Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:09, 12 maj 2016

Do góry
Zrobiłaś jeden podstawowy błąd, nawóz - długo działający - niewłaściwy. Trzeba nawozić co 6 tygodni, jak ktoś lubi co 4 tygodnie ale normalnymi nawozami nie na 100 czy ileś tam dni.

Teraz to tylko dosyp wyłącznie w miejscach bladych, zagłodzonych. Lej wodę. Trawnik jest niewłaściwie nawieziony bo nierówno, Kup sobie groch czy coś, i naucz się sypać jakbyś sypała nawozem. Gdzieś na boku, za płotem.

Kup sobie dobry siewnik, nie siej jakbyś sypała kurom pokarm, bo tak ostatnio pokazywała jedna pani w tv - takim sypaniem można albo spalić trawnik albo zagłodzić w pewnych miejscach.

Jeśli coś chcesz robić - naucz się najpierw technicznie to wykonywać, albo kup odpowiedni sprzęt który znacznie ułatwi to zadanie niewprawionym rączkom

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki
Pomoc w założeniu wymarzonego trawnika na dachu garażu 07:02, 12 maj 2016

Do góry
Zbadać pH gleby najpierw bo skoro jest mech, to może być za kwaśna. Odkwasić.

Siać teraz, gdy jest podlewana nie ma znaczenia kiedy siejesz - nie musi to być wiosna lub jesień, masz linki do artykułów, przeczytaj je

Jedni sieją nawozem przedsiewnie, ja nie sieję, bo uważam że to niepotrzebne, lepiej zasilić po 2 koszeniu.

Wg mnie najlepsza jest Gala Rasen Kiepenkerl.

O wapnowaniu tutaj poczytaj, musisz znać pH jakie jest

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:58, 12 maj 2016

Do góry
Dzięki odwiedzającym. Ponieważ jest nowy artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/456-rzezby-dodatki-i-bizuteria-ogrodowa

uprzejmie proszę o wypowiedzi odnoście Waszych dodatków ogrodowych, jakie mają dla Was znaczenie, czy są równie ważne jak rośliny? Oczywiście wypowiedzi pod artykułem

Pozdrawiam zaglądających

Siatka przeciw kretom 21:39, 11 maj 2016

Do góry
Pójdzie w rabatę.
Pomoc w założeniu wymarzonego trawnika na dachu garażu 21:09, 11 maj 2016

Do góry
Przekopać i założyć od nowa, sam mech, chwasty i masakra, za rok będzie to samo. Te "najlepsze trawy" akurat są najgorsze, raz tylko je kupiłam i koniec.

Wypielić, to co zostało uzyźnić kompostem, posiać trawnik od nowa, podlewać. Albo położyć z rolki.

Jeszcze raz piszę- z tego nie da się zrobić trawnika.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:49, 11 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proszę wklej normalnie zdjęcia, to proste a ułatwi zadanie nam.

Edytowałem post i dodałem bezpośrednie zdjęcia.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:57, 11 maj 2016

Do góry
Proszę wklej normalnie zdjęcia, to proste a ułatwi zadanie nam.
Chwasty w trawniku 07:55, 11 maj 2016

Do góry
Nie można, za wcześnie. Wyrywaj ręcznie jak podrosną (chwasty).
Różaneczniki - choroby i szkodniki 07:01, 11 maj 2016

Do góry
RedHat napisał(a)
Witam,

Poniżej zamieszczam zdjęcia różaneczników z ogrodu znajomej. Przy sadzeniu z tego co wiem ziemia nie została zakwaszona. Dodatkowo liście pożarły jakieś larwy. Wygląda to nieciekawie. Czy dobrze interpretuję, że roślinom prawdopodobnie nie pasuje ph i nie są odpowiednio nawożone? Druga wygląda trochę na zaatakowaną grzybem? Co można zrobić? Można próbować teraz jakoś zakwaszać ziemię jeśli przy sadzeniu nie była zaprawiona? Dziękuję za pomoc.

Miskant - Miscanthus 00:15, 10 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wyrzucić plastik, okropieństwo. Jak możesz tak katować te biedne miskanty?

Dziękuję Danusiu. Plastik został położony z premedytacją. Dwa lata temu zerwaliśmy dziką darń i ją odwróciliśmy do góry korzeniami. Przykryliśmy plastikiem, aby wszystko się przerobiło.
Teraz pod nim nie ma śladu po tym zielsku, więc sukcesywnie zaczynamy zagospodarowywać teren.
Na razie robimy otwory i umieszczamy w nich rośliny. Docelowo włóknina będzie zdjęta, jak zdecydowała Edyta. Ja jednak doceniłem jej zalety i będę ją usuwał z prawdziwym żalem, bo dodatkowo skutecznie zapobiegła rozsiewaniu chwastów z okolicznych, nieuprawianych działek.
A co do miskantów, to mają stale powiększaną przestrzeń życiową , w zeszłym roku były piękne, zachwycały wielkością:

Teraz, w łysych środkach pojawiają się gdzieniegdzie kiełki.
Mam nadzieję, że jeszcze odżyją.
Chwasty w trawniku 21:15, 09 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wyrywać z korzeniami teraz, koszenie jej nie wyeliminuje.

Czy jakieś sprawdzone metody?
Ten chwast ma dziwnie korzenie odchodzące w bok, gdy wyciągam niszczę przy okazji kilkanaście "igiełek" trawy.
Chwasty w trawniku 20:57, 09 maj 2016

Do góry
Wyrywać z korzeniami teraz, koszenie jej nie wyeliminuje.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 20:54, 09 maj 2016

Do góry
Krzemi napisał(a)

Witam Was!
Bardzo proszę Was o radę.
W zeszłym roku w październiku nawieźliśmy nową ziemię do ogrodu. Wcześniej był tam beton a pod nim piach. Nowa ziemia była czarna, dość ciężka. Niektóre duże grudy ciężko było rozbić. Po zimie stała się tak zbita, że nie mogę wbić łopaty nawet o kilka centymetrów. O grabieniu nie ma co marzyć. Jedynie kilof daje sobie radę, chociaż i tak tworzą się grudy. Po deszczu robi się śliskie błoto i tworzą się kałuże. Bardzo proszę o Wasze opinie. Jestem załamana biorąc pod uwagę koszy tej ziemi i nawiezienia nowej. Czy moża coś w tym zrobić? W jednej części gdzie planowałam kwiaty, ziemię mieszałam z marketową ziemią uniwersalną więc nie jest źle, ale tam gdzie ziemia jest niemieszana mam problem z wyrwaniem nawet małych chwastów, które się pojawiły.
Bardzo proszę Was o pomoc i pozdrawiam Was serdecznie.

Posiać łubin, grykę.
Jaki waż ogrodowy wybrać ? 19:35, 09 maj 2016

Do góry
1/2 bo tych grubszych to nie uniesiesz
Problemy z tujami 12:34, 09 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
...

Na bank albo zasuszone, albo spalone świeżym nawozem albo za głeboko zakopane ze szmatą, albo rośliny były kupione z supermarketu bez korzeni lub leżały na tirze z 3 tygodnie, potem wypchnęli za psie pieniadze a naród wszystko kupi, co tanie. Takie są moje typy, ale jak pokażesz korzenie jak wyglądają, to powiem więcej.

....

Jeżeli faktycznie zaszkodziła im susza, czy powinny się z tego w końcu otrząsnąć? Od zeszłego lata minęło sporo czasu, a moje tuje są nadal wiotkie i lekko pokładające się. Jak im pomóc?
System automatycznego nawadniania 11:46, 09 maj 2016

Do góry
Dzień dobry.
Bardzo dziękuje za poświęcony czas.

Gardenarium napisał(a)
Czas podlewania konkretnego zraszacza może być skrajnie różny. Każdy zraszacz ma dodatkowo dyszę, dysze też mogą być różne, bo je się dobiera odpowiednia. Nie znając podstaw projektowania systemów nawadniających trzeba by tutaj książkę napisać abyś to zrozumiał.

Tego nawet nie chcę. Od projektowania są fachowcy.

Gardenarium napisał(a)
ustaw jakkolwiek 20 minut póki co próbnie, sekcje w słońcu dłużej, w cieniu krócej. linia godzinę. Po trzech-czterech dniach uklęknij na trawniku w starych spodniach, jeśli kolana będą bardzo mokre - za długi czas - skróć go o połowę.
Albo jeśli pluszcze pod stopami to każdy głupi widzi, że za mokro

Jesli kolana będą lekko wilgotne - dobrze, jeśli suche natnij trawnik i sprawdź jak daleko dociera woda, jeśli sucho zwiększ drugie tyle czasu. Po kilku dniach znowu.
Patrz codziennie o obserwuj cały trawnik.

Czyli jeśli dobrze rozumiem - na początek wszystkie sekcje ustawić na podlewania KAŻDEGO DNIA z czasami jak napisałaś powyżej i obserwujemy.?
Przyznam, że troszkę nie rozumiem. Skracanie i wydłużenie czasów na bazie testów rozumiem jednak nie wiem ile razy w tygodniu ma się podlewać trawnik oraz ile linie ...
Domyslam się, że jak zrobi się cieplej mozna wydłużyć czasy ( np sterownik ma funkcje procentowego wydłużania czasu ) ale zastawiam się ile razy w tygodniu powinien startować system ...

Gardenarium napisał(a)
wersja medalu jest jeszcze taka, czy masz prawidłowo zrobiony system który zapewnia równomierne pokrycie wodą terenu, czyli równomierny w miarę opad.
Bo jeśli masz niedobrze to pewne rejony trawnika mogą być za mokre a inne z kolei za suche pomimo podlewania a nawet możesz mieć puste miejsca gdzie woda nie dotrze nigdy albo minimalnie.

Tego nigdy nie będę widział. Każdy " fachowiec " twiedzi, że się zna ... Ciężko to weryfikować skoro człowiek sam się nie zna.
System automatycznego nawadniania 10:48, 09 maj 2016

Do góry
Czas podlewania konkretnego zraszacza może być skrajnie różny. Każdy zraszacz ma dodatkowo dyszę, dysze też mogą być różne, bo je się dobiera odpowiednia. Nie znając podstaw projektowania systemów nawadniających trzeba by tutaj książkę napisać abyś to zrozumiał.

Wstępnie ustaw jakkolwiek 20 minut póki co próbnie, sekcje w słońcu dłużej, w cieniu krócej. linia godzinę. Po trzech-czterech dniach uklęknij na trawniku w starych spodniach, jeśli kolana będą bardzo mokre - za długi czas - skróć go o połowę.
Albo jeśli pluszcze pod stopami to każdy głupi widzi, że za mokro

Jesli kolana będą lekko wilgotne - dobrze, jeśli suche natnij trawnik i sprawdź jak daleko dociera woda, jeśli sucho zwiększ drugie tyle czasu. Po kilku dniach znowu.
Patrz codziennie o obserwuj cały trawnik.

System trzeba dostosować do istniejącego nasłonecznienia i warunków glebowych.

Inna wersja medalu jest jeszcze taka, czy masz prawidłowo zrobiony system który zapewnia równomierne pokrycie wodą terenu, czyli równomierny w miarę opad.
Bo jeśli masz niedobrze to pewne rejony trawnika mogą być za mokre a inne z kolei za suche pomimo podlewania a nawet możesz mieć puste miejsca gdzie woda nie dotrze nigdy albo minimalnie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:39, 09 maj 2016

Do góry
Wiechlina wzejdzie najpóźniej, bo ma najdłuższy okres kiełkowania Tak napisałam. Pozostałe wcześniej wzejdą. Podlewaj więc do 25 dni bo w razie czego wiechlina z braku wilgoci nie wzejdzie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:30, 09 maj 2016

Do góry
W amatorskim ogródku można wysiewać co się tylko chce, natomiast ja wierzę jedynie w certyfikowanych sprzedawców światowych firm, których nie stać na zamianę nasion w mieszankach. Dlatego sieję te najwyższej jakości.

Moje podejście jest inne niż przeciętnego amatora trawników.

Ogród to zło - uzależnia 07:24, 09 maj 2016

Do góry
Ja bym tak ogrodu nie nazwała, to samo dobro. Ale dla tych, którzy umieją docenić to, co ogród daje. Kiedyś zapewne zmienisz nazwę wątku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies