Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:50, 09 cze 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Hehehe... minimalizm z Tobą nie współpracuje? Hania! Padłam!

Ty nie padaj. Mam 2 m2 minimalistycznego nasadzenia na zapłociu. Eksperyment poznawczy zrobiłam. To jednak nie na moje nerwy. W razie awarii któregokolwiek elementu sypie się całość.

Minimalizm do bólu- tylko kamień i tojeść rozesłana.

Tu też powściągliwie.

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 22:50, 09 cze 2019

Do góry
z braku czasu na wyjazd do szkółek, dałam narazie na miejsce tulipanów moje zmutowane lawendy - tak właśnie wyglądają roślinki, które są zagłuszane przez inne na zbyt małych rabatach. Próbuję powoli "luzować" bylinową, wyciągam pojedyncze egzemplarze i wykorzystuję. W przyszłości będę ją powiększać.
Na tymczasowej wylądowały zatem cztery lawendy i docelowo pójdzie jeszcze gaura w wolne przestrzenie. Śmieszne te nieokrzesane rozczochrańce

przesadziłam też zmęczoną mrówkami hostę spod kanzana, poszła na cienistą - patrzcie jaka różnica - a to identyczne sadzonki były. Na cienistej jesienią też mnie czeka rozsuwanie roślin - już widać, że będzie ciasno

kompaktowy jaśmin nadal kwitnie
Tu narazie jest ściernisko... 22:49, 09 cze 2019

Do góry
Biele.
Powojnik - Clematis 22:46, 09 cze 2019

Do góry
Benikomachi:

Ptasi gaj 22:45, 09 cze 2019

Do góry
Bugenwilla muszę z niej wybrać ziemi zeszłorocznej i wsypać świeżej nie wyrobiłam się dzisiaj.
Ciągle coś ważniejszego.

Tak patrzę na te moje podpory do roz to wyglądają jak radary. Może kiedyś zarosną.

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 22:43, 09 cze 2019

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Piękne i dorodne masz te miśki!
Zazdro!!!
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 22:42, 09 cze 2019

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Po drugiej stronie wjazdu przy śmietniku też sa rozplenice, dlatego myślę o innych trawach.Pod śś będzie sesleria i powtórzę ją od bza do końca studni cyli prostopadle do rabaty z grabami.

Uparta będę... ale czasem warto powtarzać rośliny w ogrodzie.
Ja rozplenice mogłabym mieć wszędzie... prawie
Bo jeszcze koffam gracki (które mam oszukane), stipy, hakone i śmiałki...
No i carexy, ale te to raczej się do kaktusów zaliczają u mnie
Tu narazie jest ściernisko... 22:42, 09 cze 2019

Do góry
Czerwienie.
Powojnik - Clematis 22:41, 09 cze 2019

Do góry
ania_ch napisał(a)
Czy ktoś mógłby mi pomóc, i powiedzieć co jest mojemu powojnikowi? Czy to uwiąd? Posadzony 3 tyg. temu, głęboki dołek w którym zmieszałam ziemię rodzimą z biohumusem i ziemią kompostową. Z tygodnia na tydzień wygląda coraz gorzej, czy da się go uratować?

Myślę, że spokojnie. Jemu nic nie jest. Po prostu zareagował na zmianę miejsca, przesadzanie. Musi się zaaklimatyzować.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:39, 09 cze 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Czy ja już pisałam, że nie lubię róż?

Rose de recht- zapach niesamowity. Za piwoniami też są róże. Zakwitną, kiedy kwiatów piwonii już nie będzie.To całe towarzystwo zasłania kompostownik.

Do dzisiaj nie mogę zrozumieć, co mną kierowało przy wyborze aż 4 pnących róż, w dodatku w 3 odmianach (2 Dortmund, Laguna i NN), na te biedną marketową pergolę. Zerkam, wykopywać mi się nie chce. Klnę tylko podczas cięcia.

Oj tam, trochę poklniesz,a jaki masz efekt całe lato!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:39, 09 cze 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Właśnie, właśnie, oglądam i myślę sobie: "Hania to wreszcie w tym roku może cieszyć się dużymi drzewami w ogrodzie" Bo obfitość kwitnienia obserwuję już któryś sezon I cóż widzę - światłocień na ścieżkach!
Obiadki z własnoręcznie wyhodowanych warzyw to mega radość. Ja w tym tygodniu robię chłodnik z własnej botwinki. Wpasuję się w nadchodzącą falę upałów Ale takiego bogactwa warzyw jak u Ciebie brak
Uściski zostawiam.

Określenie "duże drzewa" jest trochę na wyrost, ale nie da się ukryć, że tło zaczyna się wypiętrzać. I wreszcie mam poranna rosę na trawniczkach.
Botwinka może za tydzień będzie na talerzu.

Annabelki

i jaśminowiec

Zapomniałam, że rosną tutaj hosty i wiosna wcisnęłam siewkę łubinu.

Tu narazie jest ściernisko... 22:39, 09 cze 2019

Do góry
Fiolety.
Ptasi gaj 22:39, 09 cze 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela jak u ciebie zachowuje się trzykrotka?
Mam ww kilku miejscach i szlag mnie na nią trafia, bo potrafi wwylegać

Kasiu u mnie nigdy się nie kładzie. Ostatnia fotka jest zrobiona od strony brzoz chyba mam fotkę to wstawię poniżej gdzie otoczona jest z jednej strony przytacznikiem a z drugiej tojescia kropkowana są dwie duże kępy przy oczku.
Mam jeszcze w innych miejscach i też jest wszystko ok.
Pewnie jakby lało długo to wszystko się kładzie.
Mnie znowu cholera bierze z prosem. Ładna trawa, ale większy deszcz czy wiatr od razu się kładzie.

Trawy mi już ładnie podrosły. Jest znowu bardzo sucho więc trzeba podlewać.
EM do sobie kupił węża o przekroju 1 cała i podlewa. We wtorek maja przysłać armatkę wodna taka jak mają w sądach. Skumał się z jakimś facetem który ma sąd i dał mu namiary.
Mamy studnie więc podlewamy. Armatka ma podlewać łąkę i drzewa bo mi schną. Brzoza to pijuska więc trzeba ją nawodnić.

Na tej fotce widać trzykrotke od strony brzoz no i od strony domu
Dopiero co zaczęły kwitnąć.

Wklejam foty jak lecą

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:38, 09 cze 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Czy ja już pisałam, że nie lubię róż?

Rose de recht- zapach niesamowity. Za piwoniami też są róże. Zakwitną, kiedy kwiatów piwonii już nie będzie.To całe towarzystwo zasłania kompostownik.

Do dzisiaj nie mogę zrozumieć, co mną kierowało przy wyborze aż 4 pnących róż, w dodatku w 3 odmianach (2 Dortmund, Laguna i NN), na te biedną marketową pergolę. Zerkam, wykopywać mi się nie chce. Klnę tylko podczas cięcia.

Moje minimalistyczne plany nigdy się nie udają. Nawet jarzmianka nie współpracuje.

A zaczęłam skromnie od 3 sadzonek białej

i jednej bordowej

Hehehe... minimalizm z Tobą nie współpracuje? Hania! Padłam!
Za drzwiami do ogrodu... 22:34, 09 cze 2019

Do góry
AgataM napisał(a)
Jeny jak u Ciebie cudnie.................Za drzwiami do raju??????????

No przesada Agatko...!...ale miło
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:34, 09 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

łubiny jeszcze tłoczą

Sylwia, te łubiny są niewiarygodnie piękne...
przynajmniej dla mnie bo przypominają mi łąkę z czasów dzieciństwa kiedy z koleżankami zbierałyśmy łubiny na Dzień Matki... jakby to sto lat temu było a jednak gdzieś tam w pamięci zostało i właśnie wyszło
też takie chcę a nie mam ani jednego
sadziłaś z nasion? z rozsady?
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 22:34, 09 cze 2019

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Nieźle tego dobra nawiozłaś.

wlasnie wysylam kolejne zamowienie

la_estrellita napisał(a)
Śliczny sklepik będzie . Ziele azteków znam. Ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne. Polecane przy kaszlu.

musze sprobowac czy rzeczywiscie slodkie jest

No i piewsza naparstnica zakwitla sliczna jest

kolejna ostrozka

i takie tam
Tajemniczy Ogród 22:32, 09 cze 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Tu jest pięknie...
Za drzwiami do ogrodu... 22:28, 09 cze 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Miałam zacytować te same zdjęcia piękne to wejście, takie tajemnicze a zarazem bardzo romantyczne.

Róże w tym roku dały popis,prawie już nie widać muru.A widok za drzwiami zmienia się z dnia na dzień i zależy od kierunku patrzenia Miało być romantycznie i tajemniczo,cieszę się że zaczyna tak wyglądać

Naparstnice nie wiadomo skąd się tam wzięły
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:27, 09 cze 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
Mój mąż dzisiaj stwierdził że ma dosyć trawnika i chciałby same ścieżki zostawić, prawie spadlam z krzesła!
Codziennie podlewasz ścieżki? Z węża czy masz zraszacze?

Aniu, trawnik w ogóle nie jest podlewany. Nie ma automatycznego podlewania, a ja nie mam czasu stać z wężem podłączonym do studni chłonnej (pompa ma niewielką moc i woda raczej ciurka niż podlewa, używam jej tylko w warzywniku).
Mam takie skrzywienie ekologiczne, że staram się nie używać wody wodociągowej w ogrodzie.
Ogród mi dorośleje. Rośliny się wzajemnie cieniują.
Trawnik wygląda dobrze, bo w maju było sporo opadów. Na wiosnę przeszedł areację i wertykulację, zimą posypywałam go dolomitem, a od kwietnia raz w miesiącu dostaje nawóz.

Mąż ma dobry pomysł.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies