Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Gruszka_na_w... 21:06, 12 maj 2019

Napasłam oczy i z optymizmem mogę rozpocząć ten ponuro zapowiadający się tydzień.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 21:08, 12 maj 2019

Aniu już masz tę języczkę? bo jakby co to ja się podzielę
Zana 21:16, 12 maj 2019

Gardener27 napisał(a)
Ulalla … jakie tu zmiany nowe rośliny, nowa wizja, nowe rabaty
Ciekaw jestem ogromnie jak to się będzie wszystko prezentować w sezonie.
Warunki zapewniłaś optymalne, dobra ziemia, system nawadniania, dużo miłości i wszystko będzie rosło jak na drożdżach.

Widzę że masz u siebie paprocie a mnie ostatnio coś na nie bierze, myślałem o posadzeniu ich do donic. Możesz jakąś odmianę niezbyt wysoką mi polecić ?

Wiesz, u mnie co roku coś tam się w trudzie i znoju urodzi. Ruderowa nareszcie zaczyna mnie z lekka cieszyć.
Przemku paproci nie mam zbyt wiele. Mam niewielką odmianę, bardzo ładna narecznica Crispa Cristata. Ma ok. 30-40 cm wysokości. Ponoć jest bardzo wytrzymała, w donicy powinna bez problemu przezimować, ale wiesz, różnie bywa. W ubiegłym roku zabrałam z działki i posadziłam w donicy na balkonie pióropusznika strusiego. No i niestety nie przeżył, co mnie bardzo zdziwiło. Może to wina tego, że dosyć długo leżał wykopany i porzucony gdzieś tam, zapomniany i takiego mocno podsuszonego zabierałam.
Natomiast w związku z "remontem" ruderowej prawie wszystkie paprocie spędziły ostatnią zimę wykopane z dosyć dużą bryłą ziemi. Wszystkie przeżyły.

Śliczna wietlica Ocean's Fury, wpada w niebiesko-szary odcień, liście są pięknie koronkowe:

Kasia_CS 21:19, 12 maj 2019

Zana napisał(a)

Szafirki w brylantach

Cudo!
Zana 21:19, 12 maj 2019

effka napisał(a)
Aniu, piękny ten Twój Jordan Tak świeci przy tych rodkach. Cudo
Pogoda nie dopisuje i nie ma jak z przyjemnością podziałać w ogrodzie.

Pogoda to jakaś masakra, zaczynam źle znosić te wahania temperatur, oj latka lecą, lecą...

Uwielbiam Jordanka, mimo że cholernik nie chce rosnąć

Nowa12 21:22, 12 maj 2019

Zana napisał(a)

Pogoda to jakaś masakra, zaczynam źle znosić te wahania temperatur, oj latka lecą, lecą...

Uwielbiam Jordanka, mimo że cholernik nie chce rosnąć

U mnie Aureum też nie chce rosnąć. Tak sobie stoi w miejscu i już .
Zana 21:22, 12 maj 2019

asiak napisał(a)
Anulka długo masz te tulipanki China Town? Śliczne są, muszę upolować na jesieni

Kupiłam ubiegłej jesieni tylko jedną paczkę w Amsterdamie na pamiątkę. No bo co innego może ogrodniczka przywieźć z Holandii (pomijając inne "ziółka").

Dla Ciebie jeszcze raz z listkami rodgersji

Zana 21:28, 12 maj 2019

mrokasia napisał(a)
Widok Twojego bajzlownika po płotem koi moje serce .
Reszta zdjęć za to pasie moje oczy .

Czytam, że odchorowałaś długi zimny weekend majowy. Ja też, niestety.
Tawułka od Ciebie wciąż w torbie. Ale rośnie .

Miło mi zawsze sprawić Ci przyjemność. Jak widzisz nie ma po co do mnie przyjeżdżać. Odchorowuję okrutnie, aż mi "grozi" rzucenie palenia.

Gdyby Ci się tawułka zmarnowała, to Ci jeszcze jedną ukopię. Wyzdrowiej porządnie!

Zana 21:34, 12 maj 2019

April napisał(a)
O rety, to ostatnie zdjęcie, magiczne. Szkoda że do mnie nie przyjeżdżasz z aparatem. Może polubiłabym swój ogródek bo na razie ogarnia mnie lekkie zniechęcenie. Pewnie przez bolący kręgosłup

Kochana, żebyś wiedziała jak nie mogłam odżałować, że w długi weekend nie wzięłam do Ciebie aparatu i nie sfociłam tych fioletowych rodków i przede wszystkim tych cuuuudownie kwitnących niezapominajek! To był absolutnie bajeczny widok. Zobowiązuję Cię, żebyś mnie za rok zawezwała na sesję tych widoczków.

Ciebie ogarnia zniechęcenie???? Nie grzesz Kobieto, oj nie grzesz! Masz absolutnie piękny ogród, wspomnij sobie widok mojego rozrytego bajzlu pod płotem, od razu Ci się lepiej zrobi.

Aha, kochana Twój perukowiec ma BORDOWE liście!. Czy on tak na początku tylko jest bordowy i niebawem zzielenieje? Kurczaki z bordowym mi nie po drodze.

Serię zrobiłam, to wstawię, a co

Zana 21:37, 12 maj 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Napasłam oczy i z optymizmem mogę rozpocząć ten ponuro zapowiadający się tydzień.

A dlaczego ponuro? Mam nadzieję, że ponuro pogodowo a nie jakoś w inny sposób problemowo.

Tak je lubię, a one w tym roku tak kiepsko kwitną nidobroty