Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:35, 05 mar 2025

Do góry
Przynajmniej papryczkami się człowiek nacieszy.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:22, 05 mar 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Gosiu, porządeczek jest pozorny. Rzutem na taśmę zrobiłam jesienią kanciki i one jakoś tak porządkują mimochodem przestrzeń.
Dzisiaj miałam 17 stopni na termometrze w zacienionym miejscu, lekki wiaterek i cudownie błękitne niebo. Zrezygnowałam z tego powodu z poobiedniego lenistwa przy komputerze i całe popołudnie spędziłam w warzywniku. Oczyściłam poletko z truskawkami, podsypałam je granulowanym obornikiem i podlałam. Posiałam groszek i bób i też podlałam. Oczyściłam kolejną rabatę w warzywniku i zaczęłam tam wysiewać pietruszkę korzeniową i marchew z rzodkiewką. Posadziłam szalotkę. Wszystkie wysiewy i nasadzenia trzeba było podlać, bo w prognozach brak opadów, a niewielka ilość wody w studni wskazuje, że w glebie na wierzchu może być zbyt mało wilgoci dla nasion.

Róże ruszyły.

No to ostro w warzywniku podziałałaś. U nas rolnicy w tunele foliowe nie dogrzewane sadzą już buraczki i selery.
Boso przez ogródek 21:10, 05 mar 2025

Do góry
AgaBoso napisał(a)
Na nornice wypróbuję śmierdzące gnojówki i czosnek (jak na wampiry ), poczytałam trochę o naturalnych metodach na wątku Sposób na nornice. Oby się udało beż chemii.
Justyna, widziałaś wcześniej że na rabacie mogą być nornice czy dopiero po przekopaniu?

W ogrodzie będziemy mieli nowe zwierzątka, pszczoły murarki.

Dużo domków dla owadów postaw w ogrodzie jeśli chcesz je zatrzymać. Muszą mieć gdzie jajka składać.
Ogród Basi i Romka 21:08, 05 mar 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Trochę wiosny z mojego ogrodu

Cudnie. Mam niecny plan zrobić u siebie podobnie
Daleki od ideału..... 21:04, 05 mar 2025

Do góry
agapant napisał(a)
Pomidorki na ręczniku.
Odmian dużo, będziemy testiwać.

Ha na eksperymenty Cię wzięło Zazdraszczam czasu, u mnie deficyt w tym temacie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:50, 05 mar 2025

Do góry
Judith napisał(a)

Haniu, ja nie biegam w ogóle . Buty się nazywają do biegania, a ja ich używam do bardzo szybkiego chodu, takiego o prędkości nieco ponad 8 km/h. Takie buty mają wspaniałą podeszwę, która przy każdym kroku wystrzeliwuje człowieka jak z trampoliny . Amortyzacja level master .
Co do ogrodu to wracając wczoraj z roboty widziałam cudnej urody i wielkości ciemierniki w centrum ogrodniczym. Małżonek już wie, co dostanę na Dzień Kobiet .
Z tematów pogodowych - dziś był mój pierwszy raz w wiosennych butach . Ocieplenie jest bardzo wyraźne no i słońce calutki dzień .

Twój trawnik wyglada wspaniale po zimie!

A, to już rozumiem o co chodzi z tymi butami. Mam podobne do łażenia z kijkami.
Z czasów młodości pamiętam, że 8 marca zrzucało się zimowe okrycia i paradowało się w wiosennych płaszczykach i butach, choć czasem jeszcze wiatr nieco smagał poi łydkach.

W poniedziałek, zachęcona piękną pogodą, wybrałam się do marketów budowlanych z działem ogrodniczym w celu nabycia bratków. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy się okazało, że ich jeszcze nie ma . Kusiły mnie jakieś ciemierniki wschodnie, ale zrezygnowałam z zakupu, bo miały jedynie liście.
Ty masz szczęście, bo dostaniesz okaz pełen kwiatów.

Trawnik ma trochę suchych źdźbeł, ale mam nadzieję, że po wałowaniu i planowanej wertykulacji i areacji szybko się zazieleni.

Rodki w dobrej formie wchodzą w wiosenny sezon.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:40, 05 mar 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)

Taki mamy klimat
Cóż począć…

W tych zmianach klimatycznych mnie chyba najbardziej przeraża niedobór wody. Zwykle po zimie miałam pełną studnię, a teraz jest w niej może 1/4 wody. Do tego, że sezon rozpoczyna się wcześniej czy później jakoś można przywyknąć, ale do tego, że przez 6 tygodni nie padało jakoś nie bardzo.

Lutowy mróz nieco poturbował ciemiernikowe kwiecie, ale pszczółki i tak się wokół nich kręciły.

Owadzia stołówka z każdym dniem zwiększa asortyment.

Przebiśniegi weszły w kolejną fazę kwitnienia. Te ciepłe dni bardzo ją skrócą.

Ranniki wreszcie przestały się kulić z zimna.

Ogród w malinówkach 20:30, 05 mar 2025

Do góry
No i najlepsze z dnia dzisiejszego na koniec Jako drugie po krokusach pojawiły się irysy. To dlatego, że trzymane w foliaku. Wczoraj trafiły do domu

A zaskoczyła mnie pomyłka w kolorze, bo z jednego woreczka sadzone. Ciekawe jak będzie z resztą w foliaku.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:30, 05 mar 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Ale porządeczek
Ja jak dobrze pójdzie wyjdę w niedzielę. Chociaz tak jak u dziewczyn z Kaszub u mnie wiele makabrycznie. Zimno, więc mi się az tak nie spieszy

Gosiu, porządeczek jest pozorny. Rzutem na taśmę zrobiłam jesienią kanciki i one jakoś tak porządkują mimochodem przestrzeń.
Dzisiaj miałam 17 stopni na termometrze w zacienionym miejscu, lekki wiaterek i cudownie błękitne niebo. Zrezygnowałam z tego powodu z poobiedniego lenistwa przy komputerze i całe popołudnie spędziłam w warzywniku. Oczyściłam poletko z truskawkami, podsypałam je granulowanym obornikiem i podlałam. Posiałam groszek i bób i też podlałam. Oczyściłam kolejną rabatę w warzywniku i zaczęłam tam wysiewać pietruszkę korzeniową i marchew z rzodkiewką. Posadziłam szalotkę. Wszystkie wysiewy i nasadzenia trzeba było podlać, bo w prognozach brak opadów, a niewielka ilość wody w studni wskazuje, że w glebie na wierzchu może być zbyt mało wilgoci dla nasion.

Róże ruszyły.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:15, 05 mar 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)

Ooo super, dzięki W piątek będę mogła coś znowu podziałać, to będę już wszystko wycinać bo niby dwie rabatki wysprzątałam, a hortensje na nich zostały i tak dziwnie mi to pasowało

Kwiatostany hortensji wycinam zazwyczaj w styczniu, bo już wtedy zaczynają fruwać po ogrodzie i wciskają się w różne zakamarki.

Do przycięcia zostały mi tylko perovskie. Wciąż wyglądają atrakcyjnie, więc zwlekam z ich przycięciem do momentu pielenia na rabatach ozdobnych.

Zieleń, drewno i antracyt 18:34, 05 mar 2025

Do góry
To jeszcze portrecik

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 18:19, 05 mar 2025

Do góry

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 18:03, 05 mar 2025

Do góry
Przedogrodek, do którego jesienią trafił oczar. Na razie rośnie samotnie, ale może jak już skończę ogrod, to powstanie tam jakaś rabata

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:01, 05 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
U mnie dopiero pierwsze sygnały, że fenologicznie zaczyna się przedwiośnie, a u Was już dawno były.

Krokusy ledwo z ziemi wystają.

Takie drobne a tak cieszą
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:59, 05 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
U mnie dopiero pierwsze sygnały, że fenologicznie zaczyna się przedwiośnie, a u Was już dawno były.

Śliczne zdjęcie!
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 17:58, 05 mar 2025

Do góry
Witaj, Gosiu! Zapraszam częściej, bo pewnie pojawią się jakieś kwestie do dyskusji i planowania

A na razie pokazuję moje krokusy i wrzośce na rabatach przed domem
Ogród w malinówkach 16:45, 05 mar 2025

Do góry
A teraz przyjemne rzeczy

Ogród w malinówkach 16:42, 05 mar 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Pokaz te jodłe. Ja mam niedocAs i mojej nie ruszałam jeszxze. Obetne w weekend.
Proszę.

Od tej strony jeszcze jakoś wygląda. Od strony ambrowca gorzej - brakuje czegoś na dole. Niepotrzebnie uciąłem gałązki na dole aż do rozgałęzienia, potem równałem i wyszło źle. Trochę mnie drażni. Chuda i z długą szyją. Teraz to dopiero łabędź (jak to pisze Bożenka)

No zepsułem drzewko. Albo się ogarnie albo wyleci.
Ogród w malinówkach 16:36, 05 mar 2025

Do góry
Ambrowce po przycięciu. Nie ma dolnych gałęzi i skrócone wyższe pędy. W sumie pokrój wrzeciona wyszedł

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:39, 05 mar 2025

Do góry

Krokusy ledwo z ziemi wystają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies