Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 07:54, 03 maj 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Maj... mój ulubiony miesiąc w ogrodzie za kolory o soczystą zieleń

Bukiecik z tulipanków... fajne,jest to ,że można mieć świeże kwiaty w wazonie ze swojego ogrodu

Pod przekwitniętą Kiku,szaleją tulipanki

ale ładnie konsekwencja w kolorze <3 brawo
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:47, 03 maj 2019

Do góry
Maj... mój ulubiony miesiąc w ogrodzie za kolory o soczystą zieleń

Bukiecik z tulipanków... fajne,jest to ,że można mieć świeże kwiaty w wazonie ze swojego ogrodu

Pod przekwitniętą Kiku,szaleją tulipanki

Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:43, 03 maj 2019

Do góry
B_E_R_E_K napisał(a)
To teraz ja się pochwalę swoją walką z trawnikiem 180m2
W zeszłym roku nawiezione ziemi polnej, teren podniesiony o około 80-100cm od gruntu rodzimego. Wszystko ubite walcem drogowym aby ziemia nie siadała (przy poziomie podniesienia około 60cm) Następnie dowieziona ziemia i wyrównana koparką. Ziemia pod trawe była przesiewana recznie na oczkach 1cm i była bardzo ładnie sypka i napowietrzona. Ziemia równana była łatą na prowadnicach. Następnie zasiałem trawe TRAWNIK POLSKI GAZON na początku lipca ubiegłego roku. Wszystko przysypałem cienutką warstwa piachu i zwałowałem walcem. Niestety na początku lipca przyszły ulewy i sporą część trawy zmyło :/ Następnie dosiałem trawę i czekałem na efekty... Pod koniec sierpnia było zielono ale niestety z plackami bez trawy. Trawnik był regularnie koszony ale niestety wiele się już na lepsze nie zmieniło. W tym roku trawa niemalże wcale jeszcze nie urosła co mnie zmobilizowało do działania. Dałem ziemie do badań i okazało się że jest jałowa. Zalecili mi nawozy (ilość i dawki na foto widać) Niestety nie udało mi się dostać fosforanu amonu ponieważ jest tylko w workach 50kg. Po konsultacji w sklepie ogrodniczym kupiłem 5kg SALETRZAK PRO AGRO, 5kg YARA MILA COMPLEX, i 10 kg azofoski. Wg zaleceń ze sklepu dwa pierwsze poszły na pierwszy rzut dzisiaj rano i podlewanie a po 2 tygodniach kazali 5kg azofoski. Ponadto 2 tygodnie temu zastosowałem AERATOR W PŁYNIE TARGET.
Teraz kilka pytań:
1. Jak zrobić dosiewke na puste placki? Zrobiłem kawałek ok 5m2 metodą z ziemią ogrodową tzn wzruszyłem ziemię posiałem trawkę i wszystko przyspałem ziemią ogrodową do kwiatów. Resztę też tak zrobić czy macie jakieś lepsze sposoby?
2. Ziemia jak leżała na kupie to była ładna sypka obecnie niestety jest mocno zbita i cięzko nawet szpadel wbić choć woda niegdzie mi nie stoi i wchłania się ładnie. (dlatego zastosowałem aerator w płynie aby zrobiła się mniej zbita)
3. Czy nawozy które zastosowałem wystarczą czy jeszcze jakoś można pomóc tej trawie?

Sianie i równanie:

Zrobiłeś dobrą podbudowę pod kostkę a nie pod trawę. To jest ubity piach, będziesz się z tym męczył, tu nie ma co ratować. Wybierz 15 cm, dowieź czarnoziem i posiej to na nowo.
Betula pendula 'Youngii' - brzoza brodawkowata "Youngii" 07:39, 03 maj 2019

Do góry
Dzień dobry
Mam taką oto brzózkę, jest niziutka - wysokość pnia to około 60cm. Czy wiecie może "co z tego wyrośnie"?
Próbuję znaleźć dla niej jakieś miejsce w ogrodzie
Motylogród 07:29, 03 maj 2019

Do góry
Mariposa napisał(a)
Ewo-Ando, zobacz

Queen of Violet ucieszyła dziś moje oczy pierwszym pączkiem

Piękne rabaciska powstały Jak to wszystko nabierze masy i koloru to będzie szał

Pierwszy pączek, jupi Cieszę się razem z Tobą
Motylogród 07:23, 03 maj 2019

Do góry
Mariposa napisał(a)
No to pokażę Wam, co stworzyłam - ogródek, którego nie ma - wg mojej córki

Widok ogólny
To łyse na środku to startujący trawnik

różanka

fragment azaliowo-rodkowo-magnoliowej (widok od strony domu)

widok od tyłu, od warzywnika

Przy różance na razie stopuję, poczekam, aż się wszystko rozrośnie. Ale azaliowa nieskończona, brak wypełniaczy

wooow to nie rabaty ....to rabacice ;D
ale będzie szał
ja azalie staram się sadzić ostatnio grupami bardziej według zasady Danusi "

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach
"
i widzę że do mojego męża też to powoli trafia bo jak już cos kupuje to po kilka sztuk a nie tak jak kiedyś 1 zwłaszcza te małe azalie dają fajny efekt jak są no 3 obok siebie
te większe azalie rok temu kupiłam każdą inną ;p i będzie tęczowo jak zakwitna no ale to takie małe podkniecie zanim zaczęłam wiecej bywać na ogrodowisku .
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:19, 03 maj 2019

Do góry
Bandi82 napisał(a)
Teraz wyglada tak.Ładna 2 lata temu a obecnie 2019 r

Zajechałeś ten trawnik areacją i wertykulacją. Lepiej by było gdybyś nic nie robił, tylko kosił i podlewał. Do trawnika trzeba cierpliwości. Zrób dosiewkę, i gęsto podlewaj, nie koś, dopóki nie wzejdzie trawa, bo odkurzysz wszystkie nasiona, i nie syp czasami nawozu bo spalisz młoda trawę. Konsultuj wszystkie zabiegi na trawniku z kimś kto ma doświadczenie dopóki ty takiego nie nabędziesz.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 06:43, 03 maj 2019

Do góry
Agania napisał(a)

Listowie rusza po całości...jeszcze magnolie mnie rozpieszczają
Jak będą pyszności to jeszcze pokażę...wiesz mnie "Termosiś" pomaga

Super ta kompozycja. Też mam taką kulę. Mogłabym zgapić Co można wsadzić do takowej?

Thermo też mam. Masz jakieś ulubione przepisy? Mogłabyś zdradzić na priva?
Za drzwiami do ogrodu... 01:06, 03 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A zrób mu szach i mat

Tak planuję...,niech tyko wyjdzie na prostą...

Za drzwiami do ogrodu... 00:55, 03 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ja przyszłam na świeżą porcję zdjęć.
Pięknie kolorowo, klimatycznie.
I jeszcze nowa piękna latarnia.Brawo Aniu

Witam,witam
Tak ,w tym roku wiosna u mnie bardziej kolorowa
I trochę dodatków doszło...,z latarni mega się cieszę!
Może kiedyś Aniu po rozpoznajesz moje hosty?Niektóre już się rozwijają.

Za drzwiami do ogrodu... 00:43, 03 maj 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Pięknie, kolorki jak latem

Na tle bieli jakoś bardziej je widać
Przed murkiem zaś na razie przeważa czerwień...
(nowy trawniczek tam jeszcze nie posiany,za bardzo wieje)
Za drzwiami do ogrodu... 00:36, 03 maj 2019

Do góry
agata19762 napisał(a)
Aniu widzę, że stworzyłaś różne światy w swoim ogrodzie
Wszystkie piękne...chociaż zupełnie inne.

Lampa mega a jakie daje spojrzenie na rośliny...super!!!

Ja swoje fotele wiklinowe malowałam 6 lat temu lakierobejcą pędzelkiem.
Było trochę zabawy ale efekt mega.

Agatko,nie mogę się zdecydować na jeden konkretny styl ,więc próbuję połączyć różne
Za fotel muszę się jakoś wziąć ,ale najpierw trzeba go chyba oczyścić z kredowej farby ,żeby pomalować lakierobejcą.A twoje fotele stoją całe lato też pod chmurką?
Ogród Małej Mi 2017 00:14, 03 maj 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aniu posadziłam dziś wszystko, mam nadzieję, że się przyjmie. Jak wracałam do domu, to deszczyk padał, więc dodatkowe podlewanie też było. Jutro wieczorem ci pojemniki odwiozę.
Trochę się kleiło wszystko po tych deszczach, ale też ruszyło z kopyta wszystko, a chwasty najbardziej.

Dzięki

o buksy będę walczyć.. no jak bez nich????

A teraz wszystkim dobranoc, bo rano będzie pobudka ..
Ogród Małej Mi 2017 00:13, 03 maj 2019

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Mam podobny wodomierz a właściwie taki sam. Swoje zadanie spełnia. Rajskie jabłonki piękne. Widzę że pilnujesz dokładnie harmonogramów przyrody.

Jak się nie dało robić nic innego to i takie porónanie harmonogramu dobre dla zabicia czasu i niemyślenia o pękającej głowie i łamiących mięśniach i stawach.. gardle i takich tam zasmarkańcach.. dziś już całkiem nieźle wiec szkoda czasu na takie sprawy..

Ogród Małej Mi 2017 00:10, 03 maj 2019

Do góry
Margarete napisał(a)
Na mróz i suszę nic nie poradzimy - czasami straty w ogrodzie są i trudno...ja wczoraj musiałam pozbyć się usus,onego na amen klona Artropureum po 14 latach...ehhh. Już jesienią miał problem bo pierwej mu liście uschły niż zmieniły kolor na intensywną czerwień. I co gorsza takie suche zostały na zimę, nie opadły....to już były jasne sygnały że coś z nim nie tak. Tegoroczna zima prawie bez opadów i suchą wiosna dopełniły dzieła. Tak więc jak nie susza to mróz. Tak doła ogrodnika....

U ciebie cudnie wiosennie i kolorowo. Psi ząb piękny i fajne te jabłoneczki kolumnowe.
Udanego wypoczynku w weekend !
Może choć trochę uda ci się odsapnąc
Buziaki.

Obawiam się że to nie susza go załatwiła.. .. a to coś na w.

A to las konwalii... zarosną mnie niedługo

Ogród Małej Mi 2017 00:08, 03 maj 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Aniu no cholewka z tymi czeresniami, nawet szpaki nie pograsuja.
Jabonka rajska sliczna
Epimedium tez, u mnie na pewno beda kolejne.
Deszczomierz mam profesionalny i zaczelam zapisywac w kalendarzu ile i kiedy napadalo.

To będziesz jak Bogdzia Ona też wszytko zapisuje .. mi brakuje systematyczności i czasu

Dziś zachwycałam się zielenią.. ta majowa jet po prostu najlepsza.. a po suczy i 3 dniach deszczu to nastąpiło zielone bum... nawet machnęłam ręką na połamane przez grad tulipany..
Chociaż kępka obok przetrwałą bez uszczerbku.. zasłaniał ją krzew

I zieloności.. u Ciebie ich duzo
Ogród Małej Mi 2017 00:05, 03 maj 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Mam nadzieję, że odpoczywasz od zawodowej pracy, chociaż u Ciebie nigdy nic pewnego. Trzymaj się ciepło. u mnie mżawka i niżej 10-tki.

U mnie znośnie było, do południa pracowałam, bo i tak złapałam poślizg kilkudniowy, a popołudnie z Muminkami I nie ma że boli.. do ogrodu mus iść i pracować ..

Dziś byłam bardzo dumna ze starszego, chociaż młodszy też się bardzo starał.. Może kiedyś jednak ktoś przejmie ten ogród w opiekę.. marzyć można W każdym razie było bardzo miło.

I pomidory posadzone Miałam motywację, byle teraz nie odchorować..

Moja bajka 23:30, 02 maj 2019

Do góry
Katkak napisał(a)

ziółko w tej białej, dużej puszce to musztardowiec. Można go dodawać do sałatek. Ciekawie smakuje. Trochę sflaczał, mam nadzieję, że się dźwignie

Już Ci chyba napisałem, że czarodziejką jesteś. Tym razem z palety i puszek złoto wyczarowałaś
Moja działka na Dębowym Lesie 23:30, 02 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Witaj Jolu!
Dziękuję .Oj wszędzie to może nie jest pięknie.Ale i tak to co mam już mnie cieszy.Czyli mamy też zwierzaki lubiące podziwiać ogrody swoich pań
Warzywka są.Ale jeszcze trochę muszę dosiać i dosadzić.
Żółte hakonki żyją,Już myślałam,że nie przetrwały zimy.Ale są,Maleństwa wypuszczają listki.Dzięki Jolu
Może w tym sezonie coś masy nabiorą ??
Czymś je podkarmić ?Czy za młode ?

Cieszę się Aniu że przezimowały gdzieś, kiedyś wyczytałam żeby podsypać je korą, że tak lubią.
Myślę, że całkiem spokojnie można je czymś delikatnie zasilić. Obornik granulowany, gnojówka z pokrzyw, azofoska co tam masz pod ręką, byle nie za dużo.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:25, 02 maj 2019

Do góry
Agania napisał(a)

Cudo!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies