Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród niby nowoczesny ale...

Ogród niby nowoczesny ale...

Tess 10:37, 12 cze 2015

Też to mam, moje citronelki wyglądają okropnie.
Ale pomimo tego, że w ub. roku wpadłam w panike, bo uważałam że to rdza, to jednak rdzą chyba nie jest.
Owszem, rdza na zurawkach pojawiła się w Anglii ok 10 lat temu i pewnie dotarła już do nas, ale jej objawy sa zgoła inne. Rdzę Żurawek wywołuje grzyb Puccinia heucherae.
google tak pokazuje objawy:

https://www.google.pl/search?q=Puccinia+heuchera&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCMQsARqFQoTCPHT-NDdicYCFaa8cgodVacA-Q&biw=1152&bih=747

Czyli - to nie to.

Ale ja się zastanawiam, czy to nie jest bakteryjna plamistość liści (Xanthomonas sp., Pseudomonas cichorii).

siódme zdjęcie od góry
http://plant-clinic.bpp.oregonstate.edu/november

Tylko - tak na logikę biorąc - gdyby citronelki to u mnie miały, to i inne winny być zaatakowane (chyba). No a nie są. Chyba, że citronelki są bardziej podatne na tę chorobę.

Już sama nie wiem

Tess 10:44, 12 cze 2015

dodam, że posadziłam trzy na próbę w cieniu. Maleństwa, które nie dawały rady ruszyc, bo co wypuściły liść, to mu obsychał.
Zamierzam tym sposobem sprawdzić, czy przyczyną zmian na lisciach jest słońce. Na razie - jakieś trzy tygodnie tam siedzą - zmian na liściach nie ma.
Magda70 10:51, 12 cze 2015

Tess...tak na szybko piszę bom zarobiona dziś w papierach...

To nie są citronelki lecz wlasnie chyba tak jak Juzia pisze -lime coś tam.

I one w/g Finki mialy dać radę w słońcu - i w zeszlym roku dawały.

Dopiero teraz zaczeły tak wyglądać.

A z ciekawostek to jedną uratowaną citronelkę przeniosłam w cień i już ponad
miesiąc sobie tak rośnie i też tak wygląda.

Więc sama już nie wiem.
Muszę je jeszcze poobserwować...

Dzięki wszystkim za mile słowa
Zagiel może w przyszły tyg zawiśnie...wtedy obfocę
a teraz srruuuu do ukochanych papierów wracam

Magda70 11:00, 12 cze 2015

No to Tesiu eksperymentujemy zatem w cieniu
nawigatorka 11:24, 12 cze 2015

To słońce-moje lime marmolade roslyb w cieniu i było ok,teraz mają więcej słońca i tak samo wyglądają jak Twoje.
proximka 13:47, 12 cze 2015

Magda widzę że masz tochę czosnków. Ja chciałam swoje posadzić w rabacie żwirowej. Myślisz że to dobry pomysł? Czy one sobie poradzą wiosną żeby przebić warstwę żwiru?
Magda70 13:59, 12 cze 2015

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Wpadłam zobaczyć i już wiem że będę stałym gościem, jeżeli pozwolisz. Niektórzy to rodzą się z darem do projektowania ogrodów... już dwie pierwsze strony z tym murkiem są super a potem to już słów brak

Z tym darem do projektowana to kochana nie przesadzaj ale dziękuję za miłe slowa

jalos napisał(a)

no to szacun...
Ja poszłam sadzić dopiero po 21.00 i udało mi się posadzić zaledwie 1 bukszpana, 2 stipy i 6 szałwi - szału nie ma...

ciekawa jestem gdzie te cisy sadziłaś (jaka odmiana?)

Oj tam szacun...kręciłam się jak smród po gaciach bo mi się samej nie chcialo...eM wrócił po piłce i pomógł...on kopal dołek w suchej ziemi a ja sadziłam

jalos napisał(a)

wiesz co, chyba zaryzykuję i też taki kupię - tylko 3 x 4.

Masz już pomysł jak go zamontować?
Czy Twoja pergola ma wymiary 4 x 4 ?
ciekawa jestem czy żagiel się rozciągnie ponad te 3,6 m czy nie.

Nie mam pomysłu..będziemy kombinować w tygodniu. Moja pergola ma właśnie 3,6 x3,6 więc kombinacje będą...
Magda70 14:47, 12 cze 2015

ren133 napisał(a)

Magda
Jaką masz tutaj wystawę?
Czy hakone da radę na słońcu (od 10hdo16h)?

Ren133, moje hakone mają taką samą wystawę jak żurawki żółte i dają radę. Mniej więcej w tych godzinach mają słońce. No może godzinkę krócej.

babka napisał(a)
Magda, oczy wybałuszam oglądając Twój ogród, niesamowity jest. A Krzyśkom liście poobrywałaś widzę, też chciałam ale bojałam że nie będę wiedziała gdzie są przy wykopywaniu. (kiedy się wykopuje? )Co tam pod nimi masz posadzone ?
Piękne ale moje większe

Ja nie będę tych czosnków wykopywać. W sumie to chyba żadnych nie będę wykopywać... a liscie mnie denerwowaly - bałagan mi robiły na rabacie.
Magda70 14:48, 12 cze 2015

proximka napisał(a)
Magda widzę że masz tochę czosnków. Ja chciałam swoje posadzić w rabacie żwirowej. Myślisz że to dobry pomysł? Czy one sobie poradzą wiosną żeby przebić warstwę żwiru?

na 1000% dadzą rade. sadź. Nawet maleńkie ostrowskiego się przebiły przez kamyki

pozdrawiam wszsytkich i zyczę miłego weekendu...wracam w poniedziałek
Ensata 16:28, 12 cze 2015

Magda, wyszarpąłam paczkę. Napisalam skargę. Teraz je reanimuję