Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

sylwia_slomc... 16:18, 05 cze 2019

effka napisał(a)

Pomysł przedziwny, pierwszy raz takie coś widzę... Widuje się siatki przeciwszpakowe na czereśniach ale takiej konstrukcji pościelowo-obrusowo-firankowej jeszcze nie widziałam

Gdzieś czytałam, że skuteczne jest powieszenie starych płyt CD bo odbijaja światło i straszą szpaki
Toszka 16:53, 05 cze 2019

Zakrecona napisał(a)
Tyle, że ładna ta drobna kora i grubsza ponoć bardziej fruwa.

Przy grubszej warstwie kory jako ściółka to chwastów niewiele.
Natomiast jeśli ziemia była dobrze wzbogacona i przekopana to chwasty łatwiutko wychodzą.
Pierwsze 3-4 lata w nowym ogrodzie chwastów jest multum, bo wschodzą nasiona latami wysiane do ziemi. Potem tych chwastów jest zdecydowanie mniej.

Patent z czereśnią jest o tyle dziwaczny, że nie wiem jak te czereśnie mają dojrzeć w cieniu obrusów i prześcieradeł.
eVka 18:31, 05 cze 2019

malinia napisał(a)
Ewa padlam z ta osłona ;D
A zakupy suuuper Ty masz chyba ogród z gumy ;D

Osłona kosmiczna

Zakupy cieszą jak zawsze. Zakochałam się w klonach palmowych i irysach.

eVka 20:01, 05 cze 2019

Zakrecona napisał(a)
Tyle, że ładna ta drobna kora i grubsza ponoć bardziej fruwa.

Wiesz co, z moich obserwacji ta grubsza praktyczniejsza. Drobna spływa z eabat z ulewnym deszcem a geuba siedzi na miejscu. Z wiatrem też różnie. Ja jednak stawiam na grubą korę. Drobna tylko na różance.
eVka 20:02, 05 cze 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Gdzieś czytałam, że skuteczne jest powieszenie starych płyt CD bo odbijaja światło i straszą szpaki

Też słyszałam o tej metodzie. Na pewno jest bardziej ozdobna
eVka 20:04, 05 cze 2019

Toszka napisał(a)

Przy grubszej warstwie kory jako ściółka to chwastów niewiele.
Natomiast jeśli ziemia była dobrze wzbogacona i przekopana to chwasty łatwiutko wychodzą.
Pierwsze 3-4 lata w nowym ogrodzie chwastów jest multum, bo wschodzą nasiona latami wysiane do ziemi. Potem tych chwastów jest zdecydowanie mniej.

Patent z czereśnią jest o tyle dziwaczny, że nie wiem jak te czereśnie mają dojrzeć w cieniu obrusów i prześcieradeł.

Tak, jak ziemia jest przekopana i nie wyścielona grubą warstwą kory to masakra. Drobnych chwastów multum. Z grubą pierzynką korową zdecydowanie lepiej. Dzisiaj pieliłam nowe róże, nie okryte korą i szlag mnie trafił, multum mini lebiod.
malinia 20:06, 05 cze 2019

effka napisał(a)

Osłona kosmiczna

Zakupy cieszą jak zawsze. Zakochałam się w klonach palmowych i irysach.

To tak jak mój mąż nic tylko klony... ;D
Najbardziej lubię shirasawy jest cudowny!
malinia 20:09, 05 cze 2019

effka napisał(a)

Tak, jak ziemia jest przekopana i nie wyścielona grubą warstwą kory to masakra. Drobnych chwastów multum. Z grubą pierzynką korową zdecydowanie lepiej. Dzisiaj pieliłam nowe róże, nie okryte korą i szlag mnie trafił, multum mini lebiod.

Ja przez to teraz przechodzę dosadzalismu masę rzeczy i powiedzialam poki nie wsadze większości kory nie dosypie bo rabaty jadły korę w oczach. Ale na ten rok powoli koniec więc teraz będziemy sypać.
Czekam jeszcze na rozplenice.
eVka 20:18, 05 cze 2019

Magleska napisał(a)
super pomysł bardzo fajnie działasz normalnie ,gdybym nie szła do pracy -to poszłabym szukać miejsca na oczko i kopać hihi
klonik piękny i nad oczkiem będzie super wyglądał ..... i bardzo dobry pomysł z tymi trzcinnikami -zasłaniają pięknego wiąza

ja chciałam jeszcze białe irysy kupić ,ale nie mieli ,może jutro jak będę wracać z pracy zobaczę w innym ogrodniku tą zwężaną rabatę robię całą na biało -tam już są hortensje -nie wiem jakie ,bo przesadzałam wiosną i nie pamiętam ,które tam wkopałam ….ot skleroza ….dałam paprocie -przesadziłam z innej rabaty ,białe róże,białe naparstnice ,białe dalie ,białe szałwie i na razie jedną hostę wsadziłam -jutro przesadzę jeszcze ze 3 może

za naparstnice narazie dziękuję -mam pełno od Sylwii z Rancza -ale też jeszcze maluszki -urosną …. a dokupiłam same białe

Szukaj kochana, szukaj
Klonik i woda to jedt to. Moje nowe must have ogrodowe

Piękne białe irysy mieli w tej szkółce, w której dzisiaj byłam ale jednak kupiłam takie kolorowe. Białe mam dwa nad oczkiem, jeszcze nie kwitną.
Biało zielone rabaty są cudne ale jednak nie umiem wytrzymać bez koloru. Aczkolwiek kusi

Wszystkie inspiracje z pinteresta.
malinia 20:25, 05 cze 2019

Uwielbiam biel w ogrodzie