Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogrodowy spektakl trwa ... 13:56, 08 sty 2019

Do góry
mira napisał(a)

Renia jak miło że zajrzałaś. Również najlepszego w Nowym Roku.
Stipa tak kiełkuje takie pojedyncze włoski. Następnie te włoski łapiesz albo łyżeczką np. wydziobujesz takie kępki ile chcesz i to pikujesz do doniczek bynajmnie nie po jednym kłaku. Tak samo z lobelią.

Dziękuję, spróbuję jeszcze raz. Dotychczas udanymi sadzonkami, były u mnie samosiejki
Podpowiedz mi jeszcze odnośnie do narcyzów bożonarodzeniowych. Już przekwitły, zaczęły zasychać im liście. Ścięłam je i teraz mam je wykopać z donicy, podsuszyć i na wiosnę do ogródka ? Jak byś zrobiła ?

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:49, 07 sty 2019

Do góry
Stipa z siewu jest super, dużo lepiej u mnie zimuje niż kupowana, dwa lata pod rząd siałam, zawsze 4 lutego nie pamiętam czemu.
Warzywnik z opisu brzmi super, to wstaw zdjęcia, proszę.
Dalie, piwonie, maliny, porzeczki... jak u mnie
Buziak na dobranoc
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:16, 07 sty 2019

Do góry
Rench napisał(a)
Samych udanych nasadzeń życzę w tym Nowym Roku
Wyczytałam, że siejesz stipę z dobrym efektem, powiedz jak to robisz ? Masz od razu duże kępki ? Ja kilka razy próbowałam i same pojedyncze kłami mi wyrastają.

Renia jak miło że zajrzałaś. Również najlepszego w Nowym Roku.
Stipa tak kiełkuje takie pojedyncze włoski. Następnie te włoski łapiesz albo łyżeczką np. wydziobujesz takie kępki ile chcesz i to pikujesz do doniczek bynajmnie nie po jednym kłaku. Tak samo z lobelią.

18 marca miałam takie - w sam raz do pikowania do doniczek.

Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 21:17, 04 sty 2019

Do góry
Październik 2017

Króluje Stipa, która wypłowiała efektownie.

Ja i mój ogródek, a może ogród 08:47, 04 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Stipa fajnie ze śniegu wystaje Piękne Berneńczyki Parka?
dzięki
nie to nie parka to dwa psy
Ja i mój ogródek, a może ogród 00:21, 04 sty 2019

Do góry
Stipa fajnie ze śniegu wystaje Piękne Berneńczyki Parka?
Mój ogrodowy pamiętnik 12:02, 28 gru 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
A może by lilowce połączyć z lawendą, może irysami niskimi i ze stipą ???

Przyznasz Dominika, że nie jest to proste? Nie wiem, czy liliowce o raczej ciepłych kolorach będą pasować do chłodnych odcieni? Może ktoś ma takie zestawienie? Stipa jest dobra do wszystkiego ale czy nie będzie za wysoka? Może jakaś niższa trawka...
Ja mam liliowce obok fioletowego hibiskusa Blue Chiffon i trochę się gryzą te kolory.
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:37, 27 gru 2018

Do góry
ta dalia mega wytrzymała
piękna, aparat tego nie umie pokazać lub kiepski ze mnie fotograf..
psy w biegu ciągle ją łamały, a ona wtedy jeszcze bardziej kwitła i wypuszczała nowe pędy
..miejsce wybrałam fatalne, zapóźniona, wetknęłam, gdzie bądź, aby bulwę nie zmarnować...

a w niebieskim, perovska, trawy i róże
białe malowanie się starzeje, patyna i jakiś brud znowu, co rok odświeżać, to już mi się nie chce..

a jak czyścić tu kamyki, igieł od groma, liści, konarów, no i zgroza, siewki!
stipa zaczyna być upierdliwa..
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:11, 19 gru 2018

Do góry
Minął miesiąc od ostatniego wpisu. Odpoczywam ogrodowo. W między czasie kopczykowałam róże, związałam kilka traw ale nie wszystkie. Stwierdziłam, że rośliny muszą same sobie porać.
Ania stipa u mnie prawie każda przetrzymuje zimę. Wystarczy wiosną ściąć. Wszystko zależy od tego jaką będziemy mieli zimę.

Doświadczalnia bylinowo-różana 23:58, 14 gru 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Masz pewnie na myśli tą trawę

To Stipa calamagrostis 'Algäu'. Odmiana wyhodowana przez niemieckiego hodowcę Karla Partscha. Nie zauważyłam żadnych siewek. Minusem jest to, że się bardzo pokłada na rabacie w momencie kwitnienia. Jak tylko kłosy się otworzą tak jak na zdjęciu, wtedy się kładzie. Na fotce nie widać, ale ona jest podwiązana do kołka wbitego w środek kępy.
Posadziłam ją też w mojej mini-łączce i tam już jej nie podwiązałam, i leżała tam praktycznie cały czas. Chcę zobaczyć, jak będzie w przyszłym roku, bo na łączce była sadzona wiosną i pewnie była jeszcze za słabo ukorzeniona. A na rabacie pewnie jej po prostu za dobrze
Jeśli chodzi o plusy, to też ma takowe. Otóż na rabacie kłosy i zielone liście wypuszcza praktycznie do teraz. Kępa mocno przyrasta w obwodzie.

W łączce bardzo ładnie sprawdziło mi się proso rózgowate Shenandoah. Nawet się przebarwiło na czerwono i bardzo dobrze zniosło suszę. Stoi chyba do teraz

Tak jak Sylwii tak i mnie się ta trawa bardzo podoba. Zapisałem na liście "chciejstw"
Doświadczalnia bylinowo-różana 19:46, 14 gru 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewo powiedz i co to za trawką masz w wizytówce za ta jasno różowa różyczką, ma takie piękne kłosy zielone przewieszające się w bok, a potem robią się słomkowo białe? Jest sporo wyższa od stipy, myślę, ze fajnie by w łące wyglądała. Siałaś ją czy kupowałaś i jak bardzo się panoszy. udaje się z siewu wiesz może?

Masz pewnie na myśli tą trawę

To Stipa calamagrostis 'Algäu'. Odmiana wyhodowana przez niemieckiego hodowcę Karla Partscha. Nie zauważyłam żadnych siewek. Minusem jest to, że się bardzo pokłada na rabacie w momencie kwitnienia. Jak tylko kłosy się otworzą tak jak na zdjęciu, wtedy się kładzie. Na fotce nie widać, ale ona jest podwiązana do kołka wbitego w środek kępy.
Posadziłam ją też w mojej mini-łączce i tam już jej nie podwiązałam, i leżała tam praktycznie cały czas. Chcę zobaczyć, jak będzie w przyszłym roku, bo na łączce była sadzona wiosną i pewnie była jeszcze za słabo ukorzeniona. A na rabacie pewnie jej po prostu za dobrze
Jeśli chodzi o plusy, to też ma takowe. Otóż na rabacie kłosy i zielone liście wypuszcza praktycznie do teraz. Kępa mocno przyrasta w obwodzie.

W łączce bardzo ładnie sprawdziło mi się proso rózgowate Shenandoah. Nawet się przebarwiło na czerwono i bardzo dobrze zniosło suszę. Stoi chyba do teraz
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:04, 06 gru 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Witam Moniu dawnonie bylam. Przejrzalam piekne masz stipy. W tym roku na przelomie stycznia i lutego zasialam stipy rosly ladnie i czas wysadzania do gruntu rosly ladnie ale nie zakwitly. Stipa bez kwiatu to nie trawa bo efekt jest w zwiewnych kwiatostanach.

Jak nie zmarzna to beda na przyszly rok.
Chcialam zapytac czy te twoje okazy to tego roczne.

Chwalic ogrodu nie bede, bo wszedzie tak samo. Brazowo a teraz szaro buro i ponuro chociaz dzisiaj sloneczko SWIECILO.

Pozdrawiam Moniu

Elu stipy tegoroczne. Dostałam nasionka od Mirki i wysiałam. W kalendarz popatrzyłam, siałam 11 marca, na początku takie jakieś mizerotki, ale później tempa nabrały mam nadzieję, że przeżyją, nawet porozsiewały się i mam małe stipki, oby przetrwały spokojnie zimę buziaczki
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:11, 05 gru 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)

Teraz już sezon stopnięty zmroziło ziemię, ostatnio chciałam wykopać jeszcze porę bo mi parę zostało na polu, ale już nie dało radę...
buziaczki Gosiaczku
stipy uwielbiam, będzie ich więcej w przyszłym roku

Witam Moniu dawnonie bylam. Przejrzalam piekne masz stipy. W tym roku na przelomie stycznia i lutego zasialam stipy rosly ladnie i czas wysadzania do gruntu rosly ladnie ale nie zakwitly. Stipa bez kwiatu to nie trawa bo efekt jest w zwiewnych kwiatostanach.

Jak nie zmarzna to beda na przyszly rok.
Chcialam zapytac czy te twoje okazy to tego roczne.

Chwalic ogrodu nie bede, bo wszedzie tak samo. Brazowo a teraz szaro buro i ponuro chociaz dzisiaj sloneczko SWIECILO.

Pozdrawiam Moniu
Blaski i cienie nowego życia 17:27, 29 lis 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
U mnie na glinie stipa przetrwała tamtą zimę. Ale i tak jej nie mam. Przepadła przy reorganizacji chudej i długiej rabaty pod sąsiadem. Tam była skąd Ci kopałam Variegatusa. Czyli raczej nie w gęstwinie...

Powiem Ci że masz fajną glinę po przeróbkach mówisz że nie ma? A może się pojawi jeszcze w najmniej oczekiwanym miejscu

Mam róże nieokryte i trawy niepowiązane a tu istne mrozy nastały.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:45, 28 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niczym, trawy się tak rozrosną że zabiją wszystko, dosadź jeżówek i jeszcze inne jakieś trawki np. Stipa pomiędzy.
Wyprostuj prawego klona (pieniek)

Dziękuję bardzo za odpowiedź
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:35, 28 lis 2018

Do góry
Niczym, trawy się tak rozrosną że zabiją wszystko, dosadź jeżówek i jeszcze inne jakieś trawki np. Stipa pomiędzy.
Wyprostuj prawego klona (pieniek)
Blaski i cienie nowego życia 10:43, 27 lis 2018

Do góry
U mnie na glinie stipa przetrwała tamtą zimę. Ale i tak jej nie mam. Przepadła przy reorganizacji chudej i długiej rabaty pod sąsiadem. Tam była skąd Ci kopałam Variegatusa. Czyli raczej nie w gęstwinie...
Blaski i cienie nowego życia 17:17, 26 lis 2018

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

U mnie przetrwała,a teraz też się dużo wysiało ,że na wiosnę muszę usuwać.

Usunąć to nie kłopot Gorsze do usuwania mam np. Osty, co roku odrastają. Rzeczywiście czasem stipa przeżyje zimę.

Wiesz, że nawet nie ma problemów z jej wschodzeniem w donicy. Niezłe kępki miałam w tym roku tylko nie zakwitły w gruncie. Poeksperymentowałam sobie i wiem że nie 2 torebki kupię na wiosnę tylko 5
Blaski i cienie nowego życia 00:29, 26 lis 2018

Do góry
Renii napisał(a)
Stipa szalenie mi się podoba

Pid jabłonką jest inna trawka Amazon Mist. Stipę z siewu mam gdzie indziej i jestem ciekawa czy przetrwa zimę. Pewnie znów będę wysiewać przed wiosną.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies