mam nadzieje, ze moje przezyja zostana i sie rozsieja mam trzy ale narazie jedna tylko zakwitla
Teraz czekam na klientow
z kotami tak juz jest ale jak male to ciesza
rano troche popadalo, teraz sie wypogadza. Zjedlismy sniadanie na tarasie skoro teraz taki wysprzatany no i dzis u nas swieto wiec siedzimy w domu i troche sie krzatamy
W tym ogródku przeprowadzona była zmiana...założyliśmy nowy trawnik, postawiliśmy płotek, żeby odrodzić go id reszty...teraz jeszcze założyć ekobordy, obsadzić, obsypać sciółką... Połacie ziemi, które widać na zdjęciu już się zazieleniły
Dla porównania w listopadzie było tak (tu już po usunięciu skalniaka)
Orlaya
Mme Isaac pereire mnie nie zachwyca...kwiaty są bledsze od tych na zdjęciach, szkodniki ją bardzo, a zapach...spodziewałem się szału, a go nie ma...
New Dawn
Ładnie zakwitł kozłek, choć nie wszystkie posadzone sadzonki...
Kwiaty urocze, ale zapach...okropny, całe szczęście ze czuć go dopiero jak się powącha z bliska...
Wiesiolek
I rabatka od długiej strony
Zrobiłem dosiewki tam gdzie były placki i całą trawe przesypałem czarną ziemią kwiatową i dokładnie zlałem wodą żeby siadła ta ziemia. Po 3-4 dniach nawozy na Yara mila complex i saletrzak oba po 5 kg na okolo 160m2. Po 2 tygodniach koszenie i azofoska 5kg na całosc. Nastepnie po tygodniu kolejne koszenie. I po kolejnych 4 dniach koszenie i saletra amonowa 4kg na calosc. Kolejne koszenie wypadło po 4 dniach i tu niestety zaczely sie teraz lekkie schody tzn susza:/ Trawa mocno zwolnila ze wzrostem i zaczeły pojawiac sie suche placki które po podlaniu na drugi dzien wygladaja wyraznie lepiej. Minusem jest ze mieszkam na podmoklym terenie ale poziom placu mam podniesiony o metr w stosunku do gruntu rodzimego i niestety woda slabo siedzi w ziemi. Obecnie musze podlewac codziennie aby trawe utrzymac w jako takim stanie. Srednio na calosc wylewam okolo 1,5m3 wody w czasie 1,5h. W jednym miejscu dosiewka ususzyla sie calkowicie
Problem jest ponadto przy płocie (beton) i przy kostce brukowej bo przy upałach od razu tawa na jakies 5-10cm jest ususzona. Ponadto u mnie cały czas z tyłu mam pełne słońce. Jedynie miedzy budynkami jest cień z rana i pozniej od około 14. Cała reszta niestety w pełnym słońcu. Tam gdzie od 14 jest cien trawa jest najladniejsza, a w innych czesciach niestety widac skutki palacego slonca... Teraz trawa nie jest niczym nawozona przez upały, koszenie wypada co 5-6dni a nie co 4 i zbieram o około 1/4 mniej trawy niz wczesniej i jest sporo lzejsza bo wczensiej worek 120Litrow wazyl jakies 40-50 kg a teraz max 30kg.