Dzisiaj zrobiłam sobie urlop bo czekało na mnie 3 kubiki kompostu
Część już mi się udało rozwieźć na rabatę za domem. Tam gdzie powstaje w bólach rabata bylinowa. To już jej drugi rok i mam nadzieję, że w tym roku już coś będzie na niej widać.
Kalinowa skończona.
Trawy wsadzone, cisy przycięte, Kalina naprostowana tyle, ile się dało. Wszystko wykartonowane, wykorowane i podlane.
Hortensje Silver Dollar już startują.
A teraz zagwozka. Kupowałam 3 świdośliwy, jako larmackie. Na pewno jednak jest jakiś błąd.
Mam dwie takie.
i jedną taką. Ona kwitła też ciut później.
Co z tego zestawienia nie jest śś larmacką?
Co do tej miłości do przyrody, u oglądających to szczerze wątpię niestety przyzwyczajenie robi swoje. Łatwiej wyrzucić śmieci i pety przez okno nawet na ładny ogródek
Robię odpoczynek od odkurzania ręce mi drżą może posadzę dalie. Trudno maja być przymrozku wszystko szlak trafi.
Azalie pąki nabrzmiałe, kaliny też mają się do kwitnięcia.
O dziękuję bardzo za przedstawione propozycje oraz za podanie rozmiarów szerokości sadzenia traw.
Wszystkie w/w drzewa bardzo mi się podobają. Śliwa wiśniowa piękna ale wole drzewko/krzew, które będzie miało zielone listki ponieważ borodowy mam wrażenie że sprawi iż będzie ciemno. Na przeciw tarasu mamy bardzo wysokie drzewa dlatego bardziej szukam takiego do 4/5metrów. Myślałam jeszcze o świdośliwie ale ballerinie. Muszę poczytać więcej o tych drzewkach.
One mają piękne te liscie. Lubią wilgoć i w domupadają. W ub roku wyniosłam zupełnie gołe patyki do ogródka w doniczce i zapomniałam.Na koniec lata/jesienią miałam cudną rośline. Wtym roku zimowała w domu, ale codziennie miałaze2-3 godziny nawilżać tuzż pod nią włączony. Ostatnie tygodnie trochę mi się zapomiało i zgubiła z 5 pięknych liści. Już wystawiłam na dwór. Niech sobie radzi.
Przemyśl śliwę wiśniową (Prunus cerasifera) 'Pissardii'. U mnie właśnie skończyły kwitnienie i teraz do późnej jesieni będą zdobić bordowymi liśćmi. Dorastają do 6 m max.
Zdjęcie ostatnie dla porównania z wysokością domu. Ta śliwa już osiągnęła maksimum wysokości. Sadziłam w 2007.
(Daj znać, że obejrzałaś, to usunę)
Inna propozycje :
Swidośliwa Lamarcka (Amelanchier lamarckii).
Kolumnowa wiśnia japońska (Prunus serrulata) Amanogawa i inne japońskie.
Wiśnia osobliwa (Prunus × eminens) 'Umbraculifera', to krzaczasta forma, ale można kupić szczepioną na pniu.
Głóg pośredni (Crataegus monogyna) 'Paul’s Scarlet', przepięknie kwitnie.
O ja cię, jaka produkcja I jak ładnie stipa wzeszła.
Ja mam zawsze kłopot z utrzymaniem wilgotności w takich doniczkach. Podziwiam.
Bardzo fajną masz tą ściankę wodną