Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

paniprzyroda 21:10, 12 maj 2019

Poppy napisał(a)

Te narcyzy tez b lubie, przypominaja mi dziecinstwo.
Mam tez podobne wyzsze acatea, w celu przedluzenia sezonu, acatea kwitna chyba jako ostatnie, teraz wlasnie koncza poeticus recurvus, a acatea jeszcze nie zaczela. Tyle ze te ostatnie sa mniej wdzieczne, nie tak delikatne, ale cos za cos.

Jak znajdziesz nazwe tych pomylonych,z tego drugiego zdjecia, to sie podziel, prosze.

Zielone szafirki sa swietne! ja sobie poszaleje z cebulowymi, jak juz ustale b stale rabaty, zeby ich przypadkiem nie potracic niepotrzebnie.

Muszę dokładniej przeanalizować różnice pomiędzy acatea a recurvus, tak na szybko to znajduję sprzeczne informacje.
Te "pomylone" trzy lata temu kupiłam jako Thalie, jednak nimi nie są. Jeżeli natknę się gdzieś na nie, to dam znać. Sama też chętnie dokupiłabym ich, bo mi się podobają w tej czystej bieli.
Tutaj jeszcze kwitną r., ledwo je widać zza ciemierników

a na te narzekałam w początkowej fazie kwitnienia, że to nie Thalie, jednak nie jestem tego pewna, kwitną długo i obficie. Pszczółka ma ich dużo, może mogłaby je ostatecznie zweryfikować... brak Jej tutaj, myślę o Niej...
paniprzyroda 21:14, 12 maj 2019

popcorn napisał(a)
Ależ masz gęsto na rabatach, a dopiero wszystko zaczyna rosnąć! Bosko nacieszyłam się zielenią Mmmm

Karolino, mamy wiele wspólnego, jeśli chodzi o zagęszczanie rabat
dla Ciebie truskawki, wyjątkowo dużo kwiatków mają, a to taka rabatka na przetrzymanie odmiany (nn) dopóki nie stworzę dla nich stałego miejsca

paniprzyroda 21:26, 12 maj 2019

ryska napisał(a)
Ta kamasja warta uwagi, muszę pomyśleć o cebulowych kwitnących każdego roku na 100%.
Tulipany i narcyzy mam na czarnej liście pod tym względem.
Śliczną masz szklarnię i pomidorki. Niech zdrowo rosną

Dziękuję
Gdybym miała wybierać pomiędzy tulipanami a narcyzami wybiorę narcyzy Póki co mam to i to, chociaż jeśli chodzi o tulipany, to postawiłam na botaniczne.
Pomidorki już kwitną, ale mam problem z tymi, które trzymałam jako rezerwę. Chyba wsadzę do dużych doniczek, bo żal wyrzucić. Nie mam dobrych doświadczeń z uprawą pomidorów pod chmurką, zawsze mi je zaraza dopadła, zanim na dobre zaczęły owocować. Dlatego kupiłam szklarenkę. Pod chmurką udają mi się tylko koktajlowe.
Reniu, co prawda już wybrałaś farbownika, ale obiecane połączenia zostawiam. Ciekawa jestem, jak farbownik sprawdzi się u Ciebie.

ryska 21:37, 12 maj 2019

Dziękuję za zdjęcia
Moje pomidory w tym roku rosły jak na drożdżach, w donicach w gruncie siedzą już trochę, tyle, że zrobiłam im zabudowę. Zaraza przychodzi z opadami, zamierzam pokusić się o jakiś daszek nad nimi, nawet zakładany na czas opadów. Fakt w gruncie gorzej u mnie rosną. Czasem polewam je drożdżami ale czy to coś daje to trudno wyczuć.
GorAna 21:45, 12 maj 2019

paniprzyroda napisał(a)

Mariolu, właśnie o taki pokrój buka mi chodziło. Kupowały mi to Córki, etykietka mówiła, że to Dawyk Gold....ale roślina która nosiła tą etykietką jest rosochata i zapowiada się na rozłożyste drzewo.
Ach ta solidność szkółkarzy
Dziękuję bardzo za zdjęcia
Pozdrawiam z napitego deszczem Kamiennego
Margarete 22:32, 12 maj 2019

Pięknie, obficie, kolorowo.
Rzeczywiście razem z Karoliną jesteście misntrzyniami upychania roślin na rabacie i to jak pięknie wam to wychodzi. Ta obfitość u ciebie nie powoduje bałaganu tylko fajnie poukładaną kompozycyjnie całość.
mirkaka 06:59, 15 maj 2019

Mariolu, ślicznie zielono, róże bardzo obfite, będzie już za chwilkę szał
Co to za roślinka na zdjęciu?
Anda 07:10, 15 maj 2019

Bogactwo i obfitość u Ciebie
Rownież wybieram narcyzy Mam i tulipany, ale narcyzy bardziej wolę.

Nie mogłam się powstrzymać i kupiłam dwie sztuki Camassia Sacajawea
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
paniprzyroda 21:34, 15 maj 2019

Dla wszystkich zaglądających, podczytujących, komentujących z serdecznymi pozdrowieniami

"Rozgościła się wiosna,
świat jest piękny - jak z bajki,
dzisiaj swój dzień obchodzą
Niezapominajki"

jolanka 21:39, 15 maj 2019

Dzień Niezapominajek
Mnie się po raz pierwszy wysiały, nie mam pojęcia skąd się wzięły