Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 08:06, 07 cze 2016

Do góry
Przeczytaj to
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/366-jak-kupic-zdrowe-rosliny
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 08:05, 07 cze 2016

Do góry
Nie cena się liczy a jakość rośliny, gęstość, czy nie ma przerw w gałęziach. Roślinę, którą chcesz zakupić powinieneś widzieć, aby ocenić, czy jakość jest adekwatna do ceny, cena nie może być jedynym kryterium.

Optymalna wysokość to jest wysokość płotu...hmm ale czy na takie duże cię stać?

Twoje plany kupowania w ciemno - czarno widzę, przyjdzie byle co zapewne.
Zakładanie nowego trawnika na starym 08:02, 07 cze 2016

Do góry
W nowym temacie, jest taki wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/3431-wybor-mieszanki-trawnikowej
Jak zmienić tytuł wątku? 08:01, 07 cze 2016

Do góry
Słowo "Wizytówka" to już dodałam chyba wczoraj, zaraz po ukazaniu się wątku
Zmień sobie tylko w podpisie. Ja tego nie zrobię za Ciebie, bo nie mam dostępu, aby zmieniać komuś profil - edytuj swój profil.

Wejdź Profil i zmień po prostu.

Post usunęłam.

Także proszę o poprawne pisanie po polsku, zdania zaczynamy z dużej litery, a kończymy kropką, nie przecinkiem. Źle takie coś wygląda
W wizytówce rób też odstępy między zdjęciami i zdaniami, nie wciskaj wszystkiego ścisło, oddechu nie ma
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:46, 06 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kupuję wszędzie, gdzie jestem, a bywam w wielu miejscach (Anglia, Holandia), nie ma jednego adresu, że podam i cała Polska kupi. Okrągłych luster np. było kilka,. Ja kupiłam dwa (cena za jedno 2.500 jeśli chcesz wiedzieć), teraz chcę nabyć jeszcze jedno i nie ma. Co gorsza - nie będzie. Jak wiesz, w aranżacji wnętrz kolekcje się zmieniają, ludzie nie kupują ciągle tego samego. Nie spodziewaj się więc że za każdym razem podam adres gdzie cokolwiek zakupiłam, bo po prostu tak się nie da. Większość rzeczy kupiłam w Anglii a Anglia jest wielka.. nawet nie pamiętam już, co gdzie kupiłam. Polowałam na to.

Jak wiesz, srebrne kule ma już prawie każdy, czy pasują czy nie. Ja więc muszę "wyjść" z kul chociaż u mnie bardzo pasują, ale zbyt długo być nie mogą. Są juz co najmniej 10 lat

Ale czy to nie jest nudne, jeśli we wszystkich ogrodach będzie to samo? Nie o to mi chodziło Mam nadzieję na życzliwy odbiór tego posta i pełne zrozumienie moich dylematów. Chcesz mieć coś wyjątkowego? Nie pokazuj tego innym. Ja pokazuję, przez co dodatki stają się pospolite, bo wszędzie spotykane. Przestają mi się podobać
Dlatego ciągle poszukuję nowych. Poszukuj a znajdziesz.

Zgadzam się...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:03, 06 cze 2016

Do góry
Kupuję wszędzie, gdzie jestem, a bywam w wielu miejscach (Anglia, Holandia), nie ma jednego adresu, że podam i cała Polska kupi. Okrągłych luster np. było kilka,. Ja kupiłam dwa (cena za jedno 2.500 jeśli chcesz wiedzieć), teraz chcę nabyć jeszcze jedno i nie ma. Co gorsza - nie będzie. Jak wiesz, w aranżacji wnętrz kolekcje się zmieniają, ludzie nie kupują ciągle tego samego. Nie spodziewaj się więc że za każdym razem podam adres gdzie cokolwiek zakupiłam, bo po prostu tak się nie da. Większość rzeczy kupiłam w Anglii a Anglia jest wielka.. nawet nie pamiętam już, co gdzie kupiłam. Polowałam na to.

Jak wiesz, srebrne kule ma już prawie każdy, czy pasują czy nie. Ja więc muszę "wyjść" z kul chociaż u mnie bardzo pasują, ale zbyt długo być nie mogą. Są juz co najmniej 10 lat

Ale czy to nie jest nudne, jeśli we wszystkich ogrodach będzie to samo? Nie o to mi chodziło Mam nadzieję na życzliwy odbiór tego posta i pełne zrozumienie moich dylematów. Chcesz mieć coś wyjątkowego? Nie pokazuj tego innym. Ja pokazuję, przez co dodatki stają się pospolite, bo wszędzie spotykane. Przestają mi się podobać.

Dlatego ciągle poszukuję nowych. Poszukuj a znajdziesz.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 19:40, 06 cze 2016

Do góry
Nie ma takiego ryzyka w przypadku tui Smaragd. Jest takie ryzyko w przypadku pozostałych np. Brabant, czy Thuja plicata.
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 19:19, 06 cze 2016

Do góry
Witawa napisał(a)

Witam,
Przedstawiam zdjęcia mojej choinki, która w ciągu dosłownie kliku dni zmieniła wygląd ze zdrowego drzewka na postać widoczną na zdjęciach.
Proszę o identyfikację problemu i radę jak to cholerstwo zwalczyć.

Dziękuję, M.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:18, 06 cze 2016

Do góry
Nie stosuj teraz nawozu, zastosujesz po pierwszym koszeniu. Przyspieszyć wzrost to mógłbyś jedynie gdybyś nad trawnikem zbudował namiot foliowy celem podniesienia temperatury. U mnie w nocy dzisiaj było wyjątkowo zimno jak na czerwiec tylko 9 stopni.
Chwasty w trawniku 12:15, 06 cze 2016

Do góry
W postach powyżej widać jakby ten trawnik (nie trawnik) miał wszystkie chwasty z atlasu chwastów. I to porosły wielkie, trzeba z nimi coś zrobić.
Nawożenie, zasilanie trawnika 12:13, 06 cze 2016

Do góry
Nikt nie odpowiada, bo skoro piszesz że nie możesz kupić, to wyrywaj ręcznie.
Sprawdź czy nie zbijają się w wyraźne kręgi. Nie czekaj na zmiłowanie i na cud, tylko wyrywaj.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:11, 06 cze 2016

Do góry
Może masz nóż założony na odwrót? hmmm. tak też bywa. Czyli nóż miażdży?

Albo skoś o jeden stopień wyżej i zobacz co będzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:42, 06 cze 2016

Do góry
Dbać aby nie miał ani za mokro ani za sucho, skoro ma pąki to powinien wypuścić liście. Ewentualnie zacieniać jeśli jest na tyle mały, ze się da.
Przycinanie - cięcie tui 08:50, 06 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi - nie.
Smaragdy na szczelny żywopłot są posadzone za rzadko. Tych tui nie tnie się bocznie, bo to kolumnowe tuje są, równa się tylko górą.Ale sadzi się co 50-60 cm oczywiście jeśli chcesz osiągnąć efekt muru zielonego. W tym przypadku jak są posadzone to tylko pojedyncze kolumny, oczywiście ładne są, ale za rzadko.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Dziękuję również za zdefiniowanie gatunku. Tuje posadził deweloper, były bardzo zabiedzone i nie byłem pewien co mam.
Jeśli chodzi o odległość posadzenia to są w odległości 74 cm. Były już raz przesadzane/zagęszczane rok temu, widać za mało. Jaka rada teraz, czy przesadzać/zagęszczać wszystkie na jesień lub wiosnę jeszcze raz i dokupić kilka sztuk, czy może posadzić coś pomiędzy, aczkolwiek miejsca jest mało? Są też już dość spore i pytanie czy nadają się na przesadzanie?
W ostateczności jestem skłonny wymienić wszystkie sztuki.
Będę wdzięczny za dobrą radę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:49, 06 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na Portobello Road.

Dziękuje !
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:54, 05 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Próchnica odkwaszona, obornik granulowany, ziemia ogrodowa, ukorzeniacz, ziemia do warzyw.

Dziękuję. Zastosuję. Mam nadzieję że wiśnia dogoni dwie pozostałe.
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 czerwca 2016 20:52, 05 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wysłałam maila do Państwa Szmitów że będziemy
świetnie, Danusiu nie chciałam się szarogęsić
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:36, 05 cze 2016

Do góry
Akacja napisał(a)
Danusiu cos zjada mi lilie,wygląda jak larwa stonki tylko czarne.Co to może być i czym to potraktować?

Jeśli to takie coś, jak na tych zdjęciach

to poskrzypka cebulowa. Ekologicznie to zbieraj (w rękawiczkach) bo jest wyjątkowo obrzydliwa, duże też zbieraj.Jeśli bardzo dużo występuje, to opryski może Decis? W odstępach tygodniowych. Ze dwa razy co najmniej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:32, 05 cze 2016

Do góry
berolina napisał(a)

Danusiu, gdzie takie rzeczy w Londynie sie kupuje? chciałabym sobie coś przywieźć do ogrodu, moze poidelko albo co innego, tylko sie zastanawiam gdzie szukać....

Na Portobello Road.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:31, 05 cze 2016

Do góry
kaz742011 napisał(a)

Czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź co to może być. Jakoś nie mam zaufania do wiedzy osób sprzedających w takich sklepach. Już mam doświadczenie że nie wszystko co mówią to prawda.

Próchnica odkwaszona, obornik granulowany, ziemia ogrodowa, ukorzeniacz, ziemia do warzyw.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies