Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

sylwia_slomc... 21:20, 05 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kwiatostany hortensji wycinam zazwyczaj w styczniu, bo już wtedy zaczynają fruwać po ogrodzie i wciskają się w różne zakamarki.

U mnie zwykle o tej porze już też fruwały po ogrodzie, a w tym sezonie te późne bo dopiero lutowe mrozy sprawiły, że jeszcze ani liliowce ani hortensje się nie spieszą.
sylwia_slomc... 21:22, 05 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Gosiu, porządeczek jest pozorny. Rzutem na taśmę zrobiłam jesienią kanciki i one jakoś tak porządkują mimochodem przestrzeń.
Dzisiaj miałam 17 stopni na termometrze w zacienionym miejscu, lekki wiaterek i cudownie błękitne niebo. Zrezygnowałam z tego powodu z poobiedniego lenistwa przy komputerze i całe popołudnie spędziłam w warzywniku. Oczyściłam poletko z truskawkami, podsypałam je granulowanym obornikiem i podlałam. Posiałam groszek i bób i też podlałam. Oczyściłam kolejną rabatę w warzywniku i zaczęłam tam wysiewać pietruszkę korzeniową i marchew z rzodkiewką. Posadziłam szalotkę. Wszystkie wysiewy i nasadzenia trzeba było podlać, bo w prognozach brak opadów, a niewielka ilość wody w studni wskazuje, że w glebie na wierzchu może być zbyt mało wilgoci dla nasion.

Róże ruszyły.

No to ostro w warzywniku podziałałaś. U nas rolnicy w tunele foliowe nie dogrzewane sadzą już buraczki i selery.
Gruszka_na_w... 21:45, 05 mar 2025

Gosialuk napisał(a)
A ja dziś nabyłam bratki w lokalnym warzywniaku. Wiosna

Szczęściara. Bardzo Ci zazdroszczę. W związku z tym ciepłem na zewnątrz zamarzyły mi się nasadzenia w donicach, a tu nici.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MagdaLenka 21:48, 05 mar 2025

Judith napisał(a)

Takie buty mają wspaniałą podeszwę, która przy każdym kroku wystrzeliwuje człowieka jak z trampoliny . Amortyzacja level master .

Judith, możesz podać na priv model tych butów?
Też by mi się przydała solidna amortyzacja.
Gruszka_na_w... 21:48, 05 mar 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

No to ostro w warzywniku podziałałaś. U nas rolnicy w tunele foliowe nie dogrzewane sadzą już buraczki i selery.

Popatrzyłam na marcową prognozę pogody. Do połowy miesiąca ma być ciepło. Druga połowa miesiąca będzie chłodniejsza i z opadami. Zwykle zaczynałam wysiewy w połowie marca, a w tym roku pogoda by temu nie sprzyjała. Trzeba było zacząć ciut wcześniej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 21:57, 05 mar 2025

MagdaLenka napisał(a)

Judith, możesz podać na priv model tych butów?

Juz wysyłam, jednocześnie istotne jest, że wiele firm ma takie buty w ofercie i to w sporej liczbie modeli. Kwestia odszukania takich, które spełniają indywidualne potrzeby.
Judith 22:03, 05 mar 2025

Haniu, w tej chwili w wielu marketach spożywczych (!) widzę sporo doniczkowych wiosennych: prymule, bratki - we wszystkich kolorach tęczy .
Gruszka_na_w... 22:06, 05 mar 2025

MagdaLenka napisał(a)

Jakieś koleiny, wyboje? Czy tęsknota za wystrzeleniem jak z torpedy?
Gruszka_na_w... 22:07, 05 mar 2025

Judith napisał(a)
Haniu, w tej chwili w wielu marketach spożywczych (!) widzę sporo doniczkowych wiosennych: prymule, bratki - we wszystkich kolorach tęczy .

U mnie są wszystkie wiosenne cebulowe poza bratkami. taki pech.
Wafel 22:07, 05 mar 2025

Bratki też widziałam w swoim warzywniku, ale ja wolę te drobne jak mi wpadną w ręce będą moje

Ja też poproszę o wskazówki obuwnicze, bo jestem na etapie wymiany, może to te same, chętnie porównam
Czy perowskie ciąć do zera? Są u mnie na osiedlowej pierwszy sezon nie chcę im krzywdy zrobić