Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:08, 05 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ta magnolia cudowna, u mnie wieje więc na magnolie słaby teren, ale też wprowadzam.

To Vulcan, 5 lat czekania na 3 kwiaty
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:53, 05 maj 2021

Do góry
j_damian napisał(a)

Nie dostałem odpowiedzi na pytania. Jeżeli to nie problem prosiłbym o radę. Ponawiam pytania i dodaje jedno nowe.
1. Jak nawozić granulatem jak mam rabatę żwirowa.
2. Dlaczego w instrukcji piszą że nie można nawozić mokrej trawy.
3. Na zdjęciu oznaczone to taki rodzaj trawy ?

4.nie za długo kosze trawę ?

1. Co rośnie na tej rabacie, czy jest jakby preriowa z dużym łanem gęsto posadzonych roślin, czy jest kilka większych krzewów na tej rabacie? Czy masz tam położoną szmatę? Jeśi tak, zdejmij ją.

Można nawozić granulatem tylko nie może być szmaty pod kamyczkami, sypiesz w obrębie korzeni rośliny i podlewasz mocno, aby nawóz się rozpuścił i dotarł do korzeni. Szmata w tym przeszkadza, dlatego m.in, nie nalezy jej kłaść ,ale powód jest bardziej ważny. Szkodzi roślinom i życiu w glebie.

2. Nie można nawozić mokrej trawy bo z reguły jak padał deszcze to nikt tej trawy nie podlewa Ja podlewam. Nawóz przykleja się łatwo do mokrej trawy i "pali" liście jeśli nie podlejesz i nie rozpuścisz. Dlatego sucha trawa jest lepsza, bo nawóz wpada niżej, aż do ziemi i nie ma bezpośredniego kontaktu z liśćmi. Nierozpuszczony nawóz na trawniku niszczy trawnik.

3. Jaka to trawa - na pewno niepożądana, ale wygląda na wieloletnią, może to być kupkówka - ja się nie znam, ale z pewnością trzeba ją eliminować z trawnika. Wycinać a dołki zasypywać i robić dosiewki..

4. Jeśli to trawnik bezpośrednio po skoszeniu to opuść o 1 stopień niżej.

Jeszcze jedna rada - nie ćkaj pojedynczych krzaczków-kółeczek po trawniku, rób rabaty i ściółkuj korą.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:46, 05 maj 2021

Do góry
Wczoraj było już widać zmiany w liściach na drzewach i w bukszpanowym także pękają liście buków. Czekam na ten moment. A nad stawem widać moc czosnków, które zakwitną po tulipanach.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:40, 05 maj 2021

Do góry
Co do tabliczki, to zapewne dobry pomysł, ale nie wiem jaki będzie efekt. Więc raczej nie zrobimy. Kiedyś zrobiliśmy naklejki, wydaliśmy pieniądze i poszło to wszystko na marne. Leżą w szufladzie, nieliczni pobrali naklejki, a mieliśmy się rozpoznawać pod centrami ogrodniczymi. To może być kolejny niewypał. Kupi 3 osoby, a reszta tablic będzie leżała. A ja muszę za nie zapłacić. Lepiej niech będzie jedna taka, jedyna. Jak w reklamie orange z lemurem
Rojniki - Sempervivum 07:17, 05 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tutaj, zmienię nazwę wątku

Dziękuję
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 01:15, 05 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To nie rzeźba- to tabliczka Nie nasze dzieło.

Cudna jest
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 00:09, 05 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moim zdaniem przymarznięte pędy wierzchołkowe. Wykrusz je lub utnij.

Czy cięcie powinno być zaraz u podstawy przemarznięcia czy jednak z jakimś zapasem?
Rojniki - Sempervivum 23:18, 04 maj 2021

Do góry
Tutaj, zmienię nazwę wątku
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:14, 04 maj 2021

Do góry
Tylko jak się ma "ta ekologia" - z jednej strony dążenie do ekologii, z drugiej niszczenie organizmów w glebie plastikiem koło tego niby "naturalnie" prowadzonego trawnika. Skoro chcemy być ekologiczni, to róbmy to po całości. To takie udawanie ekologii, a nie prawdziwa ekologia.

Ściółkujmy kompostem, próchnicą liściową, korą, a nie kładźmy plastiku na rabaty skoro ma być ekologicznie. Nie widzicie tutaj sprzecznosci? Przecież to aż płakać się chce nad tą ekologią.

Prawdziwe ogrodnictwo to ciężka praca i odpowiedzialność za to co robimy z ogrodem, przyrodą, organizmami jakie żyją w ogrodzie i glebie!, a nie - "nie chce mi się pielić" to położę szmatę.

jack3000 napisał(a)
Widać, że są jeszcze miejsca, które wymagałyby pielęgnacji, ale jakiej?

Zgadzam się z Mary odnośnie tego nawożenia i pryskania.
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 23:09, 04 maj 2021

Do góry
Wyglądają na piaskowiec, więc w każdym kraju to zabije budżet.
Mini szklarnia - zastosowanie i przykłady 23:06, 04 maj 2021

Do góry
Tylko rozsada. Nie wklejaj proszę zrzutów ekranu z reklamą firmy i widocznymi Twoimi prywatnymi tematami przeglądania w kompie.
Rojniki - Sempervivum 23:04, 04 maj 2021

Do góry
Nowy trawnik na starym zachwaszczonym - przeniesiony 22:58, 04 maj 2021

Do góry
Przeniesione tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/6909-zakladanie-nowego-trawnika-na-starym?page=10#post_6
Zakładanie nowego trawnika na starym 22:54, 04 maj 2021

Do góry
DawidKom napisał(a)
Dzień dobry,
bardzo poproszę Was o poradę w kwestii założenia nowego trawnika.
Obecnie ogród wygląda tak jak na zdjęciach. Są pewne nierówności, ale nie jakieś duże. Stara trawa a wśród niej dużo chwastów.W niektórych miejscach jesienią została rozplantowana ziemia dla wyrównania nierówności. Wyrastają na niej chwasty.
Zamierzam skosić trawę jak najniżej, a następnie przejechać glebogryzarką separacyjną. Z teorii wiem, że ona zakopie drobne kamienie, grubsze korzenie i darń na głębokości ok. 10 cm i przysypie przesianą ziemią.Następnie wyrównanie i walcowanie.
Tydzień temu opryskałem trawnik starane na chwasty dwuliścienne. Minimalne efekty są widoczne, ale mniej niż się spodziewałem. Być może dałem mniejsze stężenie.
Czy ktoś miał do czynienie z glebogryzarką separacyjną użytą na zachwaszczony trawnik? Czy poradzi sobie ona z tymi chwastami i darnią, zakopując je tak, by na powierzchni wzeszła ładna trawa? Czy też po jej zastosowaniu i posianiu trawy, wpierw wzejdą chwasty i wypełnią cały ogród?

Raczej to nie wyjdzie, bo pocięte chwasty wieloletnie wylezą w nowym trawniku. Może gdyby był z rolki - to wtedy może się udać od razu. A przy sianym musisz walczyć znowu z chwastami. Z dwuliściennymi się da, ale niepożadane trawy - będzie nie do usunięcia, albo ręczne usuwanie.
Mur oporowy blisko ogrodzenia 22:51, 04 maj 2021

Do góry
Porada nr 1 - wyrzuć plastik na dole, bo bluszcz się ugotuje (jego korzenie) w czarnej macie.
Raczej widzę tutaj na górze rośliny, żeby zwisały niż po gładkim betonie miałby się wspinać bluszcz.

Zimozielona trzmielina - irga Mooncreeper, może biało obrzezona.
Z iglastych jałowce - jakieś ładne odmiany, niebieskie.
Jako żywopłot cis Fastigiata Aurea.
Skarpa w ogrodzie 22:42, 04 maj 2021

Do góry
Jałowiec 1 szt / 2 m2
Trzemielina - 5 szt / m2
Irga Major 3 szt/m2

Liście z drzewa trzeba zbierać z jałowców ręcznie, łapkami do worka..

I teraz albo wsadzisz dużo i będzie na bogato i ładnie, albo mało i wyjdzie "bieda straszna".
Szukaj tanich roślin, hurtowo
Przydomowa oczyszczalnia - co może rosnąć 22:40, 04 maj 2021

Do góry
Nie ma przeciwwskazań.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:35, 04 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Śliczne tulipany...ale tą rzeźbę powinniście zrobić w dużej ilości i sprzedawać .

To nie rzeźba- to tabliczka Nie nasze dzieło.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:34, 04 maj 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Piękne kolory

Dzisiaj stwierdziłam, że najlepsze odmiany dałam do donic z myślą, że będą na tarasie czy drodze, ale tulipany w donicach w 80 % zmarzły, zgniły i nie wyszły Niestety. Ale na szczęście na hortensjowej i "ptakowej" widzę jeszcze atrakcyjne.
Dzisiaj poleżałam na leżaku - z kawą nawet.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:32, 04 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie ma sprawy, przyjeżdżasz i umawiasz się którą. Zrobił takie dwie, każda inna, są różnice. Tutaj akurat jest ta sama, ale przed oranżerią ma inaczej te koła.

Muszę koniecznie męża przytargać ze sobą, on uwielbia takie rzeźby!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies