Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

abiko 10:48, 07 cze 2016

Zachwyciło mnie ujęcie ogrodu z góry!

Odnośnie bukszpanów o które pytałaś u Madżenki, to z moich doświadczeń wynika, że jeszcze chwilę możesz poczekać, ale ja cięłam już w ubiegłym roku poczochrańce w tym samym czasie co teraz i spokojnie sobie poradziły.

Wczoraj też musiałam ciachnąć jednego, bo drażnił mnie już niemiłosiernie, ścinając dużo przyrostów i zapewne nic mu nie będzie
07_Rene 11:36, 07 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Chodzi też chyba nie tylko o duży teren, tylko zdefiniowanie koncepcji ogrodu jako sielskiegoo i wtedy wszystko jest temu podporządkowane i spięte w całość. Nie wiem, czy się jasno wyraziłam.

Ja nie chciałam ogrodu wiejskiego-sielskiego, a potem się okazało, że wszystkie sielskie rośliny mi się podobają Zdefiniowanie siebie-ogrodu jest najważniejsze, a potem już jakoś leci

Bajecznie u Ciebie... wszystko w łanach. Słów zachwytu brakuje.
U Ciebie czerwień winna, dużo ładniejsza niż czerwień moich berberysów.
Pszczelarnia 11:37, 07 cze 2016

Jeszcze chciałam się z Wami podzielić obserwacjami łubinowymi. Otóż w zeszłym roku (2015) w sierpniu takim sposobem (na oderwanie łubinu z piętką) dzieliłam łubin koloru różowego.
Zobaczcie, słabo kwitnie teraz (czerwiec 2016). Myślę, że łubiny dzielimy/ mnożymy wiosną. Jesienią nie ma już swojego wigoru.
Widzicie na rabacie te różowe rachityczne łubiny z jesiennego dzielenia?

justi 11:55, 07 cze 2016

Ale pięknie!
Też chcem łubinkiZa rok sieje albo kupię, koniecznie!

Rench 12:48, 07 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Na łące są tylko jednoroczne. A chabry wieloletnie mam na rabatach, tych jednorocznych, co jako chwast w zbożu nie mam. Trzeba by zebrać nasiona gdzieś.

To ja teraz już wiem,co mam Aż tak szeroko się rozrastają te chabry ?

Czekam niecierpliwie na Twoją Reine de violettes

Gardenarium 12:52, 07 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Przesadziłam teraz bukszpany (na szczęście nie u siebie?), potrzebują cięcia dla nadania kształtu. Czy ciąć teraz czy czekać do sierpnia, żeby miały czas na odszokowanie? Nie wiem, co zrobić? Doradź, proszę.

Co prawda nie mnie prosiłaś o poradę ale pozwolę sobie udzielić jej:

Przesadziłaś bukszpany, ale pokaż w jakiej fazie są nowe przyrosty
Wtedy powiem czy ciąć teraz. Nizależnie od tego cięcie w sierpniu jest niedobre, bo nowe przyrosty nie zdążą zdrewnieć przed zimą. Najpóźniej tniemy do połowy lipca, no jeszcze lipiec ujdzie, ale sierpień już nie
Pozdrawiam i oczekuję na zdjęcie

Instagram Ogrodowiska
kosolka 14:12, 07 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Jeszcze kwitną. Znajdą się i łubiny dla Ciebie.

A dla mnie? Nie mam czasu doczytać, czy będziesz wysyłać nasiona, czy jak się je rozmnaża.. One są jednoroczne? Przepiękne masz ich kolory!
21:05, 07 cze 2016
zestaw łubinowo-irysowy - Udany!
07_Rene 10:08, 08 cze 2016

Pszczółko, podejrzewam, że "ten" irys to Iris ensata 'Momogasumi'. Prawdopodobnie wypuścił nowe bulwy. Jeżeli Cię zadowoli jedna, to chętnie Ci podeślę w pierwszej połowie lipca. U mnie reszta info.

WilczaGora 12:15, 08 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

czytam sobie spokojnie, ale ten widoczek każe mi przystanąć ... więc stoję i kroku nie daję ... zamurowało mnie

modne dziś wow zdaje się tu być co najmniej głupie ...
Ewa, Pszczółko moja ulubiona ... toż to mistrzostwo świata w kompozycji !!!
kiedyś ta rabata, oszołamiała czosnkami ale teraz tak ją "przybrałaś", że głowa mała ...

macham osłupiałą, Wilczą łapą