Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi 2017 09:23, 18 maj 2019

Do góry
Nr 3 piwonia zakwitła koperkowa.. ale z powodu deszczy i braku czas nie podparłam i i leży jak naleśnik na ziemi.. już boję się podnosić bo mam wrażenie że się połamie..

Nr 4 co rozkwitła to piwonia Early Scout.
Aparat nie może jej zrobić koloru, ani telefon ani zwykły fotograficzny.. resztą koperkowej tez nie umie zrobić. Są to bardzo neonowe czerwienie, świecą Early jeszcze wstawię na forum, bo dopiero się rozkręca. Jest cudna Odmiana niska, zwarta, z pięknymi również liśćmi które odziedziczyła ze skrzyżowania z piwonią delikatną. Są one wąskie, zupełnie inne niż u piwonii i trzymają się do jesieni.Kwitnie bardzo wcześnie jak na koperkowe przystało, kwiaty anemonowe o odcieniu Intensywnej czerwieni płatków. Pręciki liczne, złote. Kwiaty nisko nad kępą liści, równomiernie rozmieszczone - kępa jest symetryczna, harmonijna. Pachnie delikatnie. Zdobywczyni wyróżnienia Award of Landscape Merit w American Peony Society w 2001r.

Ogród dla moich synków 09:15, 18 maj 2019

Do góry
Zrobił się kawał ogrodu już Klasyczny, o czystych liniach, z nasadzeniami trzymanymi w ryzach. Trawnik zadbany, nie masz kretów ani mrówek?
Pięknie!

Ten floks bardzo mi się podoba, czy to P. divaricata?

Marga napisał(a)

Ogród Małej Mi 2017 09:07, 18 maj 2019

Do góry
Dla Kasieńki ... piwonie... zaczynają, co prawda jedna drzewiasta już skończyła, ale kolejne w blokach startowych. Olały zimno i się zbierają..
Nr1 przekwitła (odmiana nn byla pierwsza i jest ciemniejsza)

nr 2 podarowana od Pani Halinki, po programie z Mają. Przysłała mi ukorzenioną sadzonka swojej piwonii. Rośnie jak na drzewiastą bardzo szybko, podobnie jak i piwonie od Mariusza..
Jak na 4 letnią sadzonkę z patyka rozmiar ma imponujący

Ogród Małej Mi 2017 08:56, 18 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Wizytowac bedziesz jak przyjdzie czas. OgLadala. Film i tez dooiero ide spac Aniu. Palka w oczku piekna u mnie nie za bardzo chce rosnac moze w donicy i dlatego. Wyciagne wszystkie rosliny z donic njech rosna gdziE chca przykryje tylko zwirem.

Moja pałka też w donicy,co prawda już ja rozwaliła ale jeszcze daje sie przestawić. Dlatego po wielkich wiatrach leży i muszę ja ustawiać ponownie.
Żurawki miałam wywalić bo ciągle zżarte przez opuchlaki i i grzyba.. a one proszę ... zaskoczyły... jak do koncepcji mi nie pasują.. i znów wesołe jarmarki.. żal teraz wyrzucić .
Przerwa na kawę... 08:53, 18 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
I ostatnia z ogarniętych wczoraj rabat zyskała oddech. Tu to już mega mokro jest. Jak cebule papuzich wyciągałam to już z nalotem grzybowym.

A jeszcze raptem tydzień temu było tak

o kurcze, to może ja zacznę wyjmować moje tulipany, ale dziś padało. Myślisz,że z takiej mokrej ziemi też można? Pewnie to w niczym nie przeszkadza. Może wykopie te przekwitnięte ( bo część jeszcze ma kwiaty) i poukładam w garażu żeby schły
Działeczka Asi :) 08:25, 18 maj 2019

Do góry
Asiu, możesz dac te Daniki, ale skupione razem z lewej np. strony i dużo trawek dla wypełnienia.

Rododendronowy ogród II. 08:13, 18 maj 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ach ta wiosna....

A Co to ?
Przerwa na kawę... 08:09, 18 maj 2019

Do góry
I ostatnia z ogarniętych wczoraj rabat zyskała oddech. Tu to już mega mokro jest. Jak cebule papuzich wyciągałam to już z nalotem grzybowym.

A jeszcze raptem tydzień temu było tak

Ogród z wilkiem zamkn. 07:54, 18 maj 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Na tym zdjęciu przystanelam na dłużej. Wyzwoliło taką błogość, luz, wakacje w duszy... Zachwycający klimat tego przeświecającego słonka

Magleska napisał(a)

Tu z kolei feria barw, soczyste zieloności i taka energia, że aż rozpiera

Madziu, stworzyłaś ogród pełen wrażeń, jest cudownie!
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 07:50, 18 maj 2019

Do góry
Zobaczcie same na ten skalniak , jego usytuowanie tlumaczy moje znienawidzenie

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 07:48, 18 maj 2019

Do góry
Basiu, bardzo dziękuję.
Wczorajsze kolory
[img size=270x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/184/1849879/original.jpg[/img]
Przerwa na kawę... 07:47, 18 maj 2019

Do góry
Kasya napisał(a)

To byłaś koło mnie
Basia na targi powinna się wybrać we wrześniu to by poznała więcej ogrodomaniaczek i wiedziała gdzie,która mieszka

Kasiu zobacz, jak mocno anafalis od ciebie się rozrósł tylko ganiam go po rabacie bo wędruje odnogami. Będzie na odnóżki

Holender, leje!!!!! Nie pada a leje ((
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:45, 18 maj 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Wrzucę troszkę pisma obrazkowego, bo muszę zaraz zmykać. Ogród umęczony deszczem. Ze skrajności w skrajność z ta pogodą

Męczy nas ten deszcz, najpierw nie było go wcale, teraz w nadmiarze... Ale mokre kadry ze słoneczkiem przebijającym przez chmury dla mnie najpiękniejsze. Czytam, że chciejstwa krzewowe w tym roku Szalej, szalej Szkielet masz idealny więc jak jeszcze drobiazgów przybędzie to tylko podziwiać U mnie jak sobie myślę to każda rabatka do lekkiego remontu... samo życie, nosi mnie chyba
Przerwa na kawę... 07:38, 18 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Kasiu. Ukopana sadzonka. W sumie mam nawet 3 sadzonki zrobione. Może ktoś jeszcze będzie reflektował. I mam do oddania sadzonkę przetacznika Christa.
Musiałam wczoraj trochę przód ogarnąć i go ograniczyć bo by róże zagłuszył. Tak samo pod nóż poszła kocimiętka. Niby kompaktowa jest ale przez 3-4 lata niedzielona urosła na kobyłę. Teraz jest trochę znośniej- czytaj luźniej na rabacie. Jedną różę 7 letnią wywaliłam i nie wiem, jaką tam dołączyć. Postanowiłam poczekać, aż będą wszystkie kwitnąć i wtedy decyzję podejmę czy Maxim czy Eisvogel lub Chippendale czy może Desdemona. Rozrzut spory ale mam je w donicach i mogą poczekać. Na razie zadołowany jest Chippek

Christę to ja mogę przygarnąc
Przerwa na kawę... 07:36, 18 maj 2019

Do góry
Rabata pod marikenem też została oczyszczona z tulipanów. Wyciągnięte cebulki 2 sezonowe Princess Irene mega drobne. Że też one kwitły to się dziwię.

Teraz jest na rabacie nagle dosyć pusto. Liliowce Stella de oro mógłby sypnąć kwiatami bo w ubiegłych latach słabo mu to szło. Ale ciągle przesadzany był. Mocno po rabacie wędruje stebrnolisty anafalis. Musiałam go z lekka skompaktować bo był już w odległości 20 cm od kępy. Wybaczam mu to chodzenie bo bardzo fajnie rozjaśnia ten zakątek.

A jeszcze niedawno ta rabata wyglądała tak.

Ta mała rabata ma 120 cm szerokości i w najszerszym miejscu do 1 metra głębokości licząc do skrzyni. Upchnięte tam było 60 cebulek tulipanów (na zdjęciu naliczyłam ok. 50 kwitnących). W sumie 50 sztuk tam wystarczy cebulek, aby efekt był OK.
Przerwa na kawę... 07:04, 18 maj 2019

Do góry
Kasiu. Ukopana sadzonka. W sumie mam nawet 3 sadzonki zrobione. Może ktoś jeszcze będzie reflektował. I mam do oddania sadzonkę przetacznika Christa.
Musiałam wczoraj trochę przód ogarnąć i go ograniczyć bo by róże zagłuszył. Tak samo pod nóż poszła kocimiętka. Niby kompaktowa jest ale przez 3-4 lata niedzielona urosła na kobyłę. Teraz jest trochę znośniej- czytaj luźniej na rabacie. Jedną różę 7 letnią wywaliłam i nie wiem, jaką tam dołączyć. Postanowiłam poczekać, aż będą wszystkie kwitnąć i wtedy decyzję podejmę czy Maxim czy Eisvogel lub Chippendale czy może Desdemona. Rozrzut spory ale mam je w donicach i mogą poczekać. Na razie zadołowany jest Chippek

Ogrodowy spektakl trwa ... 02:18, 18 maj 2019

Do góry
mira napisał(a)
wczoraj wieczorem odbyłam spacer z wiaderkiem po ogrodzie i zbierałam ślimaki - malutkie są ale są - nie pamiętam kiedy ostatni raz takie spacery robiłam - że z wiaderkiem

bujność - mam taką radość w ogrodzie i taki luz że mnie nic nie wadzi żadna lista prac ani chwasty - żeby mi w maju coś radość odbierało o nie !
żeby mi nie przeszło

warzywnik dostarcza listków sałatek - jem i jem - moc smaku

nie mam pojęcia co to posadziłam

Warzywnik cudowny.
Ogród Małej Mi 2017 00:42, 18 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Przepiękna i soczysta zieleń do tego, nic tylko siąść patrzeć i wdychać zapachy Moja dzis ulewa potargała gradem trochę, ale za to napije się do woli bo w wodzie stoi....

U mnie wszystko w wodzie już od dawna stoi, a u mnie nie ma terenów zalewowych jak u Ciebie..do wody mam daleko i mieszkam na górce.. ale woda stoi.. do auta nie ma jak wsiać bo zalane wszytko. Na trawniku woda chlubie pod nogami.. ale jeszcze tydzień i ma być lepiej..

Niestety na siedzenie czasu brak.. a na wdychanie tym bardziej. I dylemat posiedzieć godzinę na forum czy w ogrodzie.. a najlepiej pójść spać, co zamierzam już zrobić..rano ledwo wsadkę do pracy, a niestety zaraz budzik będzie dzwonił.. Nie mam kiedy nawet fot wrzucić do siebie na forum, o rewizytach mogę zapomnieć tak jak i o posiedzeniu w ogrodzie

Ogród Małej Mi 2017 00:36, 18 maj 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Piękne wisterie i oczywiscie chłopaki. Pozdrówka.

Pozdrówka.. pora zasiąść u Ciebie... na spektaklu rodkowym.... moje w tym roku będą bardzo słabe .. ze wskazaniem na beznadziejne ..

Ogród Małej Mi 2017 00:34, 18 maj 2019

Do góry
Piotr_ napisał(a)
U b zawsze kwitnąco Aniu macham

Odmachuje... może i kwitnąco tylko nie ma kiedy tego pooglądać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies