Iwonko.
Marzenko.
Nie ma najmniejszego problemu w tym abym założył swój wątek ogrodowy z tym, że ja uważam iż są to wątki w przeważającej części towarzyskie. Każdy merytoryczny post zginie pośród treści niezwiązanych z ogrodnictwem, pośród spraw dnia codziennego, wydarzeń którymi żyjemy, smuteczkami i radościami którymi chcemy się podzielić z innymi. Ja na ,,Ogrodowisku" przynajmniej na chwilę obecną skupiłem się na tym aby swoją wiedzą i doświadczeniem dzielić się wraz z innymi pasjonatami ogrodów wyłącznie w wątkach tematycznych. Sam czerpiąc wiedzę dotyczącą szeroko pojętego ogrodnictwa zachęcam wszystkich do korzystania i aktywnego uczestnictwa w tych wątkach. Wątki te cechuje jasny i czytelny przekaz dotyczący jednego konkretnego tematu. Bardzo często prowadzone są tam ciekawe dyskusje do których można się dołączyć zadając również pytania.
Niebawem założę nowy temat w którym opiszę zastosowanie preparatu niespotykanego jak dotąd na polskich i europejskich forach ogrodniczych. Będzie to wyciąg oparty na 30 alkaloidach i kilku kwasach pochodzenia organicznego. Jak sądzę preparat ten będzie bardzo skutecznym środkiem aby powstrzymywać rozwój chorób grzybowych. Jego cierpko-gorzki smak nie dopuści również na nasze rośliny owadów ssąco-kłujących. Znając też fizjologię i metabolizm ślimaków wiem, że nasze rośliny wkońcu będą od nich uwolnione i omijane szerokim łukiem. Wystarczy pokryć rośliny i glebę ze ściółką wokół nich odpowiednio stężonym kwasem kawowym aby rozwiązać ten problem raz na zawsze. Zamieszczenie tej informacji we własnym wątku lub w wątkach przeze mnie odwiedzanych mijałoby się z celem.
Jak dużo osób pisze w swoich wątkach o problemach z trawnikiem, glebą, kompostowaniem czy z patogenami? Wystarczy wejść do odpowiedniego wątku w poradach ogrodniczych aby rozwiać tam wszystkie swoje wątpliwości.
Zachęcam bo naprawdę warto poznać tajniki ogrodnictwa, a nie tylko same gatunki roślin.
Marzenko, ja wiem, ze wątki same lecą.
U ciebie szczególnie i dobrze, że to także spotkania towarzyskie
Miło mi być tu, ciekawa jestem tych twoich krokusów w styczniu
Koniecznie przyjdę obaczyć