po drugim koszeniu. Trawa wyraźnie zgęstniała.

Mirka, jemu chodziło tylko i wyłącznie o naturalny obornik. Z akceptacją form granulowanych nie ma problemu. Dosiewania trawy nie robiłam. Jedyne wyłysiałe miejsce jest pod ławką stojącą od północno-zachodniej strony domku. Tam jest mocny cień. Może dosieję trawę na cieniste stanowiska. Jeśli nie pomoże, to będziemy kombinować z placykiem. Róże pod tarasem rosną w duetach z miskantami. U mnie jest misz-masz. Takie było założenie. Ma być swobodnie, kolorowo i bez geometrii. Wszystko inne zgrzytało by z bryłą domu i okolicą. Brak szczelnego ogrodzenia wymusił takie, a nie inne potraktowanie przestrzeni.

vita napisał(a)

A ja ciągle się jeszcze bronię i bylinówkę powiększam. Łapię perspektywiczne myślenie, ale się na nie nie godzę, dzisiaj

Vito,u mnie to nie kwestia poddania się, zgody lub jej braku. Każdy cm 2 poza obrysem budynku (a działka ma 1256 m2)plus 2-3 metrowej szerokości pas poza ogrodzeniem, przekopałam widłami lub szpadlem na głębokość 40 cm. Nosiłam wiadra z piaskiem i ziemią zanim nie kupiłam taczki. Wysiadły mi prawy łokieć i prawe kolano, kończą się nadgarstki. Metryki nie oszukam- (niedługo będę miała 60 lat) , choć i tak jestem zdrowotną szczęściarą. Ogród jest ładny, póki jest zadbany. Taka jest prawda i nie mogę udawać, że jest inaczej. Szkoda by mi było włożonego wysiłku i moich marzeń, gdyby to wszystko miało się zaniedbać. Z przewidzianej emerytury raczej nie będzie mnie stać na ogrodnika. Stąd ta spora nutka realizmu w moich poczynaniach.

Ogród przydomowy - Hosty 20:08, 14 kwi 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Lepiej klon, niz kompostownik, może inne mu miejsce poszukaj
czy to Garnet??

Acer palmatum Atropurpureum
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 23:27, 13 kwi 2017

Do góry
Gruszko Tak przejęta jestem warzywnikiem, że panikuję, pewnie niepotrzebnie. Ogórki, kukurydza, nawet zielony nawóz mogę posiać. Od dwóch dni niepokojąco chodzą mi po głowie ziemniaki! Posadzę ziemniaki!

Magnolio Koniczyna 'Red Feathers' już rośnie Bardzo, bardzo się na nią ucieszyłam.

Jano Pogodę mam pod psem od tygodni, a z przepracowania chodzić nie bardzo mogę, poza tym wszystko w najlepszym porządku Przylaszczki sieją się same, pod warunkiem, że przy nich nie grzebiemy

Witaj Rytla Po wizycie u Ciebie postanowiłam zabrać się za przedogródek, bo mam taki zaczęty kiedyś i niedokończony.

Mirka Nie wszystko robię sama, ale jak mam pomoc, to i prawie zawsze straty. W zeszłym roku klon pensylwański i dwa wypasione ciemierniki, na ten przykład, zasiliły kompostownik. Ot i tak

Kasiu Wizję warzywnika mam od kilku lat, może wreszcie?
To były moje pierwsze w życiu mozaiki, z trzech na szybko kupionych plastrów. Sześć barw, te wszystkie techniczne zawiłości, no trudno o arcydzieło Ale podobało mi się i coś jeszcze popełnię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies