No to odpoczęłam i zabawiłam się . W gronie świetnych, ogrodowo zakręconych babek, w cudownym ogrodzie Kwartecika, przy pysznym jedzeniu i pięknej pogodzie .
Dziękuję Wam za przemiłe spotkanie a Kwartecikowi za gościnę. Takie spotkania w ogrodach są mega inspirujące. Po obejrzeniu ogrodu Iwonki i Ani Kwartet jeszcze silniej odczuwam potrzebę dopracowania rabaty za domem. Muszę ją troszeczkę poszerzyć i dosadzić roślin wcześnie kwitnących bo oprócz kaliny na pniu nic tam wiosną nie kwitnie i samo zielone rośnie. Jesienią dosadzę czosnków. Zastanawiam się też nad przeniesieniem kaliny na pniu na rabatkę orzy tarasie i wsadzeniem na jej miejsce czegoś większego - po okresie kwitnienia kalina ginie na tle żywopłotu. Napatrzyłam się wczoraj na klony i zachciało mi się jednego .
Gdzie Ty to wynajdujesz? Śniegowca latem kupiłam, całą zimę był okryty. Bardzo późno wystarował. Przymarzły mu konce liści w czasie tych chwilowych przymrozków i tak naprawdę do dziś nie rozwinął w pełni liści. Nawet po tych deszczach stoi w miejscu.
A może limonkowe zupełnie bezproblemowe to tawuła van Houtte'a 'Gold Fountain'?
Po zastanowieniu zmieniła mi się nieco koncepcja tej rabaty i czegoś limonkpwego . To znaczy limonkowe coś w planowanym wcześniej miejscu będzie ale idealnie spełni się w tej roli rdest, który dostałam od Iwonki . Natomiast zdecydowałam się przenieść z tej rabaty kalinę Aurora - pójdzie na rabatę przy tarasie. W jej miejsce chciałabym wsadzić coś co byłoby widoczne na tle tuj. I oczywiscie nie wiem co .
Myślałam o jakimś klonie palmowym ale tam nie pasuje. Chciałabym tam jakiś kolumnowy krzew lub drzewko, nadający się do cięcia, który udałoby mi się utrzymać na wysokośc 3m. Patrzyłam dziś na świdośliwę obelisk, ale nie wiem czy tak jak kalina nie zginęłaby na tle żywopłotu... Pasowałaby tam pęcherznica ale nie chcę pęcherznicy...
Właśnie weszłam do domu, zaraz sobie będę kopać w necie i obejrzę tego bza. Dziewczyny proponowały też wcześniej jaśminowca aureum - też muszę obejrzeć. Tam mogłoby też być coś o jasnozielonych listkach jak ma grab albo z białym marginesem jak mają derenie.
Ale Golden Tower rośnie do 2-3 metrów, a Kasia chciała chyba coś do ok. metra. Chyba, że coś się zmieniło?
Właśnie dzisiaj przesadzałam mojego, poszedł do cienia, na razie oklapł okrutnie. Może się pozbiera.
Tak kochana, pozmieniało się w trakcie .
Szukam czegoś wyższego, kolumnowego, w miejsce kaliny na pniu, która zlewa mi się kolorystycznie z tujami.
Na tym zdjęciu widać mniej więcej o co chodzi - w tym niebieskim bazgrole jest kalina a jakby jej nie było. Co posadzić w tym miejscu??? Będzie to coś rosło pomiędzy karaganą w donicy a pissardi.