Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ana_art 06:39, 12 cze 2015

ren133 napisał(a)
Zrobiłam małą przymiarkę na rabacie z ambrowcem

carex evergold

Co o tym myślicie?
Czy nie jest za mdło? Chociaż na tle kory może będzie lepiej wyglądać?
A jeśli jest ok, co dosadzić z tyłu?
Czekam na Wasze opinie
dużo masz tego miejsca z tyłu? fajnie wyglądało by coś ciut większego o innym kolorze i kształcie. Jakaś zielona, lub brązowa trawa, a może bergenie? Mają zielone okrągłe liście, fajnie kwitną, albo w innym kolorze fioletowa szałwia. Tania, zimozielona, nie wymagająca, ja jestem pod jej wrażeniem u siebie...
ren133 10:05, 12 cze 2015

lindsay80 napisał(a)
i znowu świetne zakupy u Ciebie.
Carex Evergold jesienią mnie zachwycił, ale teraz z kolei marnie wygląda.
Miejscami wygnił, musiałam go wygolić prawie na łyso, już odbija nowymi listkami, ale żeby zachwycał to jeszcze trzeba czasu.
Toszka gdzieś radziła, żeby sadzić je mieszając ziemię rodzimą z korą przekompostowaną.
Z ambrowcem powinien się fajnie komponować, szczególnie na jesieni, gdy liście ambrowca będą przybierać kolory czerwieni.

Edytko
Myślałam, że to "łatwa" turzyca
Trochę się zmartwiłam ...
Masz może jakieś doświadczenie w przygotowaniu takiego podłoża? To musiałaby być bardzo drobna kora?
ren133 10:27, 12 cze 2015

waldek727 napisał(a)

Podobał Ci się mój trawnik?
Renatko. Ja Ci życzę żeby Twój był jeszcze piękniejszy. I to tak z całego serducha.
Jeżeli mogę coś podpowiedzieć, to strzyż go do połowy sierpnia co 5 dni na wysokość 3,5-4 cm. To Ci zagwarantuje w pierwszym roku, iż trawa nie będzie nabierała masy tylko większość swojej energii poświęci na to, aby prawidłowo się ukorzenić. Gęsta darń jest najlepszą zaporą dla chwastów i owadów.
Powodzenia. Trzymam kciuki za piękny, soczyście wybarwiony zielony dywan.
Ps.
Jaka to mieszanka traw?

Dziękuję Waldku za dobre rady
Postaram się przestrzegać Twoich wskazówek
Wybrałam Barenbrug Exclusive.
Margarete 10:32, 12 cze 2015

ren133 napisał(a)

Oj ... żebyś wiedziała ... pot lał się z czoła
Ale satysfakcja ogromna A wiesz co w tym wszystkim było bezcenne? ... pyszna kolacja z deserem od mojej córci

W sumie wychodzi około 350 m2 trawnika

Cyprysiki kupiłam jako wypełniacz na całkiem wąską rabatę między bukiem a rabatą hortensjową:

o rany.....350 m trawnika.....jak to brzmi.....a mój cały ogród z domem i przedogródkiem ma......400 metrów.
Z kim ja sie porównuje.....jakie ty masz możliwości.......eh
ren133 10:33, 12 cze 2015

ana_art napisał(a)
dużo masz tego miejsca z tyłu? fajnie wyglądało by coś ciut większego o innym kolorze i kształcie. Jakaś zielona, lub brązowa trawa, a może bergenie? Mają zielone okrągłe liście, fajnie kwitną, albo w innym kolorze fioletowa szałwia. Tania, zimozielona, nie wymagająca, ja jestem pod jej wrażeniem u siebie...

A ja myślałam o kosodrzewinie?
Brązową trawę przykładałam i tak średnio mi to wyglądało...
Bergenie podobają mi się, ale powiem szczerze na tej rabacie nie brałam pod uwagę kwitnących ... no nie wiem...
lindsay80 10:45, 12 cze 2015

ren133 napisał(a)

Edytko
Myślałam, że to "łatwa" turzyca
Trochę się zmartwiłam ...
Masz może jakieś doświadczenie w przygotowaniu takiego podłoża? To musiałaby być bardzo drobna kora?

Renia,
ta dyskusja o carexach była tu:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5379-czasem-slonce-czasem-deszcz?page=103

Kacha123 też pisała, że u niej Evergold nie najlepiej wyglądał jakieś 2-3 tygodnie temu, chcesz to wrzucę fotkę aktualnego stanu u mnie.
ren133 10:54, 12 cze 2015

Margarete napisał(a)

o rany.....350 m trawnika.....jak to brzmi.....a mój cały ogród z domem i przedogródkiem ma......400 metrów.
Z kim ja sie porównuje.....jakie ty masz możliwości.......eh

Małgosiu ... no wiesz co? Nie możesz tak mówić ... jeszcze mniejsze ogrody dostępują zaszczytu prezentacji telewizyjnych czy drukarskich
A ogród Szefowej?... przecież tez do dużych nie należy
Ale za to jest wieeeeeelki inaczej!!!
Nawet na 400m2 możesz pokazać co Ci w duszy gra
Kacha123 12:29, 12 cze 2015

Wpadłam w odwiedziny. Carexy masz wypasione, moje dopiero teraz zaczynają wyglądać, ale może to kwestia podłoża. Próbować warto, bo to ładna trawa
Krys 12:31, 12 cze 2015

ren133 napisał(a)

Dzisiaj jestem już w pracy
Ale zrobiłam małe zakupki
I dostałam prezenty: werbenkę (policzyłam ok 23szt wyszły) i naparstnice na rabatę w półcieniu
Krysiu DZ I Ę K U J Ę

Przywioże więcej w niedzielę,zobacz jak wyglada w neci latria kłosowa której nie chciałas a moze chcesz mam biała do oddania
Milka 17:53, 12 cze 2015

Niestety nie jest to łatwa turzyca, bardziej woli cien i dùzo wody. Jednak cos tam bym dolozyla, na razie nie mam pomyslu, bo sama się zapetliłam, ze starego w nowe