Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 08:33, 25 kwi 2019

Do góry
GorAna napisał(a)

Prawdziwe ogrodniczki deszczu się nie boją

No właśnie
Dla ciebie Aniu moje tulipanki o poranku....
Ogród pod Górą 08:27, 25 kwi 2019

Do góry
Będą Kwiatki
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:25, 25 kwi 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Wiolu, generalnie pomysł tej nowej rabaty i drzewka wielopniowego super!

Tylko do szczegółów technicznych mam wątpliwości.

Najpierw się upewnię: ta czarna linia pomiędzy nową rabatą a tym grysem z gracimillusami to nie jest ogrodzenie?

Mam wrażenie, że po dodaniu nowej rabaty w tym prawym górnym rogu za dużo poszatkowanych kawałków się zrobiło. Coś bym tutaj połączyła i uprościła ale jeszcze nie wiem co. Mogłabyś wrzucić dla przypomnienia więcej zdjęć rabat z obu stron podjazdu?

A co do drzewka - u Ciebie cały ogród jest zrobiony na zasadzie szpalerów i powtórzeń i tego bym się trzymała. Nie dawałabym tutaj śś (mimo że piękne) tylko powtórzyłabym wielopniową Susan. Wiem, że będzie różnica w wysokości, ale mam wrażenie że i tak efekt będzie lepszy niż z dwoma różnymi drzewkami. To tylko moja opinia
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 08:20, 25 kwi 2019

Do góry
Witam! Prosiłbym o pomoc w rozpoznaniu następujących krzewów. I jak musi wyglądać ich pielęgnacja aby jak najdłużej wytrzymały w takich donicach? Pozdrawiam!
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 08:18, 25 kwi 2019

Do góry
Nowe przyrosty są wręcz całe żółte - dopiero potem pojawia się na igłach w środku zielona kreska.

Może to t. baccata aurea decora? Tylko czy nie rośnie zbyt mocno do góry jak na tę odmianę?
Jurajski Ogród 07:48, 25 kwi 2019

Do góry
miłego dnia
Ogród Małej Mi 2017 07:45, 25 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Cudo jak zawsze

I wbrew opinii na te 12 lat chyba tylko raz czy dwa nie zakwitła bo zmroziło..
Ogród Małej Mi 2017 07:44, 25 kwi 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Aniu jak patrzę na Twoją Kiku i przypomnę sobie, że kiedyś w szkóce o mało nie kupiłam, to cieszę się, że miewam jakieś przebłyski rozsądku. Piękna, ale byk.

Wszystkie drzewa i krzewy rosną..

Na listę wpisuję z gatunku "więcej do posadzenia" groszków i ułudki Są fajne, ładne i bezproblemowe, dają radę wszędzie

Ogród Małej Mi 2017 07:40, 25 kwi 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Aniu możesz mi napisać na priv co dajesz do oczka na glony?

Daję tylko na początek sezonu, bo potem sama się równowaga utrzymuje. Grunt to dobra pompa i filtr i rośliny. Szlam wyciągam odkurzaczem do oczka co osiądzie po podaniu środka. Dobrze też najpierw zbadać twardość wody i zawartość związków , są specjalne mierniki w paseczkach.
U mnie jest za dużo ryb i dlatego muszę się wspomagać środkiem... w wolnej chwili muszę zrobić z tym nadmiarem porządek, ale to nie takie szybkie do zrobienia bo tresowane i łapać się nie dają.. no i szkoda wyrzucić do rzeki.

Są różne glony i różne powody zazielenienia.. u mnie pomaga Tetra ALGOREM, bo parametry wody są ok.
Z powodu braku zimy i dużej ilości ryb wodę mam wyjątkowo paskudną w tym roku i zapodałam aż 3 litry środka.. czyli 2 razy więcej niż podają.. bałam się o ryby ale maja się jeszcze dobrze .. Pomijam że z powodu ilości glonów które zablokowały mi pompę ..zdechła pompa.. a to koszt który musiał poczekać.

Ale brudnej wody w stawi bym nie strawiła.. wolałabym zakopać wtedy kałużę.. bo prawdziwej kałuży to ja nie chcę mieć
Woda jeszcze brzydka, ale wczoraj zamówiłam pompę do filtra i zrobiło się ciepło, rośliny ruszają..

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:33, 25 kwi 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

super donica wyszła...zresztą jak wszystko inne piękna wiosna u Ciebie..
Mokradło... i mój ogród 07:27, 25 kwi 2019

Do góry
Wszyscy pokazują piękną wiosnę. A u mnie najszybciej rosną chwasty:

I taaa taaa:

Cieszą mnie zielone listki na grabie. Niestety nornice kopały i kopały... I straty w żywopłocie porobiły.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:22, 25 kwi 2019

Do góry
Papryk napisał(a)
Dzień Dobry , wszystko zrobione jak Pani radziła, trawa odzyskuje kolor, ale dalej bardzo słabo rośnie w niektórych miejscach. Teraz mam pytanie ponad dwa tygodnie temu rozsypana saletra wapniowa, 2kg na około 120 metrów. I teraz przy wielkich plackach gdzie są zrobione dosiewki trawa znowu zaczyna jaśnieć, czym to może być spowodowane ?

Pierwsze co mi przychodzi do głowy to brak siarki. Po 2 tygodniach od nawożenia spróbuj dać nawóz z siarką- najlepiej zrób mała próbkę (kup mały jakiś nawóz zawierający S) na niewielkim terenie i zobacz czy podziałało.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:59, 25 kwi 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Czy wszystkie tulipany wysadzasz z ziemi aby odpoczely?
Tyle tego masz Danusiu, ze trzeba miec sztab ludzi aby wszystkiemu podolac.

Pozdrawiam

Co roku dosadzam nowe tulipany.
Nie wsadzam do gruntu. Te wanny w większości są zeszłoroczne i w 80% kwitną ponownie.
Te tulipany z donic kiedyś wysypię na łąkę kwietną z tulipanami
Widziałam taką w Niemczech kilka lat temu. Wspaniale to wyglądało, wszystkie kolory tęczy wyrastające wśród traw.

Takie efekt mniej więcej:

Szkółkę z topiarami pielą chłopaki dziabaczkami, a resztę (czyli rabaty) ja sama Wczoraj miałam dobry dzień, udało się sporo zrobić. Mam nawadnianie więc chwasty dobrze wychodzą podczas pielenia. Aby się ogarnąć teraz, żeby chwasty nie zdążyły się wysiać.

Szmaragdowy Zakątek 01:40, 25 kwi 2019

Do góry
Oprócz wspaniałej wycieczki do Świebodzina, świątecznej wizyty u znajomych, święcenia wielkanocnego koszyczka w uroczym kościółku z drewnianym sklepieniem, gdzie zamiast posadzki pięknie ułożona była stara cegła (nawet nie pamiętam nazwy wsi…) to jeszcze zwiedziłam Międzyrzecki Rejon Umocnień (kto nie był, a lubi tego typu militarno-historyczne wycieczki - to polecam!)

Szmaragdowy Zakątek 01:38, 25 kwi 2019

Do góry
Oczywiście, że Świebodzin!

Szmaragdowy Zakątek 01:34, 25 kwi 2019

Do góry
Zgadnijcie gdzie byłam w Wielką Sobotę…
(Kasik z Zielonej Góry nie podpowiadaj!)
Ogarnięcie starego ogrodu. 00:10, 25 kwi 2019

Do góry
No i stało się. Dzisiaj posadziłem ze 30mb żywopłotu bukowego. Sadzonki od 60-100cm, wg pani w szkółce miały mieć tylko pąki, posłałem brata po odbiór, przyjechały w pełnych liściach. No nic- posadzone, podlewane z 45 minut, myślę że będzie ok.

Miłkowo - sezon 2016-2022 23:29, 24 kwi 2019

Do góry
mini iryski od Abiko
cudne

moje niebieskie przesadzone, ciut słabiej w tym roku

judaszowiec
mnie rozczarował
po 7 latach
dziś bym nie kupiła
jeśli już, to tylko kanadyjski

i miłego wieczoru
pałki na Elatach, dobrze, że pomacałam, myślę że z wiekiem, one coraz bardziej ostrzejsze
zawsze patrzyłam, nie dotykałam
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:22, 24 kwi 2019

Do góry
lilie ogromne, a poskrzypka liliowa, to ci dopiero sprinterka

wyłażą różne hosty

w donicy, 20x20 zimują one
jak sobie radzą, ot ciekawostka

wilczomlecze i tawuły Gold Carpet
Pamiętajcie o ogrodach 23:20, 24 kwi 2019

Do góry
Jeremi Przybora
Dziewczyna pachnąca szczęściem

Dziewczyna pachnąca szczęściem –
przedziwnym urzeczeniem –
urzeka równocześnie
wzrok, słuch i powonienie.
I nie wiesz, czy to pachnie,
czy mieni się, czy gra.
A to ta chwila właśnie
pachnącym szczęściem trwa.

Już będziesz tęsknił za nią
bez przerwy, nawet we śnie,
i dasz się wodzić za nos
dziewczynie pachnącej szczęściem.

Dziewczyna pachnąca szczęściem...

Dziś choćbym nic już nie czuł,
natrafiam czasem jeszcze
na nikły ślad w powietrzu
dziewczyny pachnącej szczęściem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies