Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z koniczynką 07:34, 30 kwi 2019

Do góry
frezja napisał(a)
Otóż to.... Mogą to być np.śliwy Nigra.Coś borda nie umiem załapać

O! Pasuje mi ta wersja!
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:24, 30 kwi 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Niestety na jałowcu tego grzyba nie da rady się pozbyć. Czyli bluszcz po siatce daje rade, więc trzeba dla Krakusa sadzonki naszykować

Tak to wyglada

tu widac jeszcze troche nie zarosnietej siatki.

Mała działka - wielkie nadzieje 07:17, 30 kwi 2019

Do góry
Miałam podobne liście na różach, opryskałam wywarem z herbaty i pokrzywy+płyn do mycia naczyń - efekt tak jakby mniej i mszyc i listki róż wyprostowały się. Oczywiście nie wszystkie. Dziś takiego jednego listka zerwałam, obejrzałam przez szkło powiększające i zobaczyłam, że jakiś szkodnik wszedł pomiędzy warstwy blaszki liściowej. Rozerwałam trochę warstwy ale nic nie zobaczyłam. Z pewnością przydałoby się profesjonalne ogrodnicze szkło powiększające

Herbata nie mogła go utłuc bo działa raczej powierzchniowo ale np. mrówki z peonii pouciekały

Gutlandia 06:32, 30 kwi 2019

Do góry
Zmieszczą się rajskie jabłonki Ola. Swoją przycinam, żeby nie była zbyt szeroka. Jabłonki dobrze reagują na cięcie. Zdjęcie potem usunę.

Szmaragdowy Zakątek 06:17, 30 kwi 2019

Do góry
Nikita napisał(a)
Za nami weekend pełen wrażeń. Ekipa łódzka poszalała ogrodowo.
W sobotę pojechałyśmy na Kujawy na liczenie tulipanów u Ani z Kamiennego kręgu.
Po drodze obowiązkowo szkółka w Pakości…no nie mogłyśmy przypuścić takiej okazji.

Szkółka wypasiona, ilości roślin przyprawiające o zawrót głowy…rojniki, żurawki, jeżówki, trawy, iglaki i MILIONY inny roślin !
Dziewczyny obłowiły się doniczkowo, ja natomiast przepadłam już po pierwszych 50 m od wejścia do szkółki…zaatakował mnie hangar wypełniony tysiącami host. O matuchno…mnie nie można zabierać w takie miejsca !!!
Powtarzałam sobie po cichutku: „kupię tylko jedną, malutką hostę…tylko jedną…taką maciupinkę…”
Hmmm………KŁAMAŁAM !!!
Wytaszczyłam stamtąd 9 doniczek!
Na pocieszenie dodam tylko, ze ceny były wielce atrakcyjne (zwłaszcza po osobistej interwencji właściciela)
Rany gdzie ja je posadzę! Mus szykować nowa rabatkę (zwłaszcza, że mam jeszcze w „szmaragdowym” nieposadzonych 6 zadoniczkowanych host, kupionych w tamtym sezonie)

Ale fajnie !

I Opatówek .... ja juz nie mogę tak szaleć zakupowo
Tu ma być ogród :) 05:56, 30 kwi 2019

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Ciezko uwierzyć ze to kwiecień
Roślinki śliczne, zadbane i widoczki przrpiekne
Siedzisz trochę i podziwiasz ?
Wiejskie klimaty po mojemu 01:06, 30 kwi 2019

Do góry
Jeden z moich dylematów od którego chciałabym rozpocząć porządki: stary i przerośnięty jałowiec, jedna z najstarszych roślin na dzialce - może mieć nawet z 20 lat. Nie wiem co mam z nim zrobić. Masa poplątanych pni, niezbyt grubych i zupełnie łysych od dołu, ma dosyć dużo zbrązowiałych gałęzi a w "pionie" podtrzymują go właściwie tylko stalowe linki owinięte wokoło. Czy myślicie że da się go jeszcze w jakiś sposób uratować czy lepiej go usunąć? Wszelkie sugestie mile widziane

Tu od strony żywopłotu z bzu widać jak się pokłada na rosnącego obok świerka

A tak wyglądał w zeszłe wakacje

Miejski ogród w wersji mini 23:59, 29 kwi 2019

Do góry
U nas drugi dzień pada. Ale kaczkom sąsiada to nie przeszkadza, poszły we dwie na spacer .

Stwórz ze mną mój ogród 23:58, 29 kwi 2019

Do góry
Kilka zdjęć z ostatnich dni
Mój nowy nabytek

Moja magnolia w końcu w rozkwicie

Rabata okorowana

Seslerie pod grabami wsadzone ale jeszcze nie do końca wyściółkowame ale nie mam zdjęcia, front teraz woła o pomstę do nieba straszy podartą włókniną i jest totalnie nie do pokazania :-/ natomiast ogród zyskał dzięki elewacji, zrobiło się energetycznie
Hellenowy ogród 23:58, 29 kwi 2019

Do góry
Witajcie,
od kilku tygodni przeglądam Ogrodowisko... Zachwycam się pięknymi ogrodami, chłonę wiedzę na temat roślin, obserwuję, notuję, podziwiam.

Wraz z przeprowadzką do nowego domu pojawił się także w moim życiu nowy temat - ogród.
Jestem osobą raczkującą w tym temacie, mam jednak w sobie sporo zapału i chęci aby stworzyć ogród, w którym ja, mój mąż oraz nasza skromna gromadka znajdzie miejsce dla siebie

Działka ma powierzchnię ok 1060m2. Z tego ok 400 zajmuje dom wraz z podjazdem, tarasem i ścieżkami. do zagospodarowania mamy więc ok 650 metrów.
Na tym terenie musi znaleźć się ogródek warzywny i owocowy, miejsce na plac zabaw dla dzieci( huśtawka, domek, piaskownica), miejsce na drążek do ćwiczeń dla męża, miejsce na ławkę/huśtawkę do odpoczynku oraz całkiem spory trawnik do gier i zabaw

Wstępnie rozrysowałam rabaty i umiejscowiłam te elementy, jednak nie wiem czy taki rozkład ma sens, oraz w jaki sposób skomponować rośliny na rabatach i żywopłotach. Nie chcę przekombinowania, ale równocześnie chciałabym, aby ogród zachwycał o każdej porze roku.

Na pierwszy rzut chciałabym zaplanować żywopłoty. Nie wiem jak podejść do tematu, chciałabym aby w ogrodzie były zarówno rośliny zimozielone iglaste oraz liściaste, ale też liściaste niekoniecznie zimujące. mam w głowie jakieś pomysły, chętnie zasięgnę waszej opinii, drodzy forumowicze.

Na początek wstawię może ten mój wymęczony plan, sukcesywnie zaś będę opisywała moje pomysły. Chętnie zasięgnę forumowych porad, przyjmę krytykę i słowa otuchy
Na rysunku nie zamieściłam stron świata - wjazd jest od północy, taras to południowy zachód.

Na pierwszy ogień tył ogrodu, czyli strona od południa, chciałabym aby za placem zabaw znajdował się szpaler z choiny kanadyjskiej , tuż obok niego na lewo myślałam o szpalerze z kilku tui ( niekoniecznie szmaragd, może w odmianie złotej),jako tło za ławką/huśtawką, a dalej przed warzywnikiem świerk serbski w towarzystwie innego iglaka ( jakiego?) - w tym miejscu mam do zasłonięcia małpo urodziwy budynek sąsiada, który widzę z tarasu. Ogród warzywny chciałabym ograniczyc z dwóch stron ( od strony płotu) ligustrem i poprowadzić go docelowo na wysokość 1,5-1,7. Sam warzywnik zaś oddzielić od trawnika albo tawułą japońską golden princess albo tawułą szarą.

Wokól ławki chciałabym posadzić rośliny, które stowrzą przyjemny klimat, zachecający do odpoczynku, może hortensje w towarzystwie traw ozdobnych i dwóch drzew liściastych, np. odmian klonu?

Jak myślicie? czy taki układ żywopłpotu się sprawdzi? wydaje mi się, że gdzieś mignął mi podobny... połączenie choin z tujami.

Z racji na ograniczone fundusze ogród będzie powstawał etapami, mając jednak w domu książkę Danusi chciałabym trzymać się zasad w niej zawartych - najpierw zaplanować, a potem trzymać się konsekwentnie i stopniowo obsadzać kolejne rabaty. . aaaaaa właśnie, te choiny z tujami może mi w książce danusinej mignęły...

Pozdrawiam serdecznie
Helena
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:55, 29 kwi 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

Zapomniałam o tych twoich obwódkach, właśnie o coś takiego mi chodzi Poczytałam też trochę na innych wątkach. Jutro pojadę na rekonesans, podoba mi się i Repandens i Elegantissima. Myślę, że obwódka z cisa będzie u mnie dobrym rozwiązaniem a jako, że nie mam żadnej to tym bardziej mi się takowej chce

No faktycznie miks kolorów w deszczu a w słońcu zapamiętałam go jako biały. Mój kupiony na próbę chyba jest jednak minimalnie za duży... Nadal dumam nad nim

Kochana mam chyba ten sam problem. Kilka dni temu sfotografowałam na sośnie ościstej pomarańczowe wypustki na pniu. Wrzucam fotkę, jak myślisz czy to samo co u twojego jałowca? Ciekawe jak u mnie po deszczu, jutro z rana pobiegnę i sprawdzę jakie ma rozmiary. Powiem ci, że twoje niczego sobie
Jak sobie radzisz z tym grzybem?

Elegantissimę mam przy brzozach przy placyku z ogniskiem , ale w formie niestrzyżonej.
W podejmowaniu decyzji pospiech niewskazany. Zrób rekonesans.

Tak, to też rdza, ale na sośnie jest rdza wejmutkowo-porzeczkowa. To te wypustki co widać na zdjęciu. One nie zrobią się takie duże jak na jałowcu. Nie doczekasz się takich "niczego sobie". Na jałowcu jest jałowcowo-gruszkowa.
Niestety na sośnie jak i na jałowcu nie da się tego zlikwidować. Pozostaje usuwanie porażonych gałęzi i to jak pojawia się te wypustki zanim w wydostaną się z nich zarodniki.
Blaski i cienie nowego życia 23:52, 29 kwi 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Uwielbiam werbenę hastata. Wysiałam z nasion od Agatki -Laurowiśni i w zeszłym roku mnie zachwycała w towarzystwie białej cleome. Odrosła z zeszłorocznej sadzonki. Co ciekawe nawet stanie w wodzie jej nie zaszkodziło a wręcz odwrotnie, ma wielkie i zdrowe liście. Ciekawe czy gdzieś mi się wysiała- jeszcze tego nie widać.

Siewki hastaty późno się pokazują
Tu ma być ogród :) 23:45, 29 kwi 2019

Do góry
Wow gratuluję 2000 stron! :-*
Ogródek Ewy 23:35, 29 kwi 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Ale super Gobasiowa ciekawa jestem jak tam moja sie ma

powojnik sliczny

Też masz "gwiazdę" Gobasiową? Albo coś pomieszałam albo mi się wydaje że czytałam że masz ją dopiero mieć.
Moja w maju wyglądała tak:

Tak w czerwcu:
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:35, 29 kwi 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Ślicznie wyglądają te różne odcienie zieleni, od intensywnie zielonej, przez limonkowy i niebieski.
I do tego bordowy klon...
Cudnie to skomponowałaś
Basia - Mój Świat 23:28, 29 kwi 2019

Do góry
Basia - Mój Świat 23:27, 29 kwi 2019

Do góry
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:25, 29 kwi 2019

Do góry
effka napisał(a)

Sobie pocykałam deszczowe fotki komórką.

Ewo pierwsze zdjęcie cudne. I ja też pytam, co to za trawki zielone - piękne są.
Edit Mam nadzieję, że zobaczymy się w Wojsławicach.
Basia - Mój Świat 23:24, 29 kwi 2019

Do góry
Blaski i cienie nowego życia 23:23, 29 kwi 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Marny sezon dla zawilców ale będą kwitły

Mam wrażenie, że tym zawilcom nic nie jest straszne. Trzeci rok pielę je z jednej rabaty i ciągle wychodzą od nowa.
Ładna dekoracja stołu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies