Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podwórkowa rehabilitacja 18:52, 14 maj 2019

Do góry
Jak już wyszłam na ten deszcz zrobić zdjęcia dębolistnej to przy okazji zahaczyłam o to, co rośnie i cieszy obok niej.
Bratek samosiejka w hostach.

Tawułki "Color Flash Lime"

Bylinowa łąka 18:45, 14 maj 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Dorotko pojechaliśmy dopiero w sobotę i to koło południa - ach te dzieci Najpilniejszą sprawą było posadzenie paproci, które w czwartek przywiozłam od Kasi z Mojej bajki. Do tego u pana Bylinowego kupiłam 3 długosze królewskie, w tym jeden purpurascens i rodgersje tarczowatą. Na działce czekały jeszcze 3 doniczki z pluskwicą Brunette.
Trochę poszalałam z zakupami, ale nie mogłam się oprzeć. Tak marzyła mi się rabatka leśna w tym miejscu.

Najpierw jednak trzeba było przekopać miejsce. Wcześniej przez dwa lata leżała tam sterta gałęzi, więc trawy i chwastów nie było dużo. Tylko dzikie maliny poprzerastały trochę. Ziemia niestety trochę za mokra, aby się fajnie robiło. Miałam dać tam jeszcze tawułki Arendsa, które od marca rosną w donicy na balkonie, ale miejsca brakło. Czeka mnie poszerzanie następnym razem.

Potem zmęczona przeniosłam się do jagodnika powybierać chwasty. Tam przekopane miałam jesienią i muszę stwierdzić, że u mnie na glinie się ta metoda sprawdza. Ziemia była sypka i nawet widłami amerykańskimi dawało się pracować, co rzadko się u mnie zdarza. W tamtym roku posadziłam maliny pomiędzy winogronami, ale muszę je przesadzić. Zastanawiam się tylko czy nie będzie za ciasno na tym pasie pomiędzy. Od porzeczek do winogron jest około 2 metry. Maliny lubią się jednak rozłazić na boki.

Zabrałam się jeszcze za plewienie, ale nie bardzo mi się już chciało, więc ukopałam tylko sadzonki dla koleżanek i pana od którego dostałam w tamtym roku tojeść kropkowaną. Jak to cieszy, kiedy można się podzielić dobrem.

No no pracusiu zapowiada się ładnie
Ptasi gaj 18:41, 14 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Jestem bardzo zapracowana zaglądam na watki, ale się nie wpisuje. Lubię dużo pisać wiec aby się nie zapędzić z pisaniem milczę. Nadrobie wszystko jak tylko złapie oddech.
Dzisiaj siedziałam prawie pół dnia w oczku czyściłam brzegi z opadłych lisci, przycinalam suche odrosty, lilie wodne mają dużo pąków, ale musi być ciepło.
Później odkurzalam oczko a na samym końcu eM się wkurzył włożył pompę do brudnej wody i brudy z dna wypompował nalał wody ze studni nalał jakiegos środka eko i po zabawie.
Włączył kaskadę i wszystko gra. Ryb mam ogromną znowu nasraja i znowu czyszczenie.

Zostało mi jeszcze pielenie żwirowych rabat bo tam jeszcze wyrastają samosiejki i szkoda abym wypielila.
Coś nie widzę wysianej werbena tyle jej miałam w zeszłym roku.
Jeszcze poczekam może jeszcze wzejdzie.

Kasiu u mnie z każdej strony może przymrozki. Dziwnie mróz łapał npmiakam już posadzone budleje pięknie wyrastały i też zmarzły. Winogrona zmarzły od metra wzwyz. U mnie orzech laskowy wszystkie liście czarne.

Taki mamy klimat

Witaj pracusiu. ! Czytaj ile to prac ogrodowych i różnych wykonujesz . Ogrodomaniacy to jak mrówki ciągle pracują.
Ogrodowe kwitnienia Piękne. Szkoda tylko że mróz pouszkadzal roslinki.
U mnie obyło się bez szkód.
Piękna ta zoltawa hosta . Ona ma czerwonawe lodyzki ?
Co to za dama ? Takiej nie mam.
Hostowisko bardzo ładne
Sezon 2017 u Hanusi 18:37, 14 maj 2019

Do góry
Moje drzewiaste

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 18:35, 14 maj 2019

Do góry
Myślałam o takich uskokach równoległych do ściany domu ( ogrodzenie jest niestety po skosie) . Pomiędzy grabami byłyby gracki , w bocznych rabatach przed grabami białe jeżówki i ewentualnie zawilce białe zatopione w seslerii jesiennej. a w środku coś bordowego , rózowego, fiolet w nawiązaniu do rozchodników matrona ( szałwia, lawenda, kocimiętka ???) od bza do grabów przy studni byłyby zimozielone kulki a w nich werbena i może jakas trawka ... Nie wiem czy nie za dużo tego wszystkiego ....

Sezon 2017 u Hanusi 18:33, 14 maj 2019

Do góry
Dziś Wam pokażę, jaki sąsiadka ma widok na mój ogród. Ciekawość ją pewnie męczy, bo widzi tylko ćwierć ogrodu
Za drzwiami do ogrodu... 18:32, 14 maj 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Och, zachwycam się od dawna, tym widokiem w Twoim ogrodzie
Droga do spełnienia 18:30, 14 maj 2019

Do góry
Kawa napisał(a)

Piękne subtelne kwitnienia. No maj jest cudny
Miłkowo - sezon 2016-2022 18:28, 14 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Jakie one urocze.
Ogród, mydło i powidło. 18:28, 14 maj 2019

Do góry
katel napisał(a)

Wito kupiłam maleństwo (30-40cm patyk) 9 lat temu (jeszcze ogrodu nie miałam ), zadołowałam u rodziców w ogrodzie (został złamany o połowę przez psa), miał tam ciepło i bardzo ładnie rósł . W miejscu na którym jest sadziłam wiosną 2012 był już całkiem spory, zdjęcie po posadzeniu i z wczoraj:

Jeszcze trochę aktualnych fotek:

Widok z okna kuchennego - mój ulubiony.

Biały też piękny. Ale ten różowy wymiata.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:27, 14 maj 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Piękne te twoje widoki Cieszę się, że kiedyś zauroczył mnie Twój kuklik, bo w tym roku mam już okazałą kępę własnego i baaardzo mi pasuje w tych moich leślnych klimatach. Planuję pierwsze dzielenie na jesień.

On mnie zauroczył w duecie z trzmieliną oskrzydloną. Nie mogę się napatrzeć.
Obie roślinki rosną pod brzozą.

Jeddelohy się tuczą.

Moja glebo terapia 18:27, 14 maj 2019

Do góry
Tawuły z przodu domagają się cięcia ale pada i nie mogę się doczekać kiedy tuje się zazielenia bo na razie to trochę straszą

Meyer też coś nie może zakwitnąć, czeka na słonko

Wrzośce jeszcze kwitną, chciałam je w tygodniu ciachnąć ale tyle pszczół na nich było zwłaszcza tym białym, że stwierdziłam poczekam jeszcze nie się pasą

Kiedyś będzie tu ogród 18:24, 14 maj 2019

Do góry
anka_ napisał(a)
Dziękuję Magdo.

Wiosna i do mojego ogrodu pomału zagląda...

Ola w blokach startowych...

Grusze...

Wiśnie w rozkwicie na całego...

Ale fajne kolorki.
No cudnie to ujelas
Pozdrowki Aniu
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 18:24, 14 maj 2019

Do góry
a takie dziwne (ale piękne) dzikie roślinki można było wypatrzeć. Trochę swoim kształtem przypominały kwiat kalii

Niestety nie udało mi się wygooglować któż to?

A to już nie dzikie rośliny ale pola uprawne, które mnie też zachwyciły

W słońcu pewnie świecą w kosmos jak wielkie żarówy
Clematis montana 'Rubens' - wart grzechu 18:24, 14 maj 2019

Do góry
U mnie też dzięki Kasi

Przedziwny Ogród 18:22, 14 maj 2019

Do góry
AgataM napisał(a)

Witaj Wacku !!! Plan jest taki, że kiedy się te surfinie rozrosną będzie kolorowy mieszkasz

Ależ kolorowa wiosna u Ciebie.
Kocham ten odcień różu w ogrodzie. Przyciąga wzrok.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:22, 14 maj 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Z kaliną karłową pożegnałam się jesienią i jakoś za nią nie tęsknię. Dwa lata walczyłam, u Ciebie dopiero teraz jest problem

Walczyłaś z tymi dziurkami? Ładne są, takie misterne.

Będą gruszki! I hit tego sezonu: różowy z pomarańczowym.

Przyłącze do kranu- na sztywna PE , czy waż elektryczny ??? 18:21, 14 maj 2019

Do góry
Jeszcze jedna prośba i temat zamykam
1-Projekt uprzedni

2- projekt dotychczasowy

- został dodany jeden zraszacz w górnym prawym rogu - czy MP 2000 (90-210) może być ?
- przedłużyłem pasy z tujami ( rezygnuje z pola żółtego na poczet trawnika )
- czy rozmieszczenie zraszaczy jest prawidłowe ?
- dodatkowy zraszacz dodałbym do sekcji różowej
- czy zraszacz przy prawej górnej stronie tarasu dobrze jest umieszczony ? , czy umieścić go na samym narożu ?
Przedogródek pod dębem 18:21, 14 maj 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)
W niedzielę, na Święcie Kwiatów zrobiłem zakupy

Dzisiaj sadziłem. Te dwie roślinki z czerwonymi liśćmi
wylądowały w garnku.
.
Gdy się rozrosną będą ładnie wyglądały.
Przyprawy posadziłem w donicy

No no nieźle zaszalales.
Ale będzie pięknie.
Bardzo lubię takie garnkowe kompozycje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies