Tyle się mówi o bioróżnorodności. Próbuję z łąką kwietną. Eksperyment. Wykaszam tylko ścieżki w sadzie i przestrzeń roboczą przy domku ogrodnika. Reszta jest w posiadaniu świerszczy i tych kilku dzikich kwiatów, które już tam zamieszkały. Wsiałam trochę jednorocznych, co tam było. Zobaczymy co to się będzie dziać.
pokazały się pierwsze pomidorki . Sylwuś to te od Ciebie, tylko nie wiem czy biały, czy zielony . Oby zdrowo rosły
paprociowo
mam też irgę na pniu. Tę się łatwiej wącha .
a do podusi zostawiam Wam niedojrzałe jeszcze poziomki i bratusia samosiejkę
27 maj - Dzień Pierwszej Truskawki w tym sezonie Była słodziutka i nie kosztowała miliony monet
Rozpoczęliśmy też sezon na obrywanie wilków przy pomidorach. Są pierwsze kwiaty, teraz tylko ściągnąć zapylaczy do namiotu... Ma znowu padać, więc sypnęłam nawozu na trawnik. Z wszystkich wysianych dyniowatych wzeszły tylko dwie odmiany ogórków i jedna cukinia. Reszta? Sama nie wiem. Poczekam jeszcze tydzień.
Stada mrówek atakują podczas wszelkich czynności w ogrodzie, wszędzie czarno od mszycy. Dosiałam buraczki, pożegnałam się ze szpinakiem.
tu na ścianie wisi budka gdzie chyba już zakończył się proces moszczenia posłania dla pary modraszek. Będzie przedszkole, nigdy dotąd nie miałam w ogrodzie takich narodzin
no i standardowo - kolejny tydzień z życia buków ostatni spózniony powoli rusza i będzie już komplet
szałwia przytłumiła wszystko na rabacie, aktualnie sięga mi do pasa. Ewa może Ty będziesz wiedziała jaka to - ma takie biało-niebieskie kwiaty, lawenda przy niej jest bez szans
czosnek ma ładną spódniczkę z liatry
irga kwitnie wśród ogników i liliowców - w końcu jakaś biała plama na tej rabacie
jaśmin(owiec) ? zaczyna kwitnąć niezrażony mszycami