Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:29, 10 kwi 2021

Do góry
Kasiu, cudowne ciemierniki, bratki i magnolia .

A odnosnie brzozy, to będzie to ciężka robota. I nie ma pewności, że się przyjmie w nowym miejscu. Tak jak dziewczyny piszą, trzeba by ciąć korzenie, bo wszystkich nie da się wykopać.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 18:10, 10 kwi 2021

Do góry
Ja bym się nie podjęła przesadzania brzozy. U mnie doorenbosy się nie przyjęły po posadzeniu z donic, w których trochę za długo trzymałam.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:30, 10 kwi 2021

Do góry
Kasiu, obawiam się, ze z tej brzozy nic nie będzie. Albo teraz spróbujesz ją ruszyć, „gdzieś” przesadzić i liczyć na to, ze się uda albo za rok, dwa będziesz musiała ją wyciąć Brzoza korzeni się szeroko, wiem bo jedną wycinaliśmy w ogrodzie, taką leśną bo przechylała się w stronę domu. Tylko wiesz, ona miała miejsce a Twoja, jeśli rośnie pośród innych roślin to może szukać korzeniami inw głąb. Nie odkopiesz, nie sprawdzisz
Mały domek z ogródkiem 15:30, 10 kwi 2021

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Teraz masz prawie czystą tablicę do zapisania
Lidka ma ciekawe pomysły.
Może brzozy też posadzić tak na mijankę z dereniami:
https://pl.pinterest.com/pin/525302744020630908/
https://pl.pinterest.com/pin/350717889711513466/

Ja się jeszcze zastanawiam, czy Twój warzywnik nie jest zbyt zacieniony? Od południa masz las i żywopłot, od zachodu drzewko owocowe.

Super te inspiracje.
Mały domek z ogródkiem 14:57, 10 kwi 2021

Do góry
Teraz masz prawie czystą tablicę do zapisania
Lidka ma ciekawe pomysły.
Może brzozy też posadzić tak na mijankę z dereniami:
https://pl.pinterest.com/pin/525302744020630908/
https://pl.pinterest.com/pin/350717889711513466/

Ja się jeszcze zastanawiam, czy Twój warzywnik nie jest zbyt zacieniony? Od południa masz las i żywopłot, od zachodu drzewko owocowe.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:30, 10 kwi 2021

Do góry
MartaKozak napisał(a)
Fajna szkolka, zapisalam adres

Boska!
Moja ulubiona pod Toruniem.
Mam z niej graby, ML, brzozy Doorenbos, szmaragdy i hortki.
No i teraz cisy
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 11:44, 10 kwi 2021

Do góry
Judith napisał(a)

Ja mam brzozy duże, zwykłe, nieodmianowe. Ich korzenie sięgają płytko nawet 6 od metrów od drzewa i to są dość grube korzenie. Cienkie jeszcze dalej. Drzewo ze zdjęcia nie jest bardzo duże, ale bez przecięcia korzeni sie raczej nie obejdzie. Nie wiem, jak brzozy sobie radzą po takim przesadzeniu inwazyjnym, ale inne rośliny sie zbierają, wiec może i brzozy też

Mysle i mysle i czekam na nie wiem co ...
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 11:43, 10 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Trzeba by mocno pewnie ograniczyć korzenie i koronę nad szczepieniem też.... brzozy nie maja głębokiego systemu korzeniowego to pijusy, ale wierzchem korzenie idą przynajmniej do takich wniosków doszłam jak sadzę coś pod brzozami. Wielka jest, ta robota to wyzwanie....

No ale nie da się obkopac za szeroko bo nikt tego nie ruszy
Obok hortensje a z tylu żywopłot
Korona przycięta
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 11:15, 10 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Trzeba by mocno pewnie ograniczyć korzenie i koronę nad szczepieniem też.... brzozy nie maja głębokiego systemu korzeniowego to pijusy, ale wierzchem korzenie idą przynajmniej do takich wniosków doszłam jak sadzę coś pod brzozami. Wielka jest, ta robota to wyzwanie....

Ja mam brzozy duże, zwykłe, nieodmianowe. Ich korzenie sięgają płytko nawet 6 od metrów od drzewa i to są dość grube korzenie. Cienkie jeszcze dalej. Drzewo ze zdjęcia nie jest bardzo duże, ale bez przecięcia korzeni sie raczej nie obejdzie. Nie wiem, jak brzozy sobie radzą po takim przesadzeniu inwazyjnym, ale inne rośliny sie zbierają, wiec może i brzozy też
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 10:29, 10 kwi 2021

Do góry
Mały domek z ogródkiem 01:16, 10 kwi 2021

Do góry
Marta_80 napisał(a)
I cyk - zbliżenie

W rzeczywistości świerki posadzone są w większych odległościach od siebie.

Planuję:
- wywalić dwa derenie spomiędzy świerków, w ich miejsce przesadzić dwa świerki ze ,,ściany wschodniej”
- wywalić 2 brzozy sprzed domku narzędziowego, dosadzić 1 brzozę koło dereni po zachodniej;
- cyprysik nutkajski jest chyba za blisko domu - przesadzić w miejsce wysadzonych świerków ;
- katalpa jest 5 m od tarasu i 3 od płotu. Zostawić??? Wywalić??? Ona nie jest szczepiona , tylko zwykła. Wsadziłam ją tam, bo chciałam trochę cienia na tej spiekocie. Ale do połowy maja to same badyle.... Cóż z nią począć ??
- w cieniu świerków planuję rabatę z rodakami - rośnie tam już jeden;
- ta niebieska kulka to Kalina (nie wiem jaka) - przesadzić bliżej płotu ???
- na całej długości ogrodzenia od wschodu dosadzę tuje szmaragd.

Wszelkie sugestie mile widziane

Plan bardzo ładny narysowałaś. ☺️
Plan działania też dobry.

1.Marta te świerki posadź na mijanke. Za kilka lat będą wielkie i nic nie będzie chciało rosnąć pod nimi. Musisz się dobrze zastanowić bo one się korzenią płytko i szeroko.
Na forum kiedys gdzięś pisała o tym Toszka.

Rosły pod blokiem na moim osiedlu w ZG.
W 10 lat sięgały do 3 piętra. Były szerokie i łyse w środku.

Możesz je podkrzesywać od dołu.

2. Brzozy bym zostawiła tam gdzie są. Koniecznie obejrzyj rabaty brzozowe.
Np u Johanki albo Angeli.

3. Cyprysiki Nutajski bedzie duży. U sąsiadów ma ze 12.m i jest szeroki. To drzewo na soliter zdecydowanie.

4.Katalpy-widze 2. To największe ogrodowe ściemniary. Śpią kiedy inne rosliny wstają
i po pierwszych mrozach tracą liście. Cień z niej żaden.
Też Mam. Z tą wiedzą co mam dziś- jùż bym nie kupila.
bo jeszcze grzyba potrafi złapać.

Zrób rabate z 2 katalp i dereni i klona po zachodniej stronie.
Między szmaragdami A domkiem narz.
Jak katalpy bedą jeszcze łyse wiosną to już dereń bedzie przyciągał wzrok. A klon po srodku da ci akcent kolorystyczny.

5 Co do rodków to dobrze przygotuj podłoże i koniecznie pomyśl czy dasz radę podlewać. Świerki wypija wiekszosc wody.
RODODENDRONOWY OGRÓD i Bogdzia (ok600 rodków) to kopalnia wiedzy o rodkach.
I Irenka z Miłkowa ma piękne rodki.

6. Kaliny lubie. Mam 3. Mszyce też je lubią. Używam decis
i mospilan do pryskania. Mogły by rosnąć pomiędzy śliwkami - widze 4 szt. Na wschodzie między domem A płotem.

7. Dosadzenie szmaragdów to super pomysł.

8. Masz łącznie 4 śliwy wiśniowe. Posadź je razem między domem a wschodnią granicą tam gdzie już masz 2 szt.

Takie pogrupowane drzewka jednego gatunku i rabatki pod nimi zawsze wyglądają super. A ty masz brzozy i śliwy na dwie piękne rabaty.

Tak widzę Twój ogród.
Rośliny masz fajne i extra ze wiekszość masz po kilka szt.

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 00:07, 10 kwi 2021

Do góry
Renia za Twoim przykładem posadzę je w doniczkach, zanim posadzę docelowo.

Krossa Regal pod płotem przy kapliczce, powiedzmy że w cieniu brzozy, której jeszcze nie mam

Reszta w tym roku roboczo gdzieś gdzie nie będą przeszkadzały.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies