Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 16:27, 28 maj 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
A w przedogródku stan bardzo przyziemny sadzonek. Pokażę skrawek po wiosennych pracach bo dalej mam wysiane dwa dni temu cynie a sadzonki planowanej lawendy będę robiła w lipcu. Także vzęść dalsza nie jest do pokazania na dzień dzisiejszy. Kamienie tymczasowe świetnie się sprawdzają żeby wejść i plewić osty oraz do podlewania sadzonek. Także zostają do przyszłej wiosny

Super Ci wyszla ta rabata, dużo się dzieje u Ciebie no i te Edenki sa super zapączkowane Duzo pracy Ula i efekty widac, podziwiam Cie za te ciągłe przesadzanie bo ja jakoś tego nie lubie no i u mnie taki busz, ze wejsc na rabaty nie idzie Jak przyjedziesz to u mnie sadzonek orlikow różnych kolorów mam dużo, bodziszki tez. Piękne masz te zawilce białe. Pozdrawiam
Rododendronowy ogród II. 16:27, 28 maj 2019

Do góry

Sezon 2017 u Hanusi 16:25, 28 maj 2019

Do góry
Nazwę też gdzięś miałam, ale póki co szukam jej w zakamarkach.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:23, 28 maj 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dla wszystkich zainteresowanych grabami na frontowej .

O jaaa, mega!! Cudowny ten front, szałwie też tam czadu dają, podkreślają pięknie

Idę nadrabiać dalej
Rododendronowy ogród II. 16:23, 28 maj 2019

Do góry

Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:23, 28 maj 2019

Do góry
Witajcie, chciałbym podzielić się z wami moją(wygraną?) walką z brzydkim trawnikiem.
Trawnik zakładany w czerwcu zeszłego roku więc ma ok. roku.
Niestety zerowe doświadczenie w temacie poskutkowało mizernym rezultatem.

Zdjęcie z 29.04.2019:

2 tyg. przed wykonaniem tego zdjęcia trawnik został potraktowany nawozem 3 w 1, czyli takim, który ma w sobie nawóz, środek chwastobójczy, oraz środek na mech.
Świetnie poradził sobie z chwastami dwuliściennymi i mchem, ale w ogóle nie odżywił trawnika. Jak widać jest w nim dużo martwej trawy i czegoś co wygląda na chwastnicę.

Następnym moim krokiem było potraktowanie całego trawnika środkiem na chwastnicę "puma".

Tak wyglądał tydzień po rozpyleniu środka:

Jak widać coś tam usychało, ale trawnik wiąż wyglądał bardzo brzydko.

Następnym krokiem, który podjąłem, to ustawiłem noże kosiarki na maksymalnie niski i przejechałem cały trawnik. Następnie cały wygrabiłem ostrymi grabiami, w miejcach gdzie trawa była najbrzydsza, ponakuwałem go widłami i dodałem nowej ziemi z wymieszanym kompostem. Następnie cały nawiozłem nawozem wieloskładnikowym NPK 10-8-4 i zrobiłem dosiewkę. Wszystko tego samego dnia. Tak wyglądał po tym zabiegu 17.05.2019:

Następnie przez 2 tyg. jeżeli któregoś dnia nie padało, to ja sam podlewałem trawnik 2-3 x dziennie. Generalnie cały czas pilnowałem aby gleba była wilgotna.

Dziś po 15 dniach od tego zabiegu skosiłem trawnik na wysokość 5cm. Oto jak się prezentuje 28.05.2019:

Jak widać w ciągu miesiąca udało mi się w znaczący sposób poprawić wygląd trawnika.
Najważniejsze rzeczy które zauważyłem:

-Najlepiej nawozić SIEWNIKIEM, jeżeli ktoś nie miał styczności z rozsiewaniem nawozu na 99% ręcznie zrobi to ŻLE!
-WODA, WODA, WODA
-Kosić wyżej, dla mnie również trawnik wygląda lepiej jak jest skoszony nisko, ale jeżeli ktoś ma z nim problemy to w ten sposób tylko te problemy potęguje. Niezależnie od rodzaju trawy ja zalecam minimum 5cm.

Powodzenia!
Ogród z wilkiem zamkn. 16:22, 28 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)

Magdo, bardzo fajne te białe donice. Powiedz, gdzie je kupiłaś? Malowalaś je czy takie były? Podadziłaś w nich choiny? Te białe kwiatki to goździki?
Normalnie chyba odgapię

Elaty jak Ci się rozrosną będziesz zachwycona, one mają ok. 50 cm szerokości. Ja je kocham

Ewa one stare -maja chyba z 10 lat -miały już chyba z 5 kolorów i w różnych miejscach stały

kupiłam w Casto ….

posadziłam w nich choiny -bo jeszcze im miejscówki nie znalazłam -na jesień chyba dam je jako żywopłot do warzywnika -je można ciąć ,więc mam nadzieję ,że na ok metr je utrzymam ….ale sama nie wiem jeszcze
a białe to pełne petunie ,albo surfinie -nie rozróżniam ich po nazwach odgapiaj do woli będzie mi miło

tu jeszcze raz mój nowy nabytek -na tej fotce dopiero prawdziwy kolor

Przedogródek pod dębem 16:22, 28 maj 2019

Do góry
Rododendronowy ogród II. 16:21, 28 maj 2019

Do góry

Ogrodowo zakręcona. 16:19, 28 maj 2019

Do góry
Repandensy są super i gałązki rosną faktycznie poziomo ...moje młodziaki
Też mam trzmieliny z Repandensami

Rododendronowy ogród II. 16:18, 28 maj 2019

Do góry

Podwórkowa rehabilitacja 16:16, 28 maj 2019

Do góry
Małe porównanie przedogródka 2013-2019
Mnie cieszy

Przedogródek pod dębem 16:16, 28 maj 2019

Do góry
na mojej działce ze stawem kosaćce dają koncert
Ogród z wilkiem zamkn. 16:15, 28 maj 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

A ja mam często wrażenie, ze właśnie na fotkach gorzej... tylko mniej bałagan widać i chwasty tak nie kłują w oczy .
Fajna żarówa ta Elata.

Kasiu to pewnie zależy od zdjęcia

ja ich cykam dużo ,a później je analizuję co i gdzie mi jeszcze nie gra

na tym na pewno rzuca się w oczy bałagan za płotem ,brak tła dla rabaty ,braki w trawniku itp. itd.

z innej perspektywy jest znośniej - ….ale tu jeszcze mnie czeka sporo pracy …..kolory bordo ,pomarańcz ,jasny róż tam będą

Rododendronowy ogród II. 16:14, 28 maj 2019

Do góry
paradas napisał(a)

Co to za roślina która tworzy taką fontannę białych kwiatów?

Czy o tą chodzi? To tawuła.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:14, 28 maj 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
No, dobra, przerwa na posiłek i odpoczynek dobiega końca to jeszcze tylko wstawię kilka fotek z dzisiejszego poranka i zmykam ryć dalej .

Świetnie wyglądają te powojniki na płotkach

a tu kolei pięknie grają kolory - świetnie ta żurawka wygląda wśród zieleni, ciemny fiolet w jej liściach fajnie z bodziszkiem sobie współgra Na jaki kolor ona kwitnie?

Ale jestem do tyłu.. zaraz będę dalej czytać, żeby zobaczyć chociażby jak rewolucja się zakończyła
Rododendronowy ogród II. 16:13, 28 maj 2019

Do góry
Połaziłam dzis po Waszych wątkach i juz bolą mnie oczy wiec tak na szybko
Wacław, Jola, Patrycja, Ela, Małgosiu Mariolko, Asiu, Damian i Ewo dzieki za miłe słowa.

Podwórkowa rehabilitacja 16:12, 28 maj 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Reniu pięknie Bukszpanów też nie cięłam w lipcu będzie cięcie jedyne w tym roku

Dziękuję, mnie może w czerwcu się uda. Zależy od pogody
Ogród z wilkiem zamkn. 16:12, 28 maj 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

mam ją dzięki Ewie za rozsądną cenę jak chcesz to linka z All Ci wyślę

a z nowości ogrodowych przesadziłam ellatę z wiśniowej do brzozowej

wiem ,że za gęsto ,ale jak się rozrośnie ,to co drugą wysadzę i będę powiększać poletko

Ja też sobie jakąś wypatrzyłam ale droga jest jak na moje oko. Podeślij linka, bardzo proszę .
Dwa ogrody 16:11, 28 maj 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

arcydzięgiel odmianowy dziwak, dopóki nie zakwitnie rośnie i nie zamiera, chyba już czwarty rok

Kurcze, ja nad swoim się zastanawiałam czemu nie kwitnie i nie kwitnie.
Jak tak dalej będzie olewał kwiat to przybliży się do wyautowania

z tym oczkiem to zaskoczenie wielkie, dopiero robiłaś budynek gospodarczy i już nowy projekt.. w ogrodzie działasz jeszcze dodatkowo chyba jeszcze na fotosyntezie bo nie wiem skąd masz tyle energii o pomysłach nie wspomnę, bo te wywołują u mnie bezdech
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies