Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Brzozowadzie... 11:39, 05 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Molinia variegata bardzo ładnie rozjaśnia półcieniste zakątki. Szkoda, że nie jest odrobinkę większa.

Posadziłam tę molinię na leśnej z tyłu, ale łapie tam jakąś rdzę, może ma za mało słońca? Warunki glebowe ma bardzo dobre, to moja rabata na samym kompoście, pięknie trzyma wilgoć. Może dla niej za bardzo? Muszę ją poobserwować, bo to nowy nabytek. Ale rzeczywiście ładnie rozjaśnia cień.
mrokasia 11:51, 05 cze 2019

Też mam tę molinię i ciągle mam kłopot gdzie ją posadzić. Właśnie dlatego, że w stanie niekwitnacym to ciut niska jest a z kolei jak zakwitnie to znacznie wyższa. No i latam z nią po rabatach. Aktualnie 3 sztuki siedzą w donicach.
Gruszka_na_w... 21:03, 05 cze 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Posadziłam tę molinię na leśnej z tyłu, ale łapie tam jakąś rdzę, może ma za mało słońca? Warunki glebowe ma bardzo dobre, to moja rabata na samym kompoście, pięknie trzyma wilgoć. Może dla niej za bardzo? Muszę ją poobserwować, bo to nowy nabytek. Ale rzeczywiście ładnie rozjaśnia cień.

Kupiłam ją jako trawę nadającą się do półcienia. Po zimie dosyć długo się zbierała, ale teraz wygląda nieźle.

I nasza ulubiona róża (ze względu na nazwę )

Skoro tak trudno nabyć klon ściętolistny, to może jakąś miniprodukcję rozpocząć?

Tawuła nippońska- pachnie i ładnie rozjaśnia zacienioną ścieżkę.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:15, 05 cze 2019

mrokasia napisał(a)
Też mam tę molinię i ciągle mam kłopot gdzie ją posadzić. Właśnie dlatego, że w stanie niekwitnacym to ciut niska jest a z kolei jak zakwitnie to znacznie wyższa. No i latam z nią po rabatach. Aktualnie 3 sztuki siedzą w donicach.

Jejku, jaka jestem szczęśliwa, że chwilowo z niczym nie muszę latać. Chwilowo, bo muszę pomyśleć o sensownym obsadzeniu miejsca na froncie po wyciętym świerku kłującym. To, co wsadziłam, nie do końca mi gra.

Reszta ogrodu obywa się już bez mojej ingerencji. Teraz tylko wycinam i ścinam (bodziszki, kwiatostany kuklików, przekwitłe piwonie).

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:22, 05 cze 2019

Polecałam kiedyś żylistek Nikko na niskie obwódki. Tnę go w lutym w spłaszczoną kulkę. Cięcie nie zakłóca kwitnienia. Ładnie się przebarwia jesienią.

Godny polecenia jest też niewielki aster alpejski. Łatwo go podzielić i upychać w kolejne miejsca.

tulucy 21:27, 05 cze 2019

Asterki alpejskie mam, w ubiegłym roku mi wpadły w łapki i tak się spodobały, że w tym dokupiłam. Mam 3 kolorki

Żylistek Nikko już nabyty, ale jeszcze nie dostarczony przy okazji mi wpadły do koszyka forsycja koreańska Kumsum i enkiant dzwonkowaty.
Gruszka_na_w... 21:33, 05 cze 2019

Upał był dzisiaj niemiłosierny. Na niebie zbierały się burzowe chmury, ale popadało tylko 5 minut.

Tulipanom liście już pozasychały, te narcyzowe wciąż w zieleni. Dla zamaskowania zaplotłam je w warkocze i wsunęłam pod krzaczki.

Żurawkę krwistą lubię bardziej, kiedy jej kwiatki nieco zbledną.
Gruszka_na_w... 21:43, 05 cze 2019

tulucy napisał(a)
Asterki alpejskie mam, w ubiegłym roku mi wpadły w łapki i tak się spodobały, że w tym dokupiłam. Mam 3 kolorki

Żylistek Nikko już nabyty, ale jeszcze nie dostarczony przy okazji mi wpadły do koszyka forsycja koreańska Kumsum i enkiant dzwonkowaty.

Czy to ta forsycja, która kwitnie na biało? Jeśli tak, to rozważałam kiedyś jej zakup, ale areał mi się skończył nim podjęłam decyzję. W moim prozaicznym życiu nigdy nie objawił mi się enkiant, a dzwonkowaty to już całkiem nie.
Ostatnio to się nawet zastanawiałam, czy dojrzeję do tego, żeby np. kupować epimedia.
No bo gdzie niby je wcisnąć?

Z lupą musiałabym go tam szukać. Jedyne wolne miejsce w cieniu jest tutaj. Ale funkia pewnie będzie miała potencjał wzrostowy.

Tuż obok już jest za gęsto.

tulucy 21:46, 05 cze 2019

Ta forsycja też kwitnie na żółto raczej spodobały mi się jej kontrastujące liście / pędy. I to mimo że nie lubię pstrych liści

Enkiant to samo - kontrast pęd / liście do tego nadaje się do cienia
Gruszka_na_w... 21:54, 05 cze 2019

Natrzaskałam dzisiaj zdjęć jak mały Kazio, ale burzowe niebo plus słoneczko ładnie podbijały urodę roślin.

Tamaryszek w spojrzeniu ogólnym wygląda teraz jak zaschnięta miotła. Bliższy kontakt wizualny daje nadzieję na szybkie zazielenienie.Młode listki na wrzosowych kępkach wprowadzają ciekawe nutki kolorystyczne.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies