Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony 21:51, 12 sty 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Siedzę i porównuję zdjęcia, myślę, że prawdziwy test nowego nabytku będzie na wiosnę, kiedy ogród zacznie swoje życie. Będę stale podglądać i czekać do wiosny, może jeszcze troszkę obniżą cenę.
Na zdjęciu storczyków zdecydowanie wygrywa lustrzanka, zdjęcie jest lepsze jakościowo, łodygi są dobrze doświetlone i znacznie wyraźniejsze.
3 zdjęcia to jeszcze troszkę za mało, żeby ocenić osiągi aparatu.

Dorotko, ja się muszę nauczyć robić nim fotki. Zobaczyć, jakie funkcje lepiej wydobędą jakie możliwości. Na razie to, co mi się podoba i tu jest takie proste, to rozmyte tło przy zbliżeniach
Ty zobaczyłaś różnicę przy storczykach, ja nie Wiosna ... Teraz mam następny powód, by czekać na nią
Ogródek Iwony 21:48, 12 sty 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Iwonko, u mnie Hakuro dla Ciebie

Byłam
Viola napisał(a)

Zgadza się Iwonko więcej Hakuro nie będzie. Na przycinaniu drzew się nie znam, o wszystko pytam na forum, jak chciałam brzozy przyciąć to też pytałam kiedy to zrobić. Jeśli chodzi o Ambrowca , to ja pewnie będę miała na wiosnę jednego do oddania (wymiany), ale on strasznie brzydki jest Iwonko, na pewno nie do ozdoby, tylko gdzieś daleko posadzić, żeby sobie rósł. Jak chcesz pokażę Ci zdjęcia. Tobie pewnie potrzebne jest ładne drzewo do podziwiania.

Będę szukała drzewka o ładnym pokroju, to pewne
Zauroczyłam się nim u Małgosik
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:46, 12 sty 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Połamała mi się jedna mała gałązka, wsadziłam ją do ziemi i się ukorzeniła

Violu, dziękuję pięknie. W tym roku o mały włos bym jej nie kupiła, ale nie wiedziałam co to za cudo. Poza tym nie wiedziałam, jaki chcę kolor, bo były trzy kolory: jasna zieleń taka, jak twoja, czerwona i bordo.
Pomyślę na drugi rok o niej

Viola napisał(a)
Iwonko, moja trójca Hakuro wygląda tak:

Sadziłam je 1 marca, trzy razy ciachnięte w sezonie, ładnie rosły, długo trzymały listki. Z tyłu planuję niewysoki żywopłocik z bordowego bukszpanu, Dwie tuje Danika oczywiście pójdą out, no rabata poszerzy się bo będę dosadzać po całej długości jeszcze inne roślinki, może róże, napewno trawy i jeżówki w kolorze różowym . Obecnie ta rabata idzie dalej w prawo rosną tam tuje yellow ribbon i cisy Hicksii. Pęcherznicę żółtą u mnie widziałaś, zaraz poszukam.

Dzięki za fotki. Ona lubi częste cięcie, nawet w ciągu roku.
Zobacz na tej stronie na dole, jaki można uzyskać efekt. Sama byłam w szoku. Jak miałam swoją własną, to bałam się ciąć, potem mi wymarzła. Gdybym teraz miała, cięłabym ją bez wahania Podoba mi się ta inspiracja z kulkami w żwirku.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=27
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:40, 12 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)

...tak po cięciu wiosennym w tym roku

Reniu, dziękuję pięknie Jak na zawołanie
Ona lubi częste cięcie, nawet w ciągu roku.
Zobacz na tej stronie na dole, jaki można uzyskać efekt. Sama byłam w szoku. Jak miałam swoją własną, to bałam się ciąć, potem mi wymarzła. Gdybym teraz miała, cięłabym ją bez wahania
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=27
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 19:05, 12 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hej, pozdrawiam, jak tam plany?
Przywieźli mi 3 śmietniki, o zgrozo. Jeden szpecił na tyłach, teraz trzy.
Gdzieś muszą stać, więc przestawiłam na północną stronę domu w szpalerze. Potem muszę wymyślić, jak "je ukryć". E-Muś się śmieje, że wszystko bym chowała

Matko po co aż trzy? Segregacja? Ja mam jeden a marzę żeby się wiosną schował jak najszybciej za tymi serbami (których oczywiście jeszcze nie ma ale mam nadzieję, że będą). A plany niemal niezmienne ... serby będą, umbry będą...tylko wiesz co Iwonka myślałam, że może na tej rabatce gdzie teraz jest świerk inversa to może jakie bonsai .... tylko, że cenowo pewnie to szaleństwo więc na razie poczekam aż pomysł dojrzeje. Posadzę umbry i będę się przyglądać czy miłorząb czy coś z chmurkami
dziękuję za odwiedziny i ciepło pozdrawiam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:05, 12 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Paulinko, byłaś u mnie kilka razy, podczas jak ja czytałam twój wątek. Nawet myślałam, że się wpisałam u ciebie, niemal na 99 % ta myśl mi chodziła po głowie. Doszłam w końcu do końca i się zdziwiłam, ze żadnego wpisu nie ma. Pochwalę zatem jeszcze raz, już u Ciebie, że bardzo mi się podoba twoja rabata. Ładnie sobie to wymyśliłaś. Fragment z hortensjami w takim zestawieniu mam ochotę powtórzyć. Pięknie ci wszystko wyszło. I drzewa z kostką bukszpanową super wyszła. Pozdrawiam serdecznie. Fajna ta szkółka, tez za takim wyborem tęsknię. Ale mi daleko do was
Dalej będę śledzić. Zakochałam się w połączeniu Ice Dance z bukszpanami

Iwonko Wasza rewolucja na eMusiowej rabacie tak mnie zachwyciła, że musiałam o tym napisać. Przy okazji poznałam Twój ogród i nie grzecznie byłoby nic nie napisać

Dziękuję za miłe słowa, jeszcze dużo pracy przed nami ale jak większość ogrodowiskowych ludzików uwielbiamy pracę w ogrodzie tak więc mam nadzieję, że z roku na rok będzie coraz ładniej. Ja jestem zakochana w Ice Dance i w tym roku będzie jej jeszcze więcej...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:53, 12 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Marzenko, tak mnie nastraszyłaś wiosną w styczniu, ze dziś zrobiłam obchód ogrodu. Nie ma co focić, wszystko śpi snem zimowym. Tylko krokusy wystawiły czubki głów, żeby zobaczyć, czy już wiosna i czy mają startować. Zapowiedziałam im, ze mają poczekać do marca. Żeby tak normalnie było

U mnie juz pierwsze ranniki a u Pszczółki przebiśniegi , jest wiosna w styczniu. W tamtym roku była w lutym a w tym w styczniu.
Ogródek Iwony 18:45, 12 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Oj, to tej wody ci zazdroszczę oddawaj trochę, obie będziemy zadowolone
Zmartwiłąm się, ze serby też ją lubią, bo u mnie sucho bywa, ale i tak mnie to nie zniechęci do ich posadzenia.
E-Mowi powiedz, że Danusia więcej Hakuro ci nie kazała sadzić, są inne roślinki. Brzozy też już masz. I też lubią wodę.
Mi się jeszcze marzy ambrowiec
Wczoraj e-Muś zapowiedział, ze trzeba zrobić porządek ze śliwą, tzn. ją przyciąć, może w weekend, ale ja nie wiem, czy nie za wcześnie. Muszę się dopytać. Chodzi o obcięcie niepotrzebnych gałęzi. Przy okazji do wycięcia pójdzie jabłonka. Będzie wolne miejsce na inne drzewo (róg ogrodu). Zastanawiam się, czy posadzić jakieś drzewo owocowe (mam już śliwkę, 3 grusze, 1 wiśnię), czy może zostawić to miejsce dla ambrowca? Tę część ogrodu pięknie widać z jadalni, jest dopiero do zagospodarowania, ale bliska mi jest myśl zostawienia po środku trawnika, wkoło drzewa wzdłuż żywopłotu i jakieś rabaty na około? Piękny bym miała widok z jadalni, gdyby tam kwitły hortensje

Zgadza się Iwonko więcej Hakuro nie będzie. Na przycinaniu drzew się nie znam, o wszystko pytam na forum, jak chciałam brzozy przyciąć to też pytałam kiedy to zrobić. Jeśli chodzi o Ambrowca , to ja pewnie będę miała na wiosnę jednego do oddania (wymiany), ale on strasznie brzydki jest Iwonko, na pewno nie do ozdoby, tylko gdzieś daleko posadzić, żeby sobie rósł. Jak chcesz pokażę Ci zdjęcia. Tobie pewnie potrzebne jest ładne drzewo do podziwiania.
Ogród wyrozumiały 18:22, 12 sty 2015

Do góry
Olili napisał(a)

Za wiosną w ogrodzie nie wyglądam ,bo nie będę jej miała..mam zacząć leczenie,które jest bardzo długie i trudne w przebiegu..w formie pisanej będzie mnie tu mało ,może nawet nie dam rady czytać,ale myślami będę na pewno!!
Liczę na to,że będziecie trzymać za mnie kciuki,będzie mi lżej na duszy i tak jakoś raźniej !!!

Iza, smutne to co piszesz, ale jest w tym też nadzieja. Będę za ciebie trzymała kciuki, a jak chcesz, to do Bozi się pomodlę za twoje zdrowie. Buziam. Trzymaj się kobietko cieplutko.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:18, 12 sty 2015

Do góry
Marzenko, tak mnie nastraszyłaś wiosną w styczniu, ze dziś zrobiłam obchód ogrodu. Nie ma co focić, wszystko śpi snem zimowym. Tylko krokusy wystawiły czubki głów, żeby zobaczyć, czy już wiosna i czy mają startować. Zapowiedziałam im, ze mają poczekać do marca. Żeby tak normalnie było
W Gąszczu u Tess 18:13, 12 sty 2015

Do góry
Przyszłam podpisać listę, sprawdziłam co nowego. Ciekawostka z kulkami cisowymi. Może w takim razie je podsadzić małymi sadzonkami z dołu?
Tak kiedyś Danusia radziła, gdy bukszpany się robiły dziurawe.
Ogród tworzony z pasją 18:11, 12 sty 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
nie ma chyba czym się chwalić, bo krzaczki malutkie i teraz słabo widać, ale na wiosnę zrobię, bo mam fioletowe i żółte

To czekam do wiosny
Raczkujący ogród Iwony 18:09, 12 sty 2015

Do góry
Ładnie też by wyglądała Ice Dance z bukszpanami. Chyba masz ją w ogrodzie w połączeniu z żurawkami?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:06, 12 sty 2015

Do góry
Paulinko, byłaś u mnie kilka razy, podczas jak ja czytałam twój wątek. Nawet myślałam, że się wpisałam u ciebie, niemal na 99 % ta myśl mi chodziła po głowie. Doszłam w końcu do końca i się zdziwiłam, ze żadnego wpisu nie ma. Pochwalę zatem jeszcze raz, już u Ciebie, że bardzo mi się podoba twoja rabata. Ładnie sobie to wymyśliłaś. Fragment z hortensjami w takim zestawieniu mam ochotę powtórzyć. Pięknie ci wszystko wyszło. I drzewa z kostką bukszpanową super wyszła. Pozdrawiam serdecznie. Fajna ta szkółka, tez za takim wyborem tęsknię. Ale mi daleko do was
Dalej będę śledzić. Zakochałam się w połączeniu Ice Dance z bukszpanami
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 17:39, 12 sty 2015

Do góry
Hej, pozdrawiam, jak tam plany?
Przywieźli mi 3 śmietniki, o zgrozo. Jeden szpecił na tyłach, teraz trzy.
Gdzieś muszą stać, więc przestawiłam na północną stronę domu w szpalerze. Potem muszę wymyślić, jak "je ukryć". E-Muś się śmieje, że wszystko bym chowała
Ogródek Iwony 17:04, 12 sty 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ale fajna historyjka Niezłe pomysły ma twój emuś Storczyk śliczny Pozdrówka

Małgosiu, do dziś wspominam cieplutko tamto wydarzenie To są takie momenty w życiu, kiedy kobieta czuje, że jest kochana Nadal

edit: literówka
Ogródek Iwony 16:38, 12 sty 2015

Do góry
Storczyk od e-Musia. Z nim wiąże się ciekawa historia
1 - cyfrówka, 2 - lustrzanka

- Tutaj nie widzę większej różnicy

A teraz historyjka:
e-Muś pracuje poza domem, wraca na weekendy. Luty zeszłego roku, idę spać, następnego dnia mam urodziny. Minęło pół roku od śmierci mojej mamy i przeżyć z tym związanych łącznie z tym, że w godzinę śmierci moja mama poszła się we śnie pożegnać z moim mężem i swoją siostrą.
Śpię sobie smacznie, sama w dwuosobowym łóżku, wygodnie, wszędzie cichutko, tylko tykanie zegara słychać w salonie
Raptem staje się jasność. Otwieram oczy, bo razi mnie światło, patrzę na zegarek w telefonie, zegar na dole wybija właśnie północ. W nogach łóżka stoi postać, zasłonięta wielkim storczykiem. Najpierw szok, zjawa jakaś przyszła się ze mną pożegnać, potem dochodzę do wniosku, że to mój małżonek. Zanim uświadomiłam sobie, ze on żywy i zrobił mi niespodziankę składając mi jako pierwszy życzenia urodzinowe - o mało zawału nie dostałam
Do kwiatka dołączył dwa wafelki w czekoladzie i zamówił sobie kawę urodzinową w środku nocy
Wypiliśmy kawkę, o 4 rano e-Muś pojechał do pracy, aby na czas dojechać
Teraz storczyk kwitnie po raz drugi
Ogródek Iwony 16:22, 12 sty 2015

Do góry
Przez weekend nie miałam czasu wiele, ale za to nabyłam moje marzenie. Mam wreszcie aparat, o którym wcześniej pisałam. Nikon 5200 znalazł się niedaleko nas, w sobotę zostałam jego właścicielką. W niedzielę troche go testowałam, tzn. uczyłam się obsługiwać.
Dziękuję wszystkim za cenne rady, wszystkie wasze rady tu na forum i priv pomogły mi zdecydować, czego pragnę i na co mogę sobie pozwolić.

Pierwszy test, to robienie zdjęć dużej rozdzielczości o wysokich ustawieniach. Wszystko do momentu zgrania zdjęć do kompa. Mój komputer się zawieszał, nie mógł przetworzyć zdjęć do kopiowania. Muszę zmniejszyć format na JPEG i przetestować jeszcze raz. Karta pamięci ma wysoką prędkość, może jest za szybka w stosunku do komputera?

Wiosenny test dwoma aparatami to samo ujęcie, odległość, podobne parametry: 1 - cyfrówka, 2 - lustrzanka

1 - cyfrówka, 2 - lustrzanka
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:48, 12 sty 2015

Do góry
O Matko, ale szkody zrobił Feliks W szoku jestem. A ja się martwiłam karmnikiem uczepionym na drucie do drzewa. Drut zadziałał jak piła, gałąź odcięta, drut złamany, wszystko na ziemi.
Lawendowy zawrót głowy 15:15, 12 sty 2015

Do góry
Ale jesteś konsekwentna w kolorach. Ja też pochowałam świąteczne ozdoby, denerwują mnie już, bo ja wiosny chcę. Widziałam w Obi śliczne prymulki, najpierw sobie myślałam, że kupię białe, ostatecznie nie mogłam się oprzeć różowym Mam więc wiosnę w kolorach różu
Usprawiedliwię się, że na oknie też kwitną storczyki w kolorach rózu, więc poszłam za ciosem.

Twoje wiosenne kompozycje śliczne. I znowu piękne ubranko dla nich doniczkowe masz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies