Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 19:16, 03 cze 2012

Do góry
Diana chyba się do Ciebie przeprowadzę

ślicznie tam u Ciebie, skalniak super, a goździki jakie śliczności
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 19:08, 03 cze 2012

Do góry
Dzisiaj pokażę drugi narożnik mojej działki.........Jest tam skalniak . Jeszcze niewykończony.Brakuje czegoś przy ogrodzeniu - jakieś iglaki ( nie wiem jeszcze dokładnie) byliny z lewej strony (chyba dzwonek karpacki) no i żwirek oczywiście.Żwirek na sam koniec, gdy już będą wszystkie roślinki

Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:04, 03 cze 2012

Do góry
No to jeszcze pochalę się moimi juniorkami bukszpanowymi. Kiedyś (za jakieś 10 lat) będą z nich bukszpaniory a na razie miniatrurki, ale te najwieksze które mam w ogrodzie tez kiedyś takie były... więc jest nadzieja dla maluczkich
Jest szansa, że ta zdublowana kuleczka dostanie pod nóżki żwirek do końca tygodnia....
Szafirki zostały przekopane i dookoła bukszpanka rozrzucone, z tyłu 15 szt dzwonak karpackiego posadzone. Jeszcze tylko floksy i wymiana wymarźniętych carex frosted (jak frosted mogło zmarznąć????) curls i gotowy skalniak!!!

A ta juniorka kiedyś stanie przed drzwiami w donicy (obok tej wielkiej tak samo hodowanej od miniaturki)

Na razie spokojnie się rozrasata
Początki w Kruklandii 09:18, 28 maj 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Tak było

Tak jest!

I nawet ciurkadło zaczęło mi się podobać

Roślinek jeszcze mało, bo nigdzie traw nie mogłam dostać

Ślicznie to wygląda,super pomysł na taką donicę przy tarasie, naprawdę extra.......żałuje że nie zrobiłam czegoś takiego u siebie Skalniak w takim wykonaniu z ciurkadełkiem pierwsza klasa !!!!!!!
Początki w Kruklandii 06:37, 28 maj 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)
Skalniak i ciurkadełko wyszły Ci ...super !!!

Początki w Kruklandii 00:03, 28 maj 2012

Do góry
Skalniak i ciurkadełko wyszły Ci ...super !!!

Początki w Kruklandii 18:29, 27 maj 2012

Do góry
Justynko coraz łądniej u Ciebie! I rośliny ruszyły! Skalniak w donicy - fajny pomysł! Z trawami będzie jeszcze ładniej!
pozdrawiam
Początki w Kruklandii 15:59, 27 maj 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
Juźka świetnie Ci wyszedł ten skalniak-donica

Dzięki
Początki w Kruklandii 15:58, 27 maj 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Mnie się tez ten donicowy skalniak podoba. Roslinki jeszcze podrosną i jest fajnie.

Początki w Kruklandii 15:57, 27 maj 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Bogda...pierwsza myśl w donicy to były właśnie trawy, ale teraz już nie chcę zasłaniać sobie widoku to raz....a dwa to w tej donicy mało co rośnie i chwilowo eksperymentuję. Choć nie ukrywam, że chciałabym żeby zostało już tak jak jest + małe trawki

A ja myślę, że ten "skalniak" w donicy jest świetny. Rojniki, kosodrzewiny są idealne na słoćne. Możesz ewentualnie dodać typowe skalniaki floksy, goździki, żagwin ale wówczas byłoby bardziej rustykalnie ale chyba tak nie chcesz ?
Zostałabym przy ksodrzewinach można je fajnie formować, ewentualnie japoński akcent mini klonik palmowy powyginany przy ciurkadełku, więcej rojników.
A może jeszcze karmik ościsty, jutro pokaże jak u mnie wygląda Niskie trawy koniecznie: Carex morrovi variegata lub holcus Mollis, festuca!!!

Goździki może podkradnę od sąsiadki i skubnę coś od siostry z RODa ale pewna jeszcze nie jestem.
Narazie szukam trawek i cosik znaleźć nie mogę
Ogrodnik mimo woli 23:58, 26 maj 2012

Do góry
A to jeszcze z dachu..... tylko zasnęłam zanim zdązyłam wstawić..
Po prawej skalniak, a po lewej liliowce.. i magiczna ścieżka ... uwielbiam takie elementy w ogrodzie..

NIe pamiętam czy pokazywałąm mój sposób na podsadzenie bukszpanów przy wejscie do domu.... zimozielone, ladnie wchodzi pomiędzy kamień...podoba mi sie
Acha i pachnie

A z dachu wszystko wygląda na malutkie
Ogrodnik mimo woli 23:46, 26 maj 2012

Do góry
Iza, Małgosiu..kolorowo to na skalniaku.... we wsiowym są kolory, ale miejscami, żółte irys dajątylko po occzach .... rh i azlie przekwitają.. wiec skalniak nadrabia zaległosci za cały ogród.... niedługo zacznąsie piwonie i znów bęzie koooooloooorrrrowo...
Iza tę naparstnicę pokazywałąm niedano razem z lewizją..była taka malutka. Kupiłam dziś nowe gazety ogrodnicze i jest o naprastnicach.....rosną w cieniu
A na razie skalniak górą
Gozdzikowo i asterkowo

I maczkowo...

I iryskowo... (niebieskie,, bo drugie głównie żółte)

i żłóte... głównie

Fotki z wypalonatraw ohydne...ale keidyś musiałnadejść ten dzień...... za to ja kbędzie trwnik...będzie miodzio....
Początki w Kruklandii 23:16, 26 maj 2012

Do góry
Juźka świetnie Ci wyszedł ten skalniak-donica
Początki w Kruklandii 22:43, 26 maj 2012

Do góry
Mnie się tez ten donicowy skalniak podoba. Roslinki jeszcze podrosną i jest fajnie.
Początki w Kruklandii 21:32, 26 maj 2012

Do góry

Juzia_G napisał(a)
Bogda...pierwsza myśl w donicy to były właśnie trawy, ale teraz już nie chcę zasłaniać sobie widoku to raz....a dwa to w tej donicy mało co rośnie i chwilowo eksperymentuję. Choć nie ukrywam, że chciałabym żeby zostało już tak jak jest + małe trawki

A ja myślę, że ten "skalniak" w donicy jest świetny. Rojniki, kosodrzewiny są idealne na słoćne. Możesz ewentualnie dodać typowe skalniaki floksy, goździki, żagwin ale wówczas byłoby bardziej rustykalnie ale chyba tak nie chcesz ?
Zostałabym przy ksodrzewinach można je fajnie formować, ewentualnie japoński akcent mini klonik palmowy powyginany przy ciurkadełku, więcej rojników.
A może jeszcze karmik ościsty, jutro pokaże jak u mnie wygląda Niskie trawy koniecznie: Carex morrovi variegata lub holcus Mollis, festuca!!!
Co dalej z tym ogrodem?? 15:59, 24 maj 2012

Do góry
Za namową koleżanki przeprowadziłam totalną rewolucję w naszym ogrodzie.... ogrodzie przy domu który za 1,5 roku ma być nasz.... teraz jeszcze rodzinny... babciny....
Ogród też był jej dziełem, typowo wiejski czyli dużo kwiatów i duuużo warzyw. Do tego skalniak na pierwszym planie z roślinnością proszącą o odświeżenie.... było tak:

No ale zarządziłam rewolucję polegającą na oddzieleniu części rekreacyjnej od uprawnej. Zagospodarowany został tył ogrodu, posadziliśmy tuje jako żywopłot mający oddzielić te strefy no i ważnym miejscem miał być trwanik.... duży żeby 2 moich małych dzieci mogła po nim biegać czy grać w piłkę.... wokół trawy rabaty.... no i tu zaczyna się problem bo kompletnie nie wiem co z nimi zrobić, jedną powiedzmy nawet udało mi się zagospodarować kwiatami które już w ogrodzie były... na drugą mąż posadził troche iglaków i bukszpanów które też już rosły no i tu się wena kończy.... prawde mówiąc teraz mam zastrzeżenia nie tylko do miejsc nasadzeń ale nawet do kształtu samych rabat.... wymyśliłam fale ale to co powstało przypomina sztorm na Bałtyku kiedy mi chodziło o coś znacznie łagodniejszego.... zaraz zdjęcia
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 01:14, 21 maj 2012

Do góry
Witam Emilu, bardzo się cieszę,że w końcu znowu jesteś, uff przeczytałam 10 stron i jestem pod wrażeniem przemian ogrodowych , bardzo ładnie to wszystko wygląda nawet skalniak czy jak piszesz podwyższona rabata, widzę różową skalnicę na niej mam białą gdybyś potrzebował, dla taty pochwały za pergolę, super wyszła, wejście z kamyków majstersztyk no i weranda super, myślę,że już częściej będziesz bywał, pozdrawiam
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 00:55, 21 maj 2012

Do góry
Emilianoparmezano napisał(a)
Witam wszystkich
Lepsze wiatry zawiały toteż i mnie przywiało na ogrodowisko. Na wstępie zwracam się do Beki. Miałem pewne obawy co do tych płyt bo fundusze wymusiły tańszy rodzaj materiału, aczkolwiek od czasu gdy zostały wmontowane nic się z nimi nie dzieje, utrzymanie czystości i odśnieżanie nie różni się niczym od normalnych płyt (czasami tylko jak się gdzieś trafi bardziej wystający kamyczek to leciutko podbije ale bynajmniej nie utrudnia to w żaden sposób procesu odśnieżania). Przyczepność w zimie nawet lepsza niż na równych płytkach. Stopnie mam dwa jeden od ścieżki licząc jest dwukrotnej szerokości płyty plus 2 cegły to ponad 90 cm więc służy za rodzaj spocznika gdzie można stanąć, otworzyć przed sobą furtkę (furka otwierana do wewnątrz działki) i dalej na wejść na kolejny stopień równy z licem muru. Lepiej niż mój opis pokaże to zdjęcie żadnych potknięć, dzięki tak szerokiemu stopniowi mogę spokojnie przedostać się na wjazd przy bramie, jak również podjechać taczką na schody a i z wózkiem dziecięcym nie ma problemu (testowane na razie na wózkach rodziny i znajomych

Dziękuję baardzo za opis i zdjęcia.
Zachęceni Twoimi doświadczeniami zdecydowaliśmy się na podobne płytki, tylko wierzchnia warstwa jest z drobniejszych kamyczków. Namiawiałam męża, żeby zachować stopień ale on się uparł, że nie będzie bezpiecznie. U nas można to było wyrównać, tylko trzeba było włożyć więcej pracy. W tych kwestiach decyduje on więc się nie upierałam. Dziękuję za pomoc. Przyglądam się Twoim realizacjom z kamienia. Skalniak, jego nietypowy kształt jest super. Podrzucę szwagrowi, bo u mnie niestety nie pasuje. Teraz stawiamy kawałek muru i wykorzystamy cegłę rozbiórkową. Jak będziesz miał wolną chwilę to zapraszam do mojego wątku. W tym tygodniu zaczynamy prace z murem i ścieżką. Chociaż wydaje się, że mamy podobny problem albo pracujemy albo forujemy. Pozdrawiam i życzę owocnych realizacji Beata
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 21:16, 17 maj 2012

Do góry
Joku napisał(a)
Podziwiam przede wszystkim staranność wykonania. Skalniak marzenie! Ciekawa jestem jak rabaty będą się prezentować w pełni kwitnienia. Mam nadzieję że pokażesz.
Na rabatach masz chyba same byliny? Ciekawa jestem co jest lub będzie za płotem z furtką i pergolą. Widzę tam jakąś dróżkę wyłożoną płytami.
Wiekszość to byliny ale i bzy w ilości czterech, kalina hordowina, hortensje jakoweś tez się kryją w gęstwinie. Za płotem warzywniak (na pewno gdzieś we wcześniejszych wpisach był) z aleja z płyt a po drugiej stronie alejki miejsce na ławki i stół i trejażyk (też było) tylko ten fragment jest tymczasowy i czeka na swoją kolej.
Byłbym zapomniał że dwa jesiony i lipę wyciąłem
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 21:10, 17 maj 2012

Do góry
justi napisał(a)
Bardzo ładny kawałek planety Mam nadzieję, że już nie taki wredny
Wredny, wredny. Ostoja dzikości. Ja go z jednej strony "ciach" a on mnie w plecy "trach"
hanka_andrus napisał(a)
Witaj,sąsiedzie.Co słychać za miedzą?
Oczywiście u mnie furtka zawsze otwarta.......tylko ja nie zawsze jestem......Pozdrawiam
Wiem wiem, nawet gdyby była zamknięta to gdzieś mam kluczyk do oddania, jak go znajdę to sobie furtkę otworzę i zawitam
hanka_andrus napisał(a)
Pięknie to wygląda.Szczególnie jak skalniaki kwitną.
Cieszę się ,że zaglądnąłeś.Masz urlop?
Urlopu niet! Niejako przejazdem jestem, jutro przed południem lub rano wracam na Ko-szaolin.
Sebek napisał(a)
Jeju ale zmiany - zwłaszcza ten skalniak!
Własnie się zastanawiam czy to skalniak czy podwyższona rabata bo na razie to chyba tam więcej bylin niż roślin typowo skalnych
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies