Miło Cię widzieć Ewelina Dziękuję za miłe słówka Wszystko szybko rośnie, a najszybciej chwasty Nie ogarniam ich! Ale co tam .. ile dam rady tyle wyrwę, reszta zaczeka. Z nowych zdjęć może rh dla Ciebie Wreszcie się doczekałam, że kwitną porządnie. Ale jeden jest na skraju agonii(!!), choć rośnie w identycznych warunkach, jak pozotałe. Ech, czasem ciężko mi zrozumieć te moje rośliny ...
Wiesz, u mnie co roku coś tam się w trudzie i znoju urodzi. Ruderowa nareszcie zaczyna mnie z lekka cieszyć.
Przemku paproci nie mam zbyt wiele. Mam niewielką odmianę, bardzo ładna narecznica Crispa Cristata. Ma ok. 30-40 cm wysokości. Ponoć jest bardzo wytrzymała, w donicy powinna bez problemu przezimować, ale wiesz, różnie bywa. W ubiegłym roku zabrałam z działki i posadziłam w donicy na balkonie pióropusznika strusiego. No i niestety nie przeżył, co mnie bardzo zdziwiło. Może to wina tego, że dosyć długo leżał wykopany i porzucony gdzieś tam, zapomniany i takiego mocno podsuszonego zabierałam.
Natomiast w związku z "remontem" ruderowej prawie wszystkie paprocie spędziły ostatnią zimę wykopane z dosyć dużą bryłą ziemi. Wszystkie przeżyły.
Śliczna wietlica Ocean's Fury, wpada w niebiesko-szary odcień, liście są pięknie koronkowe:
Karolino, mamy wiele wspólnego, jeśli chodzi o zagęszczanie rabat
dla Ciebie truskawki, wyjątkowo dużo kwiatków mają, a to taka rabatka na przetrzymanie odmiany (nn) dopóki nie stworzę dla nich stałego miejsca
Muszę dokładniej przeanalizować różnice pomiędzy acatea a recurvus, tak na szybko to znajduję sprzeczne informacje.
Te "pomylone" trzy lata temu kupiłam jako Thalie, jednak nimi nie są. Jeżeli natknę się gdzieś na nie, to dam znać. Sama też chętnie dokupiłabym ich, bo mi się podobają w tej czystej bieli.
Tutaj jeszcze kwitną r., ledwo je widać zza ciemierników
a na te narzekałam w początkowej fazie kwitnienia, że to nie Thalie, jednak nie jestem tego pewna, kwitną długo i obficie. Pszczółka ma ich dużo, może mogłaby je ostatecznie zweryfikować... brak Jej tutaj, myślę o Niej...
Basiu cieszę się z deszczu, rośliny dopiero teraz nabierają blasku
Trochę żurawek mi wypadło ale te co zostały dają sobie radę, najlepiej trzymają się te ciemne
Nie mam niestety pod ręką takiego, na którym byłby widoczny dół. Ale pewnie gdzieś w fotkach z ubiegłego roku znajdziesz. Ogólnie na dole zaczynają być widoczne hortensje, no i ciemierniki, seslerie, potem hosty.
Nowa rabata - ciągle nie mogę jej skończyć..... na tyłach pusto.... myślałam o trawach - np szereg miskantów z tyłu, ale nie wiem czy pasują tam, nie chciałabym jakiś iglaków bo są już te nieszczęsne świerki, które i tak systemem korzeniowym wypijają wodę z tej rabaty