Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:12, 17 sty 2015

Do góry
I Marzenka była pierwsza Danusiu, gratuluje. Jak wrócę do domu, to obejrze
Podwórkowa rehabilitacja 12:42, 17 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czy to kalanchoe? Pięknie go ujęłaś na zdjęciu

Tak Iwonko. Dzięki za piękne zdjęcie, nowy sprzęt ładnie ostrzy. Buziak
Pomóżcie wyczarować mi ogród 22:52, 16 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Violu, skopiuj sobie fotki, bo Danusia pisała, żeby tylko linkować, bo nie chce mieć nieprzyjemności. Można wstawiać tylko swoje fotki, przez siebie wykonane, pozostałe linkujemy.

OK Iwonko, wszystko rozumiem
Kolorowy ogród na piasku 22:51, 16 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Czy te siwe potwory, to lawenda? Ile ona ma lat?
Jak daleko powinnam posadzić od bukszpanu?

Te lawendowe potwory mają sześć lat. Sadzonki kupione jako wielopaki w Obi.
Zmierzyłam je, teraz mają 50, 60 cm średnicy. Ale inne odmiany rosną trochę słabiej.
Zdjęcia tego miejsca w czasie kwitnienia lawendy

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:25, 16 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Waldku, w takim razie linkuj czasem do twoich tematów ogrodowych. Nie zawsze na nie trafiam

Iwonko to proste wystarczy wpisać w wyszukiwarce login Waldka i tadam

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=waldek727&search_in=posts&commit=Szukaj
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:07, 16 sty 2015

Do góry
Marzenko, ja wiem, ze wątki same lecą.
U ciebie szczególnie i dobrze, że to także spotkania towarzyskie
Miło mi być tu, ciekawa jestem tych twoich krokusów w styczniu
Koniecznie przyjdę obaczyć
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:59, 16 sty 2015

Do góry
Waldku, w takim razie linkuj czasem do twoich tematów ogrodowych. Nie zawsze na nie trafiam
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:56, 16 sty 2015

Do góry
Violu, skopiuj sobie fotki, bo Danusia pisała, żeby tylko linkować, bo nie chce mieć nieprzyjemności. Można wstawiać tylko swoje fotki, przez siebie wykonane, pozostałe linkujemy.
Ogródek Iwony 21:54, 16 sty 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
hej Iwonko, Kochana Ty to masz zacięcie. Własna hodowla, super!!! Takie zdjęcia dają wiarę, że i można samemu! No i ognista rabatka! Pomarańcz i czerwień! Super. Ja zaczytywałam się ostatnio w rabacie w pudrowym różu na razie zdecywoałam się u siebie na różowy ale myślę, że jak nabiorę wprawy w łączeniu to czerwień i pomarańcz też gdzieś umiejscowie. Pozdrawiam ciepło

Beatko, nie, nie Stipa jest Joasi, Joasia wstawiła link do swojego wątku
Ona ma piękny ogród i nasionka stipy. Takie siewki są moim marzeniem. Mam nadzieję, że mi też tak się uda, Joasia pokazała fotkę na zachętę
Rabata w pudrowym różu też jest śliczna Powodzenia.
Ogródek Iwony 20:47, 16 sty 2015

Do góry
Marzeno, pocieszyłaś mnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:41, 16 sty 2015

Do góry
Danusiu, dziękuję za wskazówki. Skopiowałam do siebie, aby nie zgubić.

U ciebie przy robieniu fotek Cię nie widzieli, u mnie dzieci sąsiadów podpatrują, jak robię
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:36, 16 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Waldek, ponawiam prośbę, byś założył wątek.
Wyobraź sobie, że połowa Ogrodowiska przekopiowała twoje wywody na temat miedzianu i promanalu , aby nie zgubić w pędzącym wątku Marzenki.
Oczywiście wyrwane z kontekstu i teraz takie są tego skutki. Pozdrawiam serdecznie, "baba"

Iwonko.
Marzenko.
Nie ma najmniejszego problemu w tym abym założył swój wątek ogrodowy z tym, że ja uważam iż są to wątki w przeważającej części towarzyskie. Każdy merytoryczny post zginie pośród treści niezwiązanych z ogrodnictwem, pośród spraw dnia codziennego, wydarzeń którymi żyjemy, smuteczkami i radościami którymi chcemy się podzielić z innymi. Ja na ,,Ogrodowisku" przynajmniej na chwilę obecną skupiłem się na tym aby swoją wiedzą i doświadczeniem dzielić się wraz z innymi pasjonatami ogrodów wyłącznie w wątkach tematycznych. Sam czerpiąc wiedzę dotyczącą szeroko pojętego ogrodnictwa zachęcam wszystkich do korzystania i aktywnego uczestnictwa w tych wątkach. Wątki te cechuje jasny i czytelny przekaz dotyczący jednego konkretnego tematu. Bardzo często prowadzone są tam ciekawe dyskusje do których można się dołączyć zadając również pytania.
Niebawem założę nowy temat w którym opiszę zastosowanie preparatu niespotykanego jak dotąd na polskich i europejskich forach ogrodniczych. Będzie to wyciąg oparty na 30 alkaloidach i kilku kwasach pochodzenia organicznego. Jak sądzę preparat ten będzie bardzo skutecznym środkiem aby powstrzymywać rozwój chorób grzybowych. Jego cierpko-gorzki smak nie dopuści również na nasze rośliny owadów ssąco-kłujących. Znając też fizjologię i metabolizm ślimaków wiem, że nasze rośliny wkońcu będą od nich uwolnione i omijane szerokim łukiem. Wystarczy pokryć rośliny i glebę ze ściółką wokół nich odpowiednio stężonym kwasem kawowym aby rozwiązać ten problem raz na zawsze. Zamieszczenie tej informacji we własnym wątku lub w wątkach przeze mnie odwiedzanych mijałoby się z celem.
Jak dużo osób pisze w swoich wątkach o problemach z trawnikiem, glebą, kompostowaniem czy z patogenami? Wystarczy wejść do odpowiedniego wątku w poradach ogrodniczych aby rozwiać tam wszystkie swoje wątpliwości.
Zachęcam bo naprawdę warto poznać tajniki ogrodnictwa, a nie tylko same gatunki roślin.

Ogródek Iwony 20:35, 16 sty 2015

Do góry
Napisałam u Danusi, kopiuję tutaj, aby mieć całość:
Danusiu, chciałabym u siebie zrobić rabatę ognistą, zainspirowałam się twoim artykułem.
Zaczęło się od tego, ze mam kilka bylin w tych barwach, których nie chcę pozbywać się z ogrodu. Pomyślałam, że zrobię jedną taką rabatę, na wprost bramy, pod płotem. Ale też myślę, czy nie dać tam kilku kolorów zimozielonych, np. tuja wschodnia Aurea Nana (3 sztuki). Nie chcę chaotycznych nasadzeń, mimo bylin chciałabym miejsce lekko uporządkowane, czy to jest możliwe? Dziewczyny podsunęły mi kilka roślin, m.in. trytomę, która mi się podoba, mam też rudbekię, nachyłki, kanny o czerwonych i o zielonych liściach. Na plecach jest 8 szmaragdów. Myślę też o trawach. Czy to jest możliwe?
Widziałam projekt i realizację twojego amfiteatru. Tam wkomponowałaś bukszpany
Może masz jakieś sugestie?

Gardenarium napisała:

"Ta tuja żółta generalnie mi nie pasuje do idei ogrodu w ognistych barwach, która powinna mieć "egzotyczny posmak", a więc bardziej perukowca przycinanego co roku (duże liście) - berberysy purpurowe i trawy bym tam widziała.
Smaragd raczej cięty z tyłu w równą bryłę

Bukszpany nie do tego.."
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:51, 16 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z budowlanych wieści : dom za moim płotem wyrasta ponad świerki już budowlańcy wiszą mi nad ogrodem Od wiosny intensywne nawożenie świerków.

No to teraz budowlańcy zwolnią tempa. Jak zaczną spoglądać na Twój ogród, to wiosna, lato, jesień ich tak zastanie. Zobaczysz Danusiu
I będą mieli co wspominać
I fotki żonom będą robić
Mój M, jak jedzie na montaż schodów, to zawsze robi fotki ogródkom I pokazuje Wiele nowoczesnych domów i ogrodów ma swoich ogrodników. I pomysłów, ale ja i tak wolę nasze Ogrodowiskowe.

Danusiu, chciałabym u siebie zrobić rabatę ognistą, zainspirowałam się twoim artykułem.
Zaczęło się od tego, ze mam kilka bylin w tych barwach, których nie chcę pozbywać się z ogrodu. Pomyślałam, że zrobię jedną taką rabatę, na wprost bramy, pod płotem. Ale też myślę, czy nie dać tam kilku kolorów zimozielonych, np. tuja wschodnia Aurea Nana (3 sztuki). Nie chcę chaotycznych nasadzeń, mimo bylin chciałabym miejsce lekko uporządkowane, czy to jest możliwe? Dziewczyny podsunęły mi kilka roślin, m.in. trytomę, która mi się podoba, mam też rudbekię, nachyłki, kanny o czerwonych i o zielonych liściach. Na plecach jest 8 szmaragdów. Myślę też o trawach. Czy to jest możliwe?
Widziałam projekt i realizację twojego amfiteatru. Tam wkomponowałaś bukszpany
Może masz jakieś sugestie?

Pozdrawiam i miłych spacerków z promyczkami słońca życzę
Do raju daleko - u Ewy 19:22, 16 sty 2015

Do góry
Dałam radę. Czekałam na 100
Wszystkiego dobrego dla Ciebie Ewuniu. Niech rośnie ci pięknie w ogrodzie.
Kwiatuszka wiosennego zostawiam:
Ogródek Iwony 19:18, 16 sty 2015

Do góry
Już wzdycham, fotkę zostaw.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 19:16, 16 sty 2015

Do góry
Ten katalog zamawiałaś, czy losowo dostałaś ?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:10, 16 sty 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
,,Dziad swoje, a baba swoje"

Waldek, ponawiam prośbę, byś założył wątek.
Wyobraź sobie, że połowa Ogrodowiska przekopiowała twoje wywody na temat miedzianu i promanalu , aby nie zgubić w pędzącym wątku Marzenki.
Oczywiście wyrwane z kontekstu i teraz takie są tego skutki. Pozdrawiam serdecznie, "baba"
W kamiennym kręgu od początku 19:05, 16 sty 2015

Do góry
GorAna napisał(a)

Iwonko, nie mam pojęcia, czy można zlecić komuś krzyżykowy obraz?....ja wykonuję to sama, właśnie liczę krateczki

Nie, nie, chodzi mi Aniu o to, że jak masz zdjęcie, to jak to przenosisz na kwadraciki, czyli przyszłe krzyżyki. Haftowałam krzyżykami i kreseczkami, więc wiem, ze najpierw masz schemat z krateczek. Mi chodzi o przeniesienie zdjęcia na wzór tzw. pikselowy.
Kiedyś, jak byłam młoda, no 20 lat temu, robiłam swetry obrazkowe na drutach. Na papierze milimetrowym rysowałam obrazek i potem po kratkach upraszczałam wzór. potem wrabiałam na drutach, a drobne szczegóły wyszywałam.
Ale tu jest za dużo kolorów na taki sposób.

Obraz pięknie wygląda oprawiony. Jeszcze raz gratuluję.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:55, 16 sty 2015

Do góry
Gosiu, gratuluję pięknej Wizytówki. Wreszcie nie muszę biegać po całym długim watku , gdy szukam zdjęcia z twojego ogrodu. Wszystko w jednym miejscu. Ślicznie i gratuluję.
Koniecznie podlinkuj pod podpisem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies