Pisałam przed chwilką u Izy "Ogród pod lasem" , że "jestem na forum od niedawna i troszkę zaczęłam się przejmować, że wszyscy się tak przejmują, tyrają, zamiast cieszyć się swoimi ogrodami "
Pozniej je rozchyliłam mniej wiecej na pół, żeby można było je ciachnąć u mnie zwykłym nozem do tapet:
Jak miałam ją już na pół to odcinałam czasem i po 2 źdźbła żebym miały korzonki
W środku miałam takie brazowe/ brązowo-żółte kuleczki, które strzelają pod palcem dobrze je wytrzepałam bo z tego co czytałam to nie nawóz a jajeczka opuchlaka (? niech mnie ktoś poprawi jak sie mylę)
Przed posadzeniem dobrze wytrzepałam korzonki i do ziemi. Podlałam i już z 2 mam 23szt. Dlaczego dzielę? Potrzebuję bardzo dużo sadzonek a kosztowały jak dla mnie bardzo dużo za sztukę
Ale mamy niespodziankę, mamy jeże na działce!
Za kompostownikiem zostawiłam na jesieni gałązki i trawę z łączki, chyba im się tam podoba. Jeden jest duży i szybki, a drugi mniejszy i zwinięty w kłębek, nie rusza się za bardzo. Mam nadzieję że nic mu nie jest.
Witam. Catalpa posadzona w ubiegłym roku latem. Obecnie wypuściła liście przy czym nie na wszystkich gałęziach. Czy powinienem je już obciąć ? Czy na razie nie ruszać. Ogólnie będę ją kształtował na parasol przed słońcem, ale czy te suche konkretnie już obciąć, dziękuję z góry za sugestie. Pozdrawiam
Wg mnie kule przed kulami to słaby pomysł ( trzmielina przed bukszpanem) Przed bukszpanową kulą dobrze będzie wyglądać żurawka lub trawki, np hakonechloa.
odmiana noble maiden. muszę dokupić
Rośnie przy overdamie i gdyby szybciej rósł, to by się ładnie komponowały
Ta rabata miała być różowo-fioletowa, ale stwierdziłam, że na tle ciemnego cisa to biały jednak bardzo dobrze wygląda I będę go dokładać.
Te irysy opatrzę. Bo podobają mi się, kwitną we właściwym momencie, pasuje mi ich pionowy pokrój, i tylko:
- bródkowe robią się później brzydkie; a w dodatku okropnie łamią mi się ich łodygi (zwłaszcza po deszczu)
- syberyjskie mają bardziej eleganckie liście ale widać, że się u mnie męczą. jak ktoś ma mokrą, gliniastą ziemię, to z bólem serca oddam.
A potem poszukam nowych z tych proponowanych przez Ciebie
Kwiaty piwonii pięknie prezentują się na tle drzew, w otoczeniu ozdobnych krzewów. Ich ogromną zaletą jest uniwersalność, gęste liście oraz duże, efektowne i pierzaste kwiaty cieszą oczy. U mnie tylko te starodawne, ale i tak bardzo je lubię.