Wybrałam się dzisiaj na spacer.Miałam pójść nad zalew,ale nie doszłam.
Usłyszawszy stuki i piki maszyn... kilka działek dalej i zajrzałam do Bogusi
A tu sie dzieje.
Dokładnie. Powtarzanie tej samej rośliny w kilku miejscach daje magiczny efekt - przykład był w ogrodzie Kwartecika.
A na małej rabacie, jeśli zrobisz duże plamy, to nie będziesz miała miejsca na powtórzenia (ja już nie mam)
a plan bym widziała tak:
nie byłam pewna w którą stronę powinien iść ząbek przy skarpie. jestem otwarta na propozycje w tym zakresie
Hm... coś się Wojtek grupowo nie widzi No to widać, jaka ze mnie projektantka
Może w takim razie pójdzie na rabatę widoczną w tle - tam go planowałam pierwotnie.
Gosiu, no spore te Twoje Wojtki - ja chciałam w tym miejscu go tak na jakiś metrze wysokości utrzymać.
Kasiu, kulki też rozważam - mam jeszcze jedną buksową w zanadrzu, drugą musiałabym dokupić, chyba, że zrobiłabym asymetrycznie, bo na lekkiej nóżce - taką mam i tak planuję ją przesadzić z dotychczasowej miejscówki. Albo Danice posadzę.. myślałam też kiedyś o rozchodnikach albo jeżówkach na tą rabatę.
Witam,
proszę o pomoc co się dzieje z moimi klonami Crimson sentry?
Klony posiadzilam rok temu, ladnie przezimowały, ale zaczely schnąć liście. Popsikalam topsinem.. Da się je uratować? Czy to jest ta nieszczesta werticilioza?
Teresa jeżeli zależy Ci na złotym kolorze(zwłaszcza wiosną) to wiąz, jak chcesz mniej stresu to buk
na drugim zdjęciu wcisnął się wiąz Wredei przycięty na kulkę poprzednio był na igłę
aktualne kolorki nie do pobicia
na pierwszym planie Purpurea Pendula z tyłu Purple Fountain
Dobrze, teraz z takiej perspektywy zgrzyta ale nie połączenie kolorów bo te mogą jedne podkreślać drugie a zgrupowanie w zbyt duże placki z dramatyczną różnicą wysokości. Wiem, że chciałaś klimat leśny ale to nie jest naturalny układ. Co ty tam masz na tej rabacie? Bo to co jest na planie to nie jest to co na rabacie. Z tyłu są parzydła ale jakieś takie mniejsze? jarzmianki białej to ja tu nie widzę... hakone to all gold?
Ja każdego roku działań a w tym roku jestem daleko w tyle. Grządkę chwasty zarosly. Dzisiaj posieje pietruszkę i koper. Ogórki posieje w przyszłym tygodniu. Jedne już wysiane.
Flance selera kupię tak aby mieć pod ręką w razie czego. Wiem że swoje to swoje, ale tyle zachodu. Jak ktoś mieszka stałe to może siać i sądzić. Mnie ciągle czasu brakuje nie mogę się wyrobić
Przed chwilą 15 taczek ziemi przewiozlam trawy będę sądzić.
Basiu, co to za śliczne, żółte „potwory”? Czyżby żurawka? U mnie są dużo mniejsze.
Polecane przez Ciebie powojniki mają się u mnie bardzo dobrze Mam nadzieje, że juz w tym roku obficie zakwitną
U mnie trawa też jest miejscami pożółkła. Pewnie mogą być takie przyczyna jak nawóz lub/i woda albo za dużo albo za mało. Gleba u mnie zasadowa i taka skorupa się robi jak słońce przypiecze staram się podlewać regularnie nie patrzę i nie czekam na deszcz, za domem w cieniu lepiej rośnie niż w słońcu. Nawóz do tej pory dawałem dwa razy, wertykulacja i aeracja na wiosnę oczywiście przeprowadzona, trawa Barenbrug uniwersalna.
@damcio24 Trawa przepiękna, wzorowa, sam bym chciał właśnie takie coś mieć, siana czy kładziona z rolki? System nawadniający jest?