Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

pestka56 03:37, 16 maj 2021

Kocimiętka, którą kochają koty, to tylko jedna odmiana z wielu. Na pozostałe nie zwracają uwagi.
ElzbietaFranka 07:42, 16 maj 2021

daszum napisał(a)

Twoje w porównaniu do mojego to cały staw

Mam studnie i do oczka wleję wodę ze studni.

Szyszek nie nazrywałam, bo zanim się za to wzięłam był ogromny wiatr i je wszystkie otrzepał.

Jak masz żółte irysy to posadz bardzo dobrze oczyszczają wodę.

Myśmy wczoraj czyścili oczka. EM narobił takiego syfu, że ręce załamałam. Pompowal wode i ten syf z oczka wpuścił w kamienie. Rozum mu odebrało teraz to trzeba wszystko sprzątać.

Tak jak wszystko ruszyło to trawy w tym roku bardzo źle wychodzą obawiam się że mam za duże kępy i środki padły.

Róże niskie bardzo dobrze rosną. Pnące oberwały mocno, ale odbijają od dołu.

Jeszcze mam dużo sadzenia i na tym koniec z większych prac.
ElzbietaFranka 07:49, 16 maj 2021

pestka56 napisał(a)
Kocimiętka, którą kochają koty, to tylko jedna odmiana z wielu. Na pozostałe nie zwracają uwagi.

Kasiu a może wiesz która odmianę u mnie czym wyższa tym bardziej wytażana.
Tej zwykłej pewnie nawet nie wąchają.

Alija 15:04, 16 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Przesadziłam je w to miejsce bo ns poprzednim piękne były dopóki koty sąsiadów miejsca nie zwęszył. Tak się kotłowały w tej mietce, że przesadziłam ale do ziemi kompostowej i one tak rosną że mogę je ciąć dwa razy. Koty mają wiekszy raj gniazda sobie robią. Żadne środki nie odstraszają

Ostatnio czytałam, że zaparzona herbata w saszetkach odstrasza koty od kocimiętki nie znoszą zapachu herbaty. Więc wczoraj grzebałem w koszu na śmieci i wyciągałam saszetki. Co się okazuje że torebki (saszetki) są ekologiczne rozkładają się po 6 mcach. Fusy z herbaty użyźniają ziemię i należy je wyrzucać na kompost, wsypywać do doniczek.

To jest jeden krzak

Przepiękna ta kocimiętka. Miałam kiedyś w ogrodzie, ale wydaje mi się, że miała jaśniejsze kwiaty i ciągle leżała na wszystkie strony. Poza tym strasznie się rozsiewała. Niestety tak skutecznie z nią walczyłam, że znikła całkiem. Ostatnio kupiłam sobie małą sadzonkę w doniczce.
Człowiekowi nie dogodzi , za mało źle, za dużo też niedobrze.
Pozdrawiam.
pestka56 16:49, 16 maj 2021

Jak pojadę do Ogrodów o Zielonych Progach, to zapytam, bo to Przemek Godlewski mi mówił o kocimiętkach, a ja wypuściłam drugim uchem. On ma zresztą kilka ciekawych odmian, np. taką o biało obrzeżonych liściach.
ElzbietaFranka 08:28, 17 maj 2021

Wczoraj oczyściliśmy oczko. W oczku czysto na zewnątrz jeszcze bałagan po szlamie. Brzozy, tuje nakarmione woda z oczka będą dobrze rosły.

Przy kaskadzie po prawej usunęłam jałowce już stare. Posadzę funkie mniej roboty z nimi.

Jak wyschnie to zbiore i splucze woda. Dobry nawóz do rozsypania.

Wczoraj sporo popadało. Obwódka może nie najładniejsza jednaka trzeba było zrobić wrastała trawa.

Kamcia 15:07, 17 maj 2021

Piekne to oczko. Ale pracy pewnie przy nim duzo?
Ania111 16:29, 17 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Wczoraj oczyściliśmy oczko. W oczku czysto na zewnątrz jeszcze bałagan po szlamie. Brzozy, tuje nakarmione woda z oczka będą dobrze rosły.

Przy kaskadzie po prawej usunęłam jałowce już stare. Posadzę funkie mniej roboty z nimi.

Jak wyschnie to zbiore i splucze woda. Dobry nawóz do rozsypania.

Wczoraj sporo popadało. Obwódka może nie najładniejsza jednaka trzeba było zrobić wrastała trawa.

Elu ,
Fajnie to oczko ,
pracy też sporo ,ale jaki efekt ...

A co do wysepki to ładnie się prezentuje

bardzo ładnie
ElzbietaFranka 21:22, 17 maj 2021

Oj pracy sporo każdej wiosny trzeba oczyścić. Oczko przerybione, ale co zrobić jak się ryby rozmnażają a nikt nie chce. Moglabym je odłowić i wypuścić do stawu ale nie dają się złapać.

Jeszcze trochę fotek wczorajsze widoczki

Rozgrabić i można sądzić trawy

ElzbietaFranka 21:26, 17 maj 2021

CD

Jeszcze nie wszystkie się rozwinęły