Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

W Kruklandii 08:16, 06 maj 2021

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Czy Twoja kosodrzewina to Pumilo? Faktycznie tak wolno rośnie? Kiedyś Pod złamanym skrzydłem widziałam taką rabatę brzozy kosodrzewina i trawy i nie mogę się uwolnić od tego widoku . Zbieram informacje.

Tak, Pumilio, ale czy rośnie wolno to bym nie powiedziała
Moja skubana co roku i taka mała nie jest Bez uszczykiwania byłaby jeszcze większa.
Varellki są mniejsze, ale za to bardziej kuliste.

A ja właśnie w nowym robię taką rabatę z brzozami, kosodrzewinami i trawami Znaczy będę robić... bo jeszcze daleka droga przede mną.
W Kruklandii 08:10, 06 maj 2021

Do góry
edi75 napisał(a)

Przyszłam sie przywitać...Zachwyciły nie Twoje brzozy-Jaka to odmiana?. Lawendy fajnie przycięte i ile już liści

Witaj!

Brzoza pożyteczna Doorenbos.

Lawenda ma liście zeszłoroczne, ale powoli już rusza.
W Kruklandii 14:59, 05 maj 2021

Do góry
Czy Twoja kosodrzewina to Pumilo? Faktycznie tak wolno rośnie? Kiedyś Pod złamanym skrzydłem widziałam taką rabatę brzozy kosodrzewina i trawy i nie mogę się uwolnić od tego widoku . Zbieram informacje.
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:30, 05 maj 2021

Do góry
sarenka napisał(a)

Aha nie wiem jaki jest ten nasz, rośnie w jednym miejscu niedaleko brzozy i tuj i póki co ten pigwowiec ma 1 m wysokości, a rośnie ze 3 -4 lata. To może większy nie będzie

Nigdy nic nie wiadomo
W Kruklandii 09:24, 05 maj 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
Tardy nawet się nie otwierają... słońca im trzeba.

Ogólnie to nudnawo u mnie. Jeszcze

Przyszłam sie przywitać...Zachwyciły nie Twoje brzozy-Jaka to odmiana?. Lawendy fajnie przycięte i ile już liści
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 08:30, 05 maj 2021

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Asia jestem prawie pewna że to to. Z opisu w googlach całkiem mi pasuje. Poza tym wyczytałam że larwami żywią się dziecioly. I to by się zgadzało bo w tym miejscu co na fotce jest pelno malych dziurek tak jakby dzieciol ostukiwal kore. Czytałam u Ciebie ze zastanawiasz się nad szałwia. Ja mam caradonne. Teraz to będzie jej drugi sezon ale mam mieszane uczucia. Coś ja chyba je. Nie wiem co........bo nie zlapalam na gorącym uczynku. Ale podejrzewam ślimaki. W tamtym roku ja obgryzaly i w tym roku mimo że dopiero zaczynają pojawiac sie listki, niektóre są wyzarte do korzenia a reszta wygląda tak

Agnieszka, szkoda brzozy, czy te szkodniki dalej tam są?

Też mi się wydaje, że szałwię lubią ślimaki i nie wiem czy nie nornice...
W ubiegłym roku myślałam, że szałwia nie wyjdzie, w tym też ciężko.
Zrobię później zdjęcia mojej to zobaczysz bjaknwyglada.
Ciekawe co im nie pasuje...
Ptasi gaj 23:50, 04 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Podoba mi się ta rabata, czekam aż trawy podrosną .

Dzięki Agnieszka. Jak co roku nic tutaj się nie zmienia jedynie obszerniejsze vtrawy Rosna. Nie ma co zmieniać ten rok to wyjątkowy już powinny być czuprynki opóźnienie ok 2 tygodni w trawach zimna ziemia.

Dzisiaj szykowaliśmy z eM następna okrągła tam będą różne ale niższe.
Myślałam, że sama nie zrobię, ale eM przywiózł siatkę na Krety zaczęło się od przymiarki a skończyło się na 3)4 pracy zabrakło siatki.

Zwozilismy różności ziemia po kretach, siano po wertykulacji i darń po kancikach. Na spód rozplantowslam chwasty 3 taczki, następnie siano, później siatka, darń i ziemia po kretowiskach teraz musi poleżeć. Później jeszcze nawieziemy ziemi i posypką żwirek drobny z piaskiem

Skalniak uporządkowany, opielony odkurzony z opadłych liści. Już myślałam że ładne. Nie czyściłam w jesieni bo miałam lenia teraz musiałam zrobić. Żwirek był prawie zielony od chwastów i niezapominsjki

Po ulewach pokazała się woda w suchych oczkach

Wichury przerzedziły brzozy mam bardzo dużo opadziny czekam aż wiatry ustaną

Moja "przyziemna" :) pasja 22:41, 03 maj 2021

Do góry
Sebek napisał(a)
I dziś i wczoraj piękne czyściłas brzozy z kory, ze takie białe?

Hehe, te czasy już minęły . Rok po posadzeniu brzóz czyściłam tę brązowa korę z nich, jak tylko zaczynała pękać, bo tak nie mogłam się doczekać białego pnia
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 22:12, 03 maj 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wiosna buchnęła kolorami nie wiadomo kiedy w trzy dni brzozy z łysych mają liście, szybko im poszło

No właśnie 5 dni - przed wyjazdem na majówkę

i dziś
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 22:09, 03 maj 2021

Do góry
Wiosna buchnęła kolorami nie wiadomo kiedy w trzy dni brzozy z łysych mają liście, szybko im poszło
Doświadczalnia bylinowo-różana 17:01, 03 maj 2021

Do góry
Anda napisał(a)

To zależy od odmiany. Są takie co rosną do 1m, a są takie co do 2m

Aha nie wiem jaki jest ten nasz, rośnie w jednym miejscu niedaleko brzozy i tuj i póki co ten pigwowiec ma 1 m wysokości, a rośnie ze 3 -4 lata. To może większy nie będzie
Ogród w dolinie 15:31, 03 maj 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

To z mahonią mi dałaś
Myślałam o niej pod brzozy a nie wpadłam na to, żeby była tutaj.

Miałabyś zapach wiosną i zimozielono, po kwitnieniu cięcie i koniec prac.
Mahonie, jak jedna z niewielu roślin poradzi sobie pod brzozami
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:33, 03 maj 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Dziękuję za informacje
Błędów pewnie nie da się uniknąć, bo człowiek się czasem bsam musi przekonać

20 lat to kawał czasu. Czyli rośliny długowieczne
Myślałam bo nich od brzozy

To prawda, tak z nami jest..U mnie wszystko stare razem ze mną, tylko od 2011 nowe i zmiany, ale i to już ma 10 lat.
Pod brzozami one sobie poradzą, bo niewiele roślin daje radę, brzozy ciągną wodę.
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:21, 03 maj 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Asiu pytaj, bo lepiej błędów nie popełniać.
Moje już 20 lat mają. Po przekwitnięciu radykalnie przycinam, wtedy trzymają zwartą bryłę, liście są ładniejsze i obficiej kwitną. Obecnie mają około 1m wysokości, zetnę z 20-30cm, ponownie wyrosną do 1m. Da się je kontrolować.
Wiem, że nie są dla wielu hitem, ja je kocham. A ten zapach, czuję się jak w raju. No i one zimozielone, liść ciemno zielony, błyszczący, choroby nie łapią. Po mroźnej zimie parę liści mogą zgubić. Siewki lokuje pod murem i gdzie sie da, tak je lubię, ale chyba jestem wyjątkiem.
Uwielbiam mocno pachnące rośliny, aby zapach niósł się po całym ogrodzie. No i bzyczki mają raj.

Dziękuję za informacje
Błędów pewnie nie da się uniknąć, bo człowiek się czasem bsam musi przekonać

20 lat to kawał czasu. Czyli rośliny długowieczne
Myślałam bo nich od brzozy
Ogród w dolinie 13:16, 03 maj 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Asiu, tu bym wszystko wywaliła i dała hortensje Anabelki, one takie warunki mało słoneczne uwielbiają. Do kontrastu hakonki Aeurola i koniec, bo to malutkie miejsce. Jak się rozrośnie jedna anbelka i jedna hakonka zakryją wszystko. Inna opcja, zimozielona, to mahonia. Poradzi sobie i możesz ją dowolnie formować

To z mahonią mi dałaś
Myślałam o niej pod brzozy a nie wpadłam na to, żeby była tutaj.
Moja "przyziemna" :) pasja 12:19, 03 maj 2021

Do góry
Sebek napisał(a)

Też się zastanawiam

Moje ciut zielonym zaszły, a tu jak papier.
Ptasi gaj 08:20, 03 maj 2021

Do góry
Ja przez ryby czyszczę po zimie bo wiadomo srają gdzieś muszą. Z bo idea się kół na dnie. Mimo siatek jesienią też liście wpadają blisko brzozy małe liście wpadają w wodzie się rozkładają.
Miałam 3 ryby i taka nadprodukcja. Ale już się zatrzymały.
Ogród w trakcie tworzenia 23:36, 02 maj 2021

Do góry
Wszystkie brzozy mają identyczne zachowanie jedynie formy penduli mają mniej tego opadu. Ja mam posadzone 6 sztuk dorenbosa i jeszcze mam do posadzenia jedna long trunk oraz jedna spider alley też jest fajna bo na mocno pozakręcane gałęzie a przed ogrodzenie posadziłem też 6 sztuk brzozy sentinele de argente
Moja "przyziemna" :) pasja 23:19, 02 maj 2021

Do góry
Ogród w trakcie tworzenia 22:22, 02 maj 2021

Do góry
Pliszka5 napisał(a)
Myślałaś może nad brzozami dorenbos lub fascination tak się to chyba pisze fajne są też wiśnie kanzan lub sliwy wiśniowe pissardi. Dobrze jest je sadzić po parę sztuk buły utworzyły pewien ład

Dzięki. Pissardi mam przy wjeździe, dwie niewielkie. Myślałam żeby powtórzyć. A do brzozy mam ogromny uraz. Teściowe mieli piękne na działce ale ilość łusek i pýlków była przerażająca. Sasiedzi to samo. Po woli zaczynaja ograniczac ilosc bo latem nie da sue usuedziec, wszystko leci na taras. Skusiłam sie na jedną brzozę placzacą youngi obok altany. Chodzi za mną mały brzozowy kącik w rogu działki na ostatnim zdjęciu. Dorenbosy mają piękne pnie...są jakieś odmiany, które nie robią takiego bałaganu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies