A jeszcze tak na podsumowanie dzisiejszego dnia powiem wszystkim, że jestem ... załamana po dzisiejszej burzyzwłaszcza na pierwszym trawniku nie jest dobrze - przemieszczone nasiona w wielu miejscach!!! Płakać mi się chciało normalnie jak to zobaczyłam!
Ja bym z nich nie rezygnowała, bo są bardzo ładne, zimą faktycznie zdobią rabaty, tylko dodaj tej kory przekompostowanej do ziemi jak będziesz sadzić, tak jak radziła Toszka, może dzięki temu nie będą Ci miejscowo wygniwać, ja swoje będę przesadzać i wtedy zrobię to samo.
I myślę, że obcięcie na łyso wczesną wiosną to dobry pomysł ja zostawiłam taką 5 cm czuprynę i pomimo, że teraz już jest dużo młodych liści to te stare krótsze spośród nich wyglądają i psuje to efekt, jak będę mieć chwilę to postaram się je jeszcze skrócić.
A to zdjęcie z dziś (wybrałam do sfotografowania jeden z ładniejszych egzemplarzy ):
Naprawdę Ci się podoba?
Z tyłu dałabym kosodrzewinę
To jest rabata na froncie - południowa, ale zacieniona przez tuje ... może bardziej tam gdzie ustawiłam carexy jest więcej słońca
Jeszcze nie wiem jak będzie ze spotkaniem u Jankosi, ciągle coś się zmienia, ale może chociaż na 2godzinki przyjadę
Dzięki za słowa pocieszenia
Ale teraz myślę, że mogłam najpierw popytać i poczytać ... a nie tak na żywioł iść
A z drugiej strony myślę sobie ... a może akurat ...?
Reniu, mam evergoldy i właściwie nie mam złych doświadczeń z tą turzycą. Ogromnym jej plusem jest to, że swietnie wygląda zimą. Później te żdźbła nie są ładne, ale szybko wyrastają nowe. Dziewczyny pisały, ze sposobem jest obcięcie wiosną "na łyso", przetestuję w przyszłym roku... Myślę, ze będziesz z niej zadowolona...
U mnie wstawiłam zdjęcia, jak wygląda evergold teraz. Dyskutowałysmy na ten temat z Mirellą wlaśnie. Są to sadzonki u mnie 2-letnie, kilkakrotnie już dzielone. A kupiłam 2 sztuki
Śliczny ogród stworzyłaś piękny tarasik, zadbane rośliny, dodatki w dobrym stylu
Dobór kolorów pełna profeska
A ta soczysta zieleń trawniczka ... do pozazdroszczenia
Łukasz
Pisałeś na jednym z wątków o tym, że jesteś zadowolony ze swoich evergoldów
Na jakim stanowisku u Ciebie rosną i jaką mają glebę?
Piszesz, że robią się z czasem bardziej żółte (zależałoby mi na tym) ale tzn w ciągu sezonu czy z upływem lat?
Małgosiu ... no wiesz co? Nie możesz tak mówić ... jeszcze mniejsze ogrody dostępują zaszczytu prezentacji telewizyjnych czy drukarskich
A ogród Szefowej?... przecież tez do dużych nie należy
Ale za to jest wieeeeeelki inaczej!!!
Nawet na 400m2 możesz pokazać co Ci w duszy gra