Kłopoty - problemy z trawnikiem
09:25, 10 cze 2019
Zrobiłem dosiewki tam gdzie były placki i całą trawe przesypałem czarną ziemią kwiatową i dokładnie zlałem wodą żeby siadła ta ziemia. Po 3-4 dniach nawozy na Yara mila complex i saletrzak oba po 5 kg na okolo 160m2. Po 2 tygodniach koszenie i azofoska 5kg na całosc. Nastepnie po tygodniu kolejne koszenie. I po kolejnych 4 dniach koszenie i saletra amonowa 4kg na calosc. Kolejne koszenie wypadło po 4 dniach i tu niestety zaczely sie teraz lekkie schody tzn susza:/ Trawa mocno zwolnila ze wzrostem i zaczeły pojawiac sie suche placki które po podlaniu na drugi dzien wygladaja wyraznie lepiej. Minusem jest ze mieszkam na podmoklym terenie ale poziom placu mam podniesiony o metr w stosunku do gruntu rodzimego i niestety woda slabo siedzi w ziemi. Obecnie musze podlewac codziennie aby trawe utrzymac w jako takim stanie. Srednio na calosc wylewam okolo 1,5m3 wody w czasie 1,5h. W jednym miejscu dosiewka ususzyla sie calkowicie
Problem jest ponadto przy płocie (beton) i przy kostce brukowej bo przy upałach od razu tawa na jakies 5-10cm jest ususzona. Ponadto u mnie cały czas z tyłu mam pełne słońce. Jedynie miedzy budynkami jest cień z rana i pozniej od około 14. Cała reszta niestety w pełnym słońcu. Tam gdzie od 14 jest cien trawa jest najladniejsza, a w innych czesciach niestety widac skutki palacego slonca... Teraz trawa nie jest niczym nawozona przez upały, koszenie wypada co 5-6dni a nie co 4 i zbieram o około 1/4 mniej trawy niz wczesniej i jest sporo lzejsza bo wczensiej worek 120Litrow wazyl jakies 40-50 kg a teraz max 30kg.