Do mnie też przylatują na trawnik, ja mam pędraki, mam nadzieję, że je wyjadają zawsze przeganialiśmy by gniazda u nas nie budowały ale w tym roku smacznego, gniazdo chyba u sąsiada bo tam co roku na dachu siedzą
Rzeczywiście pnie się do góry, a moja cholernica w boki albo w dół. Będę wiązać bo nie mam wyjścia moja ma srednicy ok 4 metrów tak się rozrosła. W zeszłym roku przycinana.
Bluszcz piękny już pisałam. Też mam bluszcz w lasku sosnowym i długo ponad dwa sezony siedział w ziemi i nic po tym okresie rośnie szybko i wspinanie na drzewa. Podsieje go nawozem może jeszcze da więcej czasu.
Elu chwasty panoszą się wszędzie i nawet nie potrzebują zaproszenia, włażą na chama.Dzisiaj już w miarę ogarnięty ogród, te grubsze prace i trawniki. Pozostała drobnica a i tej od zatrzęsienia.
Gęsiówka, żagwin i macierzanka one z daleka podobne.
Dzisiaj u nas ładna słoneczna pogoda.
Aganiu dzięki za pochwałkikordylina na razie tylko wstawiana na zahartowanie,na razie zabrałam na taras ,bo przymrozki.Ale myślę właśnie posadzić ją w tej donicy,tylko nie wiem ,czy jeszcze coś jej dodać do towarzystwa?
Z tymi tulipanami to tak teraz jest A wyciągasz ich cebulki do przesuszenia?Ja mam sporo tulipanów ,żonkili i narcyzów starych odmian,to trochę kwitnięć będzie.Dosadziłam też nowe,część do doniczek,a cześć w koszyczkach do gruntu.Te będę jesienią przesuszać ,zobaczymy czy zakwitną na drugi rok.
Mnie cieszą jeszcze starodawne prymulki ,które mnożą się bardzo szybko!
A tej bieli nie mogę się oprzeć i zamówiłam jeszcze jedną białą pergolę metalową I po świętach może popracuję nad punktem widokowym na wprost drzwi do ogrodu