Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Poppy 19:58, 25 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Gnojówka z pomidorowych liści w literaturze ogrodniczej zalecana jest do podlewania pomidorów. Dlaczego zalecają- pewnie robili jakieś badania. Na moje oko może mieć w sobie oprócz azotu potas.
Podlewanie rozcieńczonym mlekiem zapobiega zarazie ziemniaczanej na pomidorach i ogórkach. Stosuję od zeszłego roku z bardzo dobrym skutkiem. (bakterie kwasu mlekowego są z tych pożytecznych)

Dzieki, to kupie mleko specjalnie dla pomidorow i ogorkow. U mnie zaraza ziemniaczana zalezy od pogody glownie, zeszle lato bylo suche i gorace, pomidory w gruncie pokazaly pierwsze objawy pod koniec wrzesnia, a pod folia jakos to byl poczatek listopada. No ale to wyjatkowe lato, bo bywalo,ze od polowy sierpnia i nici z pomidorow.

Co do gnojowki pomidorowej, to jeszcze zobacze
Monia81 21:29, 25 cze 2019

Haniu, ależ miło było pospacerować u Ciebie stipa w takich ilościach wygląda bosko, to jej trzeba przyznać, efekt łał super, chociaż te jej wysiewanie ma i minusy, u mnie stipa razem z werbenką postanowiły się rozsiać po innych rabatach, więc ukrucić te harce musiałam...
buziaczki
Gruszka_na_w... 22:41, 25 cze 2019

Poppy napisał(a)

Strasznie mnie ucieszylo to, co napisalas, bo u mnie Comte ma byc na pierwszym planie A jak duza byla u Ciebie przed przesadzeniem?
A Mary, no coz, wzielam ja na probe, cena byla okazyjna, nie bylam przekonana, ale ma w sobie to cos. Nie wiem, czy jej bedzie dobrze na 2 planie, ale moze nie bedzie narzekac. scinasz ja czasem do wazonu? Ciekawa jestem, jak dlugo sie utrzymuje. Na krzaku znacznie dluzej niz inne austinki, co jest zaleta.

I kojarze, ze masz Mme Isaac Pereire i Zefiryne. Jak ocenilabys ich odcien rozu? Ciagle szukam miejsca dla Madame, bo rosnie duza i szeroka, a do tego mam problem z odcieniem, bo o ile Zefiryna zakwitla, tak Madam ciagle w donicy i chyba w tym roku kwiatu nie bedzie.

A ogrod dojrzewa Ci smakowicie

Poppy,przepraszam za zwłokę w odpowiedzi. Umknęło mi Twoje pytanie.
Comte pierwotnie posadziłam z przodu tarasu między miskantami. Po roku prawie nie miała przyrostów. Wysadziłam ją w nowe miejsce. Wypuściła trochę drobnych pędów i zakwitła jednym kwiatkiem. Ten sezon to jest drugim po przesadzeniu. Podrosła, trochę zmężniała i ma sporo kwiecia. Olbrzymem, takim jak Mary, to nie jest.

Zephirine Drouhin w zamierzeniu miały obrastać pergolę z boku budynku.Posadziłam dwie. Wystawa kiepska. Trochę słońca jest tam o wschodzie, potem od 15-16 do wieczora. Jej zaletą jest brak kolców i to, że teoretycznie znosi małą ilość słońca. Niestety u mnie się to nie potwierdziło. Jedna chorowała, rosła kiepsko; już jej nie ma. Druga też w kiepskiej formie. W zeszłym roku podłapała rdzę, a w tym mączniak jej dokucza.Kwitnie symbolicznie. Nie wiem, czy ona taka wybredna, czy trafiły mi się kiepskie sadzonki. Myślę o zastąpieniu jej powojnikiem.

Madame Isaac Pereire to krzepka róża. Zdrowotność znakomita, zimowanie też. Kwitnie obficie. Teraz kończy pierwsze kwitnienie. Podczas drugiego potrafi wypuścić pojedynczy długi bat, ale od razu go skracam.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:50, 25 cze 2019

anna_t napisał(a)
Ja zostawiam wyciete liscie pod krzaczkiem bo to podobno odstrasza robale, mrowki.
Haniu piękne zdjęcia

Dziękuję, wciąż się uczę. Dobrego nauczyciela brak pod ręką, a samouctwo wymaga dłuższego czasu.
Liście pomidorów też rzucam na ziemie, ale raczej traktowałam je jako ściółkę. O działaniu odstraszającym nie wiedziałam.

z serii "widziane z hamaka"

i lawenda, bo lubisz

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anna_t 23:07, 25 cze 2019

Oj lubię, dziękuję
Jak tniesz lawenda to aż tak do suchego czy raczej ostrożnie?
Gruszka_na_w... 23:09, 25 cze 2019

paniprzyroda napisał(a)
Zanurzyłam się w Twoim lecie po czubek nosa, takie te rabaty bujne Mikołajka tnę jak się wybarwi na dobre, idealny do suchych bukietów, inaczej są sryliony siewek, które nie dają się tak łatwo wypielić, bo odrastają z długiego, palowego korzenia. Najlepiej usuwać jak tylko wzejdą.

Instrukcja obsługi taka jak w przypadku przegorzanów.

A lato zaczęło z przytupem.

Nawet owies mam.

Gruszka_na_w... 23:13, 25 cze 2019

anna_t napisał(a)
Oj lubię, dziękuję
Jak tniesz lawenda to aż tak do suchego czy raczej ostrożnie?

Początkowo cięłam nieśmiało, ale nabrałam odwagi i teraz tnę do suchego. Ma ładniejszy pokrój, kiedy się ją mocniej tnie.

Gruszka_na_w... 23:26, 25 cze 2019

Dzień był tak upalny, że moje umęczone skwarem ciało legło pokotem i zasnęło po południu. Byłam tylko w stanie postać kilkanaście minut z wężem i podlać pomidory, bób i nowe nasadzenia. Nie nadaje się do życia w temperaturach wyższych niż 25 stopni.
Kawałek modernizowanego wnętrza.Kiedy z przodu nie będzie róż i traw, one będą widoczne, a potem zejdą na drugi plan.

Jarzmiankom jest trochę ciasno. Może nie zapomnę ich podzielić w sierpniu. Miejsce w cieniu by się znalazło.

Te wielkie liście doceniam zwłaszcza w takie dni jak dzisiejszy.

Ten jeszcze słabo cieniuje, ale za parę lat, być może.

Gruszka_na_w... 23:37, 25 cze 2019

Monia81 napisał(a)
Haniu, ależ miło było pospacerować u Ciebie stipa w takich ilościach wygląda bosko, to jej trzeba przyznać, efekt łał super, chociaż te jej wysiewanie ma i minusy, u mnie stipa razem z werbenką postanowiły się rozsiać po innych rabatach, więc ukrucić te harce musiałam...
buziaczki

U mnie mało jest regularnych nasadzeń. Jej samosiew nie jest zbyt dużym problem (zawsze jakiś chętny się znajdzie). A nawet jeśli zostanie, to wpasowuje się w całokształt.

Gruszka_na_w... 23:44, 25 cze 2019

I dla Brzozowej Agatki- z dedykacją od Pana Ponurego. Jest tak smętny z tymi peruczkami, że aż mi go żal.

A towarzystwo ma takie sympatyczne.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies